Jeroen en Simone Slotboom. Foto: Leander Grooten
Jeroen en Simone Slotboom. Foto: Leander Grooten Foto:

Pleegouder worden als verrijking van je leven

ACHTERHOEK - Wanneer een kind (tijdelijk) niet meer kan wonen bij de eigen ouders, is dat ingrijpend. Pleegzorg kan dan een alternatief zijn, waarbij er meer mogelijk is dan menigeen denkt. Simone en Jeroen Slotboom zijn pleegouders van Justin en vertellen hun persoonlijke ervaring.

Door Leander Grooten

Justin
Hij is bijna tien jaar oud en woont in de Achterhoek. Zijn moeder kan tijdelijk niet fulltime beschikbaar voor hem zijn. Als ze nu eens twee weekenden per maand de handen vrij heeft, dan zou dat al een hoop schelen. Ze trekt aan de bel en opteert voor deeltijd-pleegzorg.

Simone en Jeroen
Zij wonen in Winterswijk en willen graag hun hart en huis openstellen voor andermans kinderen. Zij horen over de mogelijkheid van pleegzorg. Na een informatieavond zijn ze overtuigd: dit willen ze. Niet alleen vervult dit hun kinderwens, ze vinden ook voldoening in het goede doen voor de ander. Inmiddels is Justin anderhalf jaar deel van hun leven.

Deeltijd
Er zijn drie soorten pleegzorg te onderscheiden: volledige, crisis en deeltijd. De meest bekende is de volledige, waarbij een kind voor korte of langere tijd in het pleeggezin woont. Crisispleegzorg vraagt om flexibiliteit en veerkracht. Simone: "Het kan zijn dat je een telefoontje krijgt dat er per direct een pleegkind komt, soms vanuit een onveilige situatie." Simone en Jeroen hebben gezien hun werkritme niet die flexibiliteit. "Hoewel het mij wel wat zou lijken", aldus Jeroen.
Het stel uit Winterswijk kiest voor deeltijd pleegzorg. Het gezin biedt dan een aantal dagen per week of per maand, bijvoorbeeld in het weekend, een 'zo thuis mogelijke' woonsituatie voor het kind.

De procedure
"Je geeft aan voor welke kinderen je het meest kunt betekenen." zo zegt Simone, "Leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, soort en grootte van het figuurlijke rugzakje." Pleegzorg doet onderzoek naar de sociale omstandigheden en de woonomgeving van de aspirant pleegouders. Het echtpaar volgt een verplichte cursus. "Avonden met veel informatie, rollenspelen en gesprekken. Wij hebben er veel geleerd." Jeroen: "En je kunt er nog mee stoppen, als je dat wilt. Wij werden alleen maar meer overtuigd dat we dit wilden doen."

Gedeeld opvoederschap
Al snel leek er een mogelijke match en volgde een eerste kennismaking om te kijken of er een klik was. "Met de moeder erbij, dat is wezenlijk." De moeder houdt de leidende rol in de opvoeding. Onderdeel bij de match was het gemis bij Justin van een vaderfiguur. "En dus doe ik veel mannelijke dingen met hem," aldus Jeroen," zoals de auto wassen, dat vindt-ie hartstikke leuk." Bij deeltijd slaagt de pleegzorg als er goede afstemming is tussen ouders en pleegouders. "We spreken elkaar regelmatig en zien elkaar soms. Afgelopen december vierden we bijvoorbeeld samen Kerst."
Een pleegkind kan van alles hebben meegemaakt voordat een pleeggezin om de hoek komt. "Wij hadden niet veel informatie over Justins 'rugzakje', maar vonden dat ook niet erg, we handelen naar wat we tegenkomen." Wat het echtpaar vooral doet, is structuur bieden en reageren op zijn gedrag. "En daarin zien we veranderingen, hoe langer hij bij ons is. Eerst bleven we de regels herhalen, nu weet hij ze en houdt zich eraan. Justin snapt inmiddels dat zaken hier anders gaan dan thuis en respecteert die verschillen."

Papa
Simone en Jeroen zijn niet zijn ouders, en zullen dat ook niet worden. "Dat is een wezenlijk verschil met adoptie. Wij zijn onderdeel van elkaars leven, maar weten niet voor hoelang."
Recentelijk noemde Justin zijn pleegvader 'papa'. Dat was even schrikken. "Hij noemt ons namelijk altijd bij onze voornamen. We hebben het meteen met de moeder van Justin besproken."
"Ook al ben ik niet de papa, ik ben gehecht geraakt aan Justin", vertelt Jeroen. "Dat gevoel kende ik helemaal niet. Ik zie altijd weer uit naar de weekenden met hem."

Begeleiding pleeggezin
Als nieuwbakken pleegouders is ondersteuning van groot belang. "We krijgen volop deskundige hulp als we daarom vragen, bijvoorbeeld over Justins gedrag of onze omgangsstijl. We zien het als een vangnet als we er zelf niet uitkomen en de ondersteuning is altijd professioneel en nuttig." Lindenhout is de jeugdorganisatie die in Gelderland en Overijssel hulp biedt aan kinderen, jeugdigen en gezinnen, zo ook bij pleegzorg.

Nieuwe match
Simone en Jeroen hebben de smaak te pakken van het pleegouderschap. "We staan open voor nog een pleegkind en hebben dit aangegeven bij de instanties. We hopen binnenkort meer te horen!"
Het echtpaar heeft de hoop dat meer mensen kiezen voor pleegzorg. "Het is zo ontzettend nodig, ook hier in de Achterhoek."


www.ikwilpleegouderworden.nl

www.lindenhout.nl

026-3543311