Repetitiefoto met rechts staand Henriëtte Bouwman uit Borculo tijdens het ensemble van Mosè in Egitto. Foto Marinus ter Horst
Repetitiefoto met rechts staand Henriëtte Bouwman uit Borculo tijdens het ensemble van Mosè in Egitto. Foto Marinus ter Horst Foto:

Berkellanders zingen in Viva l´Opera

BERKELLAND - Componisten als Verdi, Mozart, Rossini, Bellini en Mascagni hebben de wereld veroverd met hun prachtige opera-melodieën. Van hun werken zullen er op zaterdagavond 4 en zondagmiddag 5 november zo'n dertigtal klinken in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Het koor Classic WM, met ruim 50 leden in de hele regio Oost Achterhoek, brengt een gevarieerd programma uit opera's als Il Trovatore, Cavalleria Rusticana, Così fan Tutte, Entführung aus dem Serail en Nabucco. Uit o.a. Deventer, Brummen en Aalten doen bovendien projectleden mee. De Berkellanders Jet van den Bos, Anneke en Kees Broer, Joop Dijkman, Marjon Westerdiep en Marlies Kremers uit Eibergen, Henriëtte Bouwman (Borculo) en Bep Noevers (Rekken) maken deel uit van het koor met als dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde.

Dit keer heeft Classic WM extra de choreografe Marianne Veldkamp-Vieberink uit Aalten aangetrokken om de presentatie wat levendiger en verrassender te maken. In Via 'l Opera is behalve mooie zang dan ook meer actie, zijn de opkomsten anders en wordt gebruik gemaakt van podium èn zaal, rekwisieten enz. Voor het publiek ongetwijfeld boeiend om naar te luisteren èn te kijken.

Het hart van tweede sopraan Henriëtte Bouwman ligt vooral bij opera en zij is dan ook heel gelukkig met het gekozen repertoire. De stukken van Verdi vindt ze prachtig, evenals bijvoorbeeld het Reizigerskoor uit Idomeneo van Mozart. De Oude Calixtuskerk noemt de Borculose een prachtige locatie. "Ik ben heel benieuwd hoe het Paaskoor van Mascagni en het Dal tuo stellato soglio van Rossini er zullen klinken.
Beide liederen hebben een religieuze inhoud, maar het heeft geen meerwaarde dat ze nu in een kerkzaal worden gezongen. Het zijn gewoon heel mooie nummers. Want ook de rest zal in die ambiance prachtig klinken. Als we het als koor zingen en de dynamiek weten te treffen, dan klinkt het zó mooi!" Henriëtte zingt behalve in het koor eveneens mee in ensembles van Mozart en Rossini. "Een leuke uitdaging om te doen", aldus de enthousiaste sopraan, die zo'n 5 jaar lid is van Classic WM en het heerlijk vindt om de tweede stem te zingen.
Sopraan Marjon Westerdiep zal solo de aria Stride la Vampa! uit Il Trovatore van Verdi vertolken. Zij is eveneens soliste in het Paaskoor uit Cavalleria Rusticana en zingt samen met Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde een duet uit dezelfde opera. Gastsoliste is Marijke ten Kate uit Winterswijk.
De instrumentale begeleiding bestaat uit pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht - opgegroeid in Eefde, die eveneens solo een intermezzo speelt. Bij een nummer uit La Forza del Destino van Verdi en het Paaskoor speelt op zaterdag organist Wim Ruessink uit Winterswijk mee en op zondag zijn collega Wilbert Berendsen uit Vorden. Beiden laten voordat het concert begint eveneens ongeveer een half uur lang op het carillon operaklanken horen. Ook violist Papillon Boddeke uit Zutphen begeleidt een nummer.

Mede door de visuals van André te Hennepe, lichttechniek van Rick te Dorsthorst en het geluid van A60 Recording Didam zal iedereen ongetwijfeld een onvergetelijk concert beleven.


www.classicwm.nl