Van wie is deze poes? Foto: PR
Van wie is deze poes? Foto: PR Foto:

Kat gevonden en vermist

Geesteren - Katertje Lucky wordt vermist op de Horstweg, hij is geheel zwart en een half jaar oud.

In Eibergen, op de Kerkdijk is een poes gevonden. Ze is een driekleur met een witte borst en volwassen.

Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.


Borstkankeronderzoek

RUURLO - Vanaf 7 november kunnen vrouwen uit Ruurlo in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum op de parkeerplaats aan de Zuivelweg, bij de Aldi. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 30 november.

Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig. Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.
Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. In de vorige ronde liet 85% van de uitgenodigde vrouwen uit Ruurlo zich onderzoeken. Bij 2,3% van de vrouwen uit de gemeente Ruurlo was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Bevolkingsonderzoek Oost streeft er naar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten. Heeft men een uitnodiging gekregen voor het Bevolkingsonderzoek borstkanker en is men rolstoelafhankelijk of slecht ter been, neem dan contact op met de afdeling planning van Bevolkingsonderzoek Oost tel. 088-1186390. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. Men kan ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon (088) 11 86 200, op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur.


Goud in Malaga en Borne voor Nippon Judo

RUURLO - Zaterdag 28 oktober was een succesvolle judo dag voor de Achterhoekse Nippon Judo. In Twente hebben 15 judoka's gestreden op het Herfsttoernooi. Acht judoka's keerden terug met een welverdiende medaille. Het goud ging naar Kelly van den Bosch (Lochem) en Jaidy van der Horst (Lochem). Het zilver was voor de judoka's Gerben ten Have (Ruurlo), Isabelle Enklaar (Lochem), Niek Geleijnse (Ruurlo) en Jerre Smeets (Groenlo). Brons ging naar Kira Essink (Barchem) en Luuk van Nieuwland (Hengelo). Antoinette Hennink heeft bij de European Cup in Malaga overtuigend de titel veroverd. In de categorie tot 63kg. maakte ze in de eerste ronde korte metten met de Duitse Saskia Wuest. In de tweede rond moest de Italiaanse Maria Centracchio in de golden score de meerdere erkennen in Hennink. In de kwart finale trof ze de Franse Marcella Di Cintio die ook moeiteloos aan de kant werd gezet, waarna in de halve finale de Spaanse Robles Lozano hetzelfde lot moest ondergaan. In de strijd om het goud tegen de Russische Iana Poliakova toonde Hennink aan in vorm te zijn en besliste vrij snel de wedstrijd en won hiermee het goud.

Van wie is deze poes? Foto: PR