Team Melktap 1: winnaars van het NK Boerengolf 2017. Foto: Willy Erinkveld
Team Melktap 1: winnaars van het NK Boerengolf 2017. Foto: Willy Erinkveld Foto:

Berkellands team wint NK Boerengolf

BERKELLAND - De term Boerengolf (©) is afkomstig uit Lievelde en als zodanig geregistreerd. Het begon zo'n 20 jaar terug als een ludieke buitenactiviteit, maar inmiddels kent het spel met het klompje aan een steel een competitie en een Nederlands Kampioenschap. In heel Nederland bestaan er ongeveer 140 geregistreerde banen. Begin deze maand is het Nederlands Kampioenschap naar een Berkellands team gegaan, team Melktap 1. De komende twee jaar wordt het NK zelfs in de Achterhoek gehouden.

Door Rob Weeber

Teamcaptain Willy Erinkveld toont trots de wisseltrofee, de gouden klomp. Naast deze trofee is er ook een geldprijs van 750 euro aan de titel verbonden, uitgekeerd door de VBG, de Vereniging Boerengolf, waar hij tevens de voorzitter van is. Het toont zijn passie voor de sport en de vasthoudendheid waarmee hij aan de weg timmert. "We zijn vijf jaar geleden met het NK begonnen en hebben dit jaar voor het eerst gewonnen. Boerengolf is een echte sport geworden en qua regelgeving wel te vergelijken met de andere golfsport. Ook hier gaat het om zaken als holes, par en slagtechniek. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Boerengolf wordt in een weiland gespeeld met tien holes. De onderlinge afstanden tussen de holes op de wedstrijdbanen bedragen zo'n 200 meter. Dat is teveel om een hole-in-one te slaan. Een goede slag brengt de bal zo'n 80 meter verder. Een wedstrijdspeler heeft voor een volledige ronde slechts de helft van het aantal slagen nodig ten opzichte van een recreant, gemiddeld zo'n 45 slagen. Maar dat gaat niet vanzelf. Wij trainen iedere week en weten precies hoe we de bal met de klomp moeten raken. De bal heeft een doorsnede van 14 cm en mag slechts 200 gram wegen. De stick met de klomp eraan is verzwaard met lood en mag maximaal 700 gram wegen. De hole meet 20 cm doorsnede."
Op de thuisbaan van team Melktap 1, gelegen op het gelijknamige bedrijf, oefenen inmiddels zes wedstrijdteams van drie man elk. Zij doen naast het NK ook mee aan een officiële competitie, de Boerengolf competitie Oost. Hieraan doen zo'n 25 verschillende teams mee uit de gehele Achterhoek. Er wordt gespeeld op zes banen, waarvan een zelfs net over de grens in Duitsland ligt. Gestreden wordt er om de titel "Beste team van de Achterhoek". Om het niveau van de sport hoog te houden en door te professionaliseren, bestaan er inmiddels een aantal TOP Boerengolfbanen in Nederland, waartoe ook die van de Melktap behoort. Dit kwaliteitsconcept kent een aantal aanvullende eisen ten opzichte van de 'normale' boerengolfbaan. Onder meer moeten ook randvoorwaarden ingevuld zijn, zoals een verwarmde ontvangstruimte, goede sanitaire voorzieningen, ook voor minder validen, een alternatieve activiteit in geval van regen, een bord langs de weg met het logo, uitleg bij het spel et cetera. Het bedrijf dat het spel aanbiedt moet bovendien volgens de criteria van de Dienst Regelingen een agrarisch bedrijf zijn, maar hoeft geen landbouwbedrijf te zijn. Kortom: Boerengolf is volwassen geworden en wordt door het hele land en zelf in een groot deel van de wereld gespeeld. Deze herfst komt er bovendien een Boerengolf App uit, zodat je onder meer spelers kunt uitnodigen en kunt zien hoeveel par een baan heeft. Voor meer informatie:
www.boerengolf.nl