Leerlingen komen in actie bij Speur mee met Detective D. Foto: PR Kerst Zwartschool
Leerlingen komen in actie bij Speur mee met Detective D. Foto: PR Kerst Zwartschool Foto:

Kerst Zwartschool duurzame school

Leerlingen in actie bij Speur mee met Detective D

RUURLO - Woensdag 8 november, viert de Kerst Zwartschool in Ruurlo dat zij de eerste school is van stichting Oponoa die aan het verduurzamen is. De Kerst Zwartschool wordt de eerste school in de gemeente Berkelland die met zonnepanelen haar stroom opwekt en energie bespaart dankzij een eigen dynamisch led-lichtsysteem (de Educube). Om ook de leerlingen mee te nemen in de verduurzaming is 'Speur mee met Detective D' in het leven geroepen. Woensdag 8 november is de spectaculaire en spannende finale. De finale start om 11.00 uur en duurt tot uiterlijk 11.45 uur.

Stroom opwekken en besparen
Dankzij 128 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak installeerde, wekt de school nu haar eigen zonnestroom op. Hoeveel de panelen opwekken zien kinderen elke dag op het energiescherm dat nu in school hangt. Aan het eind van het jaar krijgt de school ook een speciaal voor scholen ontwikkeld ledlichtsysteem, de Educube. Bij dit systeem veranderen leerkrachten in een handomdraai het licht in hun klas: van een wat blauwere stand waarbij kinderen zich gemakkelijker concentreren tot een stand waarbij het digiboard optimaal zichtbaar is. Zo bespaart de school niet alleen energie, maar wordt het nieuwe licht ook slim ingezet.

Code ontdekken
Om de leerlingen bewust te maken van duurzame energie en ze mee te nemen in wat er op hun school gebeurt, startte 24 oktober de campagne Speur mee met Detective D. Detective D vroeg de kinderen in een videobericht om hulp. Om optimaal te werken heeft het zonnesysteem namelijk een update nodig, maar de code is door hondjes opgegeten. Door middel van diverse opdrachten kunnen kinderen de code ontdekken en leren ze over duurzame energie.
Een van de opdrachten is het maken van duurzame wensen. De kinderen gaan daarbij nadenken over hoe de wereld er over 15 jaar uitziet. Tijdens de finale stoppen we de wensen in een tijdscapsule die we met een mysterieuze mist voor 15 jaar onder het schoolplein begraven. Ook wordt het nog spannend of het Detective D en de leerlingen lukt om de code op tijd in te voeren.Ook wethouder Joke Pot is aanwezig bij de finale.