Tornax mannen onder leiding van de nieuwe trainer Bertjan Prins. Foto: PR.
Tornax mannen onder leiding van de nieuwe trainer Bertjan Prins. Foto: PR. Foto:

Bertjan Prins nieuwe trainer Tornax

RUURLO – Over twee weken is het zover, dan staat de eerste wedstrijd op het programma voor het eerste mannenteam van de Ruurlose volleybalvereniging Tornax. De mannen zijn inmiddels, onder leiding van een nieuw gezicht, Bertjan Prins, een maand in training.

Afgelopen seizoen werden de mannen voor het eerst in de bijna 50-jarige historie van de vereniging glansrijk kampioen in de eerste klasse. Voor toenmalig trainer Henri Geerdink een bekroning op zijn werk waarop hij zijn afscheid aankondigde. Als vervanging heeft RVV Tornax Bertjan Prins weten te strikken. Bertjan Prins is een ervaren trainer die eerder bij onder andere BVC Barchem voor de groep stond. Dit team wist hij van de promotieklasse naar de tweede divisie te loodsen. Een prestatie van formaat. Bij Tornax is in eerste instantie de doelstelling om te handhaven in de promotieklasse. Daarbij is het belangrijk dat er jeugd ingepast wordt. Onder het mannenteam zit een talentvol Jongens A team. Middels de combinatie van talent en ervaring zien de komende jaren er positief uit voor de Ruurlose volleybalvereniging.


Paddenstoelenwandeling op Landgoed Beekvliet

BARCHEM – Natuurorganisatie IVN verzorgt zaterdagmiddag 8 oktober een excursie op Landgoed Beekvliet in Barchem met als thema 'Paddenstoelen – wat zijn dat'?

Rood, wit, blauw:wie kent onze driekleur niet? En oranje natuurlijk. Al deze kleuren zijn juist in het najaar volop te vinden in het bos. De gidsen van de IVN afdeling Noord-Midden Achterhoek gaan proberen de deelnemers tijdens de excursie daar attent op te maken. Paddenstoelen doorlopen een rijk pallet aan kleuren, maar meestal loop je er gedachteloos aan voorbij of vallen ze niet op in de omgeving. De standaard `rood met witte stippen` zal zeker niet ontbreken. Evenmin de gele met het rokje, de aardappelvormige en de gekreukelde kluifzwam alsook de gedeukte trechterzwam. Halverwege de wandelexcursie, die ongeveer twee uur duurt, is er gelegenheid voor een consumptie à vijftig cent per persoon. Aanmelden is niet nodig, meelopen is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Om goed te kunnen kijken onder de hoed van de paddenstoelen is het handig om een klein (make-up)spiegeltje mee te nemen. Kinderen die actief meedoen krijgen na afloop een paddenstoelenbadge, een paddenstoelen-zoekkaart en een herfstkroon. De excursie begint 14.00 uur. Het vertrekpunt is aan de Enteldijk, een zijweg van de Borculoseweg in Barchem, halverwege Borculo en Barchem Inlichtingen bij de hoofdgids Hans Berndsen, tel. 0545 477222 of j.berndsen1@upcmail.nl.


Goede start voor Achterhoekse klootschieters

RUURLO – De Achterhoekse mannelijke klootschietteams gingen zondag goed van start in de landelijke straatcompetitie. Helaas was er wel een matige start voor de Achterhoekse vrouwen. Dat is de conclusie na de eerste wedstrijd van het nieuwe klootschietseizoen op landelijk niveau.

Op het parcours in het Twentse Albergen traden veertien mannen teams, geselecteerd uit de diverse afdelingen, aan voor de landelijke straatcompetitie. De mannen van 't Broek uit Ruurlo gingen matig van start maar kwamen daarna op het gewenste niveau. Er werd met twee schoten gewonnen van directe tegenstander en thuisploeg Albergen. Nadat de overige teams ook over de finisch waren bleek de score van 71 schoten goed te zijn voor een zevende plaats. Winnaar werd evenals vorig jaar in de eerste competitieronde Beuningen met een score van 65 schoten. Het team van KV Klein Dochteren uit Lochem, dat dit jaar ook weer meespeelt in de competitie, beleefde met 68 schoten en een tweede plaats een goede competitiestart. Het derde Achterhoekse team uit Zwolle (Groenlo) had net als de mannen van 't Broek 71 schoten. Een paar meter meer over de finish bepaalde dat Zwolle zesde werd.

De vrouwen uit de Achterhoek deden het aanzienlijk slechter. In de klasse met acht teams werd 't Broek zevende met 79 schoten. De winnaar van het vorige seizoen kwam op het bochtige parkoers niet in het ritme en verspeelde vele punten. KV Respelhoek uit Geesteren sloot de gelederen met een achtste en laatste plaats. De dag winnaar bij de vrouwen werd het kernploegteam van de Nederlandse Klootschieters Bond. Dit team bestaande uit diverse landelijke toppers speelt buiten mededinging en won met 65 schoten ruim voor nieuwkomer Beuningen dat met 71 schoten tweede werd.


Ruimte voor 'zondagsdichters' bij poëzieroute

GEESTEREN/GELSELAAR - Het publiek krijgt bij de poëzieroute in Geesteren en Gelselaar de komende weken de gelegenheid zelf als 'zondagsdichter' mee te doen. Hiervoor is in beide plaatsen één plek opengelaten. De route is ontwikkeld voor de kunstroute van Kijk op Kunst Borculo die wordt gehouden in de weekenden van 30 september en 1 oktober en 7 en 8 oktober.

Hiernaast doet de poëzieroute dienst bij de kunstroute van Diepenheim, die in de laatste weken van oktober wordt gehouden. Hiervoor is dit jaar het thema Landschatten, dat er naadloos op aansluit.
De afgelopen dagen boog een viertal bekwame juryleden uit de regio zich over de ingezonden gedichten. Op basis hiervan voorzien negen dichters de komende weken een uitsnede uit het fraaie landschap van deze twee dorpen en hun omgeving letterlijk van een onderschrift. De gedichten komen te staan onderaan lijsten die een stukje landschap inkaderen. Van krap veertig inzendingen zijn minder dan twintig gedichten overgebleven. In totaal zijn 19 lijsten beschikbaar.Toch zijn ze niet allemaal benut. Daardoor is er nu ook ruimte voor het publiek om zelf hierbij te dichten.
Er zijn twee plaatsen in het landschap waar wel een lijst, maar geen gedicht beschikbaar is. Het gaat om het landgoed Wanninkhof aan de Geesterse Broekweg te Geesteren. Ook in Gelselaar is een plek met lijst die nog op een pakkend gedicht wacht, de beukenlaan die de Geesterseweg omgeeft, gezien vanaf de weghoek met de Boshoek.
Wie de juiste woorden weet te vinden om ze te vangen, kan zo'n gedicht bezorgen bij café Baan in Geesteren of bij café Florijn in Gelselaar. Grote kans dat ze daar aan de muur terecht komen, zodat iedereen ze kan bewonderen en beoordelen.