Corry Lankveld (links) en Claudy Cellier. Foto: PR
Corry Lankveld (links) en Claudy Cellier. Foto: PR Foto:

Eibergse en Needse exposeren in gemeentehuis

BORCULO - De expositie in de hal het gemeentehuis van Borculo is opnieuw ingericht. Er staat nu keramiek van Corry Lankveld uit Eibergen en er hangen schilderijen van Claudy Cellier uit Neede. Hun werk is tot eind januari 2018 te bezichtigen. De toegang is vrij gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

Claudy Cellier is afkomstig uit Zuid-Frankrijk, maar woont al 34 jaar in Nederland. Tekenen was alles voor haar. Ze was het liefst naar de kunstacademie gegaan, maar dat was toen niet haalbaar. Op Ibiza kwam zij in kunstenaarskringen terecht en daar besefte ze hoe belangrijk het maken van kunst voor haar was. Uiteindelijk volgde ze de liefde en kwam in Nederland terecht. Daar deed ze een opleiding aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Ze overwon daar haar angst voor kleuren, zodat ze nu zoals ze zegt 'tekent met kleuren'. Haar uitgangspunt is dat het kleine, het detail goed moet zijn.

Ze verwerkt in haar schilderijen edele bladmetalen waardoor de energie van het metaal zich als het ware mengt met de kleur. Zo speelt ook met licht in de ontstaansfase van een schilderij. Dat alles geeft een heel bijzonder bewegend effect aan haar werk.
Corry Lankveld is de 'klei-juf' van haar kinderen nog altijd dankbaar dat zij ook de moeder heeft leren boetseren. Dat goede gevoel voor het werken met klei is ze nooit meer kwijt geraakt. Sterker nog, het is haar manier om de wereld om haar heen te vergeten en zich op het scheppen van iets moois te storten. Als een echte autodidact mag ze graag experimenteren met allerlei technieken. Als de vuurkorf brandt, is het niet alleen om je aan te warmen, maar hij wordt ook gebruikt om werkstukken af te bakken. Dat geeft door toevoeging van natuurlijke materialen, zoals bladeren, vaak heel bijzondere resultaten. Bij dat alles is haar motto, "groeien door jezelf te ontwikkelen, maar plezier in het werk moet er zijn". Dat alles heeft de mooie kunstwerken opgeleverd die ze nu exposeert.
Iedereen uit de gemeente Berkelland die werk (schilderijen, beelden of ander kunstzinnig werk) heeft gemaakt is vrij om zich aan te melden voor deelname aan deze tentoonstellingen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar berkellandcultuur@gmail.com.


Berkelland streeft naar goede zorg en goed wonen voor ouderen

Hoge ambities voor nu en in de toekomst

BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland heeft kennisgenomen van een ambitieus ontwikkelperspectief voor wonen en zorg. Dat perspectief is nodig om in alle grote kernen van de gemeente Berkelland voldoende en kwalitatief passend woon- en zorgaanbod te behouden en sterker te maken, op korte en op langere termijn.

Woon- en zorgvoorzieningen voor inwoners die niet langer zonder ondersteuning thuis kunnen blijven wonen, of aangewezen zijn op een nieuw thuis, zijn nodig. Uit een eerste inventarisatie door de "regietafel wonen en zorg" blijkt dat er in de gemeente op zich voldoende vastgoed is om de groeiende vraag in de ouderenzorg op te vangen. Wel is het noodzakelijk dat in er een transformatie komt van bestaande gebouwen naar gebouwen die meer voldoen aan de toekomstige vraag op dit gebied.
Ook is het nodig dat de samenwerking tussen ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg verbetert. De overlap in zorgvragen van cliƫnten zal de komende jaren alleen maar toenemen, net als de aantallen zorgvragen. De gemiddelde leeftijd van cliƫnten zal bovendien hoger zijn. Tegelijkertijd groeit het aandeel ouderen met een eigen woning en een beter pensioen. Ook voor hen zijn toekomstige voorzieningen nodig, zoals veel meer mogelijkheden voor kortdurend zorgverblijf. Bovendien dient het aantal goedkopere Woonzorg huurwoningen mee te groeien met de vraag. En dit alles tegen beheersbare kosten en goede afstemming met de betrokken (en toekomstige) bewoners.
Het is een breed palet aan opgaven en uitdagingen, waarvoor de gemeente de regietafel wonen en zorg in het leven heeft geroepen. Hieraan doen vastgoedeigenaren (woningcorporaties) en alle zorgaanbieders mee. De ouderenbonden, seniorenraad, gehandicaptenplatform en welzijnsraad zijn ook betrokken.
Nu actief inspelen op al deze opgaven en uitdagingen is een vereiste om ruimte te blijven bieden aan de noodzakelijke kwaliteit van leven in de gemeente Berkelland. Verantwoordelijk wethouder Patricia Hoytink-Roubos: "Besturen is ook en vooral vooruitkijken. Nu goed nadenken over de toekomstige ontwikkelingen en alle betrokken partijen rond te tafel krijgen, samen laten werken aan concrete oplossingen is daarom een noodzaak. De ambities zijn hoog en dat moet ook. Wat enorm helpt is dat de gemeenteraad in december 2016 al heel nadrukkelijk steun heeft uitgesproken."
Alle deelnemende partijen, die zich hebben verenigd aan de regietafel wonen en zorg willen dit doel bereiken met kennisdeling, gezamenlijke inzicht in de gewenste richting en verdergaande samenwerking. Samen vormt dit pakket het zogeheten ontwikkelperspectief. Hieraan wordt in de nabije toekomst een uitvoeringsagenda verbonden, waarin de deelnemende partijen ieder hun eigen bijdrage leveren.
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor over dit belangrijke thema binnenkort een speciale thema-avond te houden.