De grutto. Foto: PR Vogelwerkgroep Berkelland
De grutto. Foto: PR Vogelwerkgroep Berkelland Foto:

Albert Beintema vertelt over de grutto

BORCULO - De Vogelwerkgroep Berkelland heeft bijna 200 leden, die zich ieder op hun eigen manier bezig houden met het kijken naar of bestuderen van vogels. Meerdere leden zijn actief met het inventariseren of met andere onderzoeken. Er worden cursussen, bijeenkomsten en excursies voor leden en niet-leden gehouden. Ook de bescherming van vogels heeft hun aandacht. Op 21 september houdt de Vogelwerkgroep Berkelland een avond over weidevogels. Er wordt onder andere verteld over de grutto. Deze bijeenkomst is voor belangstellenden vrij toegankelijk. De presentatie is in handen van Albert Beintema die afgelopen najaar de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek uitgereikt kreeg.

Albert Beintema komt zijn verhaal doen vanaf 20.00 uur bij de Melktap in Borculo. De presentatie duurt tot 22.00 uur. Hij gaat vertellen over de grote veranderingen die hebben plaatsgevonden ten aanzien van het beheer van grasland. Dat het is verarmd, onder meer door meer mest, minder grassoorten, een hoge veedichtheid en het feit dat boeren veel vroeger in het jaar maaien. Op de huidige akkers is bijna geen plek meer voor de grutto en veel andere vogels. Toch is hij positief gestemd. Hij gelooft dat de grutto het gaat redden. Mede door allerlei positieve initiatieven met enthousiaste vrijwilligers en boeren die zich bezig houden met weidevogelbeheer.


www.vogelwerkgroepberkelland.nl


Vrouwen van Nu
in Italiaanse sferen

GEESTEREN/GELSELAAR - Maandag 18 september worden de dames van de Vrouwen van Nu afdeling Geesteren/Gelselaar meegenomen voor een avondje Bella Italia…… de Italiaanse keuken. De medewerkers van de Kookloods uit Ruurlo zorgen er voor, dat iedereen kan smullen van puur, (h)eerlijk en met liefde bereide Italiaanse gerechten en hapjes. Aanvang 20.00 uur in zaal Florijn te Gelselaar.


Weer winst voor duiven Rosendahl

BORCULO - De duiven werden zaterdag 9 september om 13.10 uur gelost in het Belgische Duffel. Ook nu waren de duiven van Willy Rosendahl onverslaanbaar. Hij klokte de eerste duif om 15:03:19 met een gemiddelde snelheid van ruim 94 km/u. Ook de nummers 2 tot en met 8 in de uitslag waren duiven van Rosendahl. De komende twee weken zijn er nog twee natoer vluchten en dan is het duivenseizoen voorbij. Uitslagen: Duffel, België: 1 t/m 8. Willy Rosendahl, 9. Henk Derksen, 10. Frank ter Avest.


Schuttersfeest voor jong en oud in Geesteren

GEESTEREN - Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september is het volop feest in Geesteren. De Schutterij Geesteren houdt het jaarlijkse schuttersfeest. Dit vindt plaats op het feestterrein aan de Blauwe Torenweg.

Vrijdag overdag vinden er allerlei spelletjes plaats voor de kinderen van de basisschool, maar ook iets voor de allerkleinsten. De plaatselijke muziekvereniging Amicitia zorgt voor de muzikale omlijsting. Aansluitend komt de band Half Gas om de vrijdagmiddagborrel samen met heel Geesteren te vieren. 's Avonds is er muziek in de tent, met een gezellig Hollands thema. De DJ zorgt voor een swingend feest.

Zaterdag staat in het teken van allerlei oude en nieuwe tradities, waarbij het schuttersfeest dit jaar met een groots wordt geopend. 's middags is er voor de heren schieten, en voor de dames ringsteken met paard en wagen. Ook de jeugd kan natuurlijk met deze en andere spelletjes meedoen. 's Avonds zorgt de feestband De Daltons dat het dak eraf gaat.

Zondag wordt er een familiedag gehouden, waar eerst de oudere jeugd centraal staat, daarna zijn er weer allerlei activiteiten voor jong en oud op het feestterrein. Ook nieuw dit jaar is dat het feest op de zondag tot een uur of acht doorgaat. Het hele weekend is er op het feestterrein een kermis, met botsauto's, draaimolen, zweefmolen, schiettent, springkussen en wat eetkraampjes.