Heren 720 in actie. Foto: PR ttv Heure
Heren 720 in actie. Foto: PR ttv Heure Foto:

Touwtrekkers Heure klaar voor
Europese kampioenschappen

BORCULO - De touwtrekkers van het Borculose touwtrekvereniging Heure zullen komende dinsdag afreizen naar het Engelse Southport om daar deel te nemen aan het Europees Kampioenschap Touwtrekken.

Aangevuld met een aantal spelers van andere verenigingen gaan zij Nederland vertegenwoordigen in maar liefst vier verschillende gewichtsklassen. Na op de Nederlandse kampioenschappen al in vier klassen te hebben gewonnen werden in juli ook de selectiewedstrijden voor afvaardiging als nationaal team binnen gehaald. Al vanaf januari word er drie keer in de week getraind en vorig weekend was de laatste officiële krachtmeting : de gewestelijke competitie, die werd gebruikt als extra training, werd afgesloten met vier zilveren en een bronzen medaille.

Op zaterdag 23 en zondag 24 september zijn in Engeland de wedstrijden in de Heren 640 kg klasse, 680 kg klasse, 720 kg klasse en de Mix 600 kg.
Ook zullen enkele jeugdspelers van TTV Heure meedoen in de nationale jeugdselectie U18 en in de U 23 klasse. Nederland is ook vertegenwoordigd in de Heren 560 kg en de Dames 520 en 560 kg klasse.

Maandag 25 september komen de touwtrekkers weer terug naar Nederland.


Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek

ACHTERHOEK - De Provincie Gelderland heeft eind 2015 besloten dat akker- en weidevogels in Gelderland beschermd moeten worden. Daarvoor worden door de landelijke en provinciale overheden, en zelfs de EU, financiële middelen beschikbaar gesteld. Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA), de Weidevogelgroep Berkel & Slinge en de Weidevogelvereniging Achterhoek zijn op zoek naar boerderijen in open weidegebieden, die geschikt zijn als weidevogelboerderijen. Weidevogelboerderijen kunnen worden beschouwd als een brongebied voor weidevogels in hun omgeving. Vanuit zo'n brongebied kunnen de jonge vogels uitvliegen naar een nieuw territorium.

Er zijn in Nederland ruim 90 enthousiaste weidevogelboeren, bijna allemaal in de noordelijke provincies, maar helaas nog geen in de Achterhoek. Een weidevogelboerderij kan uitgroeien naar een natuurinclusieve boerderij, waar meerdere bedrijfsonderdelen aan de hand van een ondernemersplan aan kunnen worden toegevoegd. Een dergelijke weidevogelboerderij kan bijvoorbeeld fungeren als toeristische trekpleister voor de Achterhoek. Er zijn diverse adviesorganen die ondersteuning bieden.

Weidevogelboerderijen zijn welkom in de Achterhoek. Een economisch gezond boerenbedrijf combineren mét de zorg voor akker- en weidevogels …én het landschap. Hiervoor is een duidelijk groeiend maatschappelijk draagvlak. Voor geïnteresseerde boeren wordt binnenkort een informatieavond georganiseerd. Een ervaren natuurinclusieve boer en een deskundig adviseur zullen uitgebreid ingaan op alle facetten van natuurinclusieve boerderijen. Ook zullen ze alle eventuele vragen beantwoorden.
Aansluitend zal komend voorjaar voor deze boeren een excursie worden georganiseerd op een natuurinclusieve weidevogelboerderij. Geïnteresseerde boeren kunnen zich aanmelden via info@de-vala.nl.


Open Manegedagen bij Hippisch
Centrum De Achterhoek

IJZERLO - Hippisch Centrum De Achterhoek houdt op zaterdag 23 en zondag 24 september Open Manegedagen op HC de Achterhoek van 10.00 tot 17.00 uur.

De Open Dag is een prima gelegenheid om de sfeer te komen proeven op deze accommodatie in IJzerlo. Op het programma staat onder andere pony's borstelen, ponyritjes, een demonstratie van het carrouselteam, een demonstratie cross, een kleurwedstrijd, een clinic en hoefijzerwerpen. De eigenaren Eddie en Alice Sticker-Westervelt en de gecertificeerde instructeurs zijn aanwezig om toelichting te geven over het bedrijf, de lessen en de mogelijkheden om op een leuke en veilige manier te leren paardrijden. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Wie rijdt, die leidt. Dit is de slogan van het Young Leaders Program dat begin dit jaar van start ging. Hierin worden jongeren tussen de 8 en 21 jaar met een affiniteit voor paarden opgeleid in leiderschapsvaardigheden die zowel tussen de paarden alsook in de maatschappij van essentieel belang zijn.
Op deze dagen zullen de Young Leaders ook aan de slag gaan zodat iedereen een indruk krijgt wat het YLP inhoudt. Het Hippisch Centrum ligt aan de Dinxperlosestraatweg 122a in IJzerlo, gemeente Aalten.