Deelnemer van het Arbeid Training Centrum aan het werk. Foto: Arbeid Training Centrum
Deelnemer van het Arbeid Training Centrum aan het werk. Foto: Arbeid Training Centrum Foto:

Maak kennis met Arbeid Training Centrum Borculo

BORCULO - Het Arbeid Training Centrum (ATC) in Borculo is onderdeel van VSO De Korte Dreef/SOTOG (Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland) en begeleidt jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Doel van het leerwerk-traject is de persoonlijke ontwikkeling naar de volgende stap, het verkrijgen van een arbeidscontract en daarmee participeren in de maatschappij. De doelgroep van de school is breed en heeft als gemeenschappelijke noemer gedragsstoornis, een licht verstandelijke beperking met grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Door Rob Weeber

Dat zorgt ervoor dat de deelnemers niet in staat zijn om zelfstandig werk te vinden. Maar onbekend maakt ook onbemind. Het vergt ook veel inspanning en begeleiding om de juiste werkplek te vinden voor deze jongeren. Daarom houden de afdeling Arbeid en het ATC 23 november een kennismakingsdag, speciaal voor het bedrijfsleven. Tijdens deze ontmoeting kan men kennis maken met het ATC en haar werkwijze. Het ATC begeleidt deelnemers (bovenbouw) van verschillende scholen die onder de stichting vallen en telt heeft momenteel 20 leerlingen.

Stijn Steentjes en Mark Kampman zijn begeleider binnen het ATC en zeer begaan met hun werk. Ondanks alle inspanningen die het ATC verricht, constateren zij dat de bekendheid ervan nog onvoldoende is. Het gevolg is dat het veel inspanning kost om een 'stage' (leerwerkplek) te verkrijgen voor hun doelgroep. Toch hebben zij sinds de oprichting in augustus 2016 al zes jongeren aan een arbeidscontract geholpen. Feitelijk dragen zij de betreffende deelnemers aan het eind van de schooltijd stapje voor stapje over aan de gemeente. Met het invoeren van de Participatiewet is namelijk bepaald dat de gemeente verantwoordelijk is voor de ondersteuning van werk en inkomen voor mensen met een arbeidsvermogen. Dit is een ruim begrip en omvat alle soorten werk, van beschut werk tot werk met speciale begeleiding, ondersteuning of voorziening en zelfstandig werk, ongeacht de hoogte van het inkomen. De meeste deelnemers van het ATC behoren tot de doelgroep die een arbeidsvermogen hebben. De overdracht aan de gemeente kan niet met een scherpe knip gebeuren. "Wij werken veel met job coaching", aldus Mark Kampman. "Een al te abrupte overgang van school naar werk is niet mogelijk bij deze jongeren. Daarvoor is de doelgroep te afhankelijk van de juiste ondersteuning en de situatie per bedrijf te verschillend. Wij moeten maatwerk bieden, maar leren vaak pas in de praktijk hoe de leerling functioneert. Er kan zich iets voordoen in de sociaal-emotionele sfeer waardoor het specifieke leerwerktraject of dienstverband afgebroken wordt. Dat signaal proberen wij te ontleden. De uitkomst ervan helpt ons om een nog gerichtere werkplek te vinden waar de kans dat zoiets zich herhaalt, kleiner is. Voor ons kan een (leer)werktraject dan ook nooit mislukken, er zit altijd iets positiefs in."

Van belang voor de afdeling Arbeid en het ATC is derhalve dat er voldoende aanbod van passende werkplekken is. Vooral bedrijven die 'assisterend werk' bieden, zijn uitermate geschikt voor de doelgroep. Tijdens de kennismakingsdag op 23 november zijn niet alleen bedrijven welkom, maar zijn er tevens instanties uitgenodigd, zoals het UWV en de SDOA, die informatie kunnen bieden over het aannemen van jongeren met een zogenaamde indicatie banenafspraak. Het kan namelijk voor bedrijven voordelig zijn om deze jongeren in dienst te nemen op basis van gemaakte afspraken tussen kabinet en werkgevers. Zes deelnemers zullen hun pitch doen en daarna aan de gesprekstafel plaatsnemen. Bedrijven die interesse hebben en kennis willen maken met (de werkwijze van) de afdeling Arbeid en het ATC, de deelnemers en enkele reeds participerende bedrijven, zijn van harte uitgenodigd op donderdag 23 november van 17.00 tot 19.30 uur aan de Korte Dreef 1 in Borculo.

Aanmelden kan via s.steentjes@sg-dekortedreef.nl of 06-12242705. VSO De Korte Dreef laat weten ook geïnteresseerd te zijn in 'industrieel werk' dat op de locatie zelf kan gebeuren. Ophaal- en brengservice is gegarandeerd.