Linde Spenkelink was een van de kinderen die een prachtig kleurrijk werkstuk maakte. Foto: Jan Hendriksen
Linde Spenkelink was een van de kinderen die een prachtig kleurrijk werkstuk maakte. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Kleurrijke werkstukken 'Kunst in de Kinderschoenen'

RUURLO – Zorgvuldig verft hij met een klein penseeltje de vakjes met felle primaire kleuren in. Netjes binnen de lijntjes die hij vooraf op het plankje had ingetekend, zoals het hoort. Twee andere klasgenoten zijn in de 'timmerwerkplaats' in de foyer van 't Kulturhus met een haardroger druk in weer om de verf versneld te laten opdrogen zodat ze hun 'Gerrit Rietveld' stoel kunnen afwerken. En in de werk- en expositieruimte van de KunstKring Ruurlo op de eerste etage van 't Kulturhus wordt er door een van de andere kinderen druk gewerkt aan een kleurrijk schilderij dat geïnspireerd is door het werk van Piet Mondriaan.

Door Jan Hendriksen

Thijs Essink (10), Lizzy Wierda (11), Juliët Engelberts (10) en Linde Spenkelink (10) waren vorige week vrijdagmiddag vier van de achttien leerlingen uit groep zeven van de Daltonschool Willibrordus i.o. die op de laatste werkmiddag in het kader van 'Kunst in de Kinderschoenen' in 't Kulturhus onder leiding van een twaalftal vrijwilligsters van KunstKring Ruurlo aan hun werkstuk werkten met dit jaar als thema de Kunststroming 'De Stijl'. In de afgelopen drie weken ontving KunstKring Ruurlo 110 leerlingen van groep zeven van de vier Ruurlose basisscholen (WonderWijs, Kerst Zwart, Willibrordus en De Driesprong) om werkstukken te maken geïnspireerd door 'De Stijl'. Dit jaar was door KunstKring Ruurlo gekozen voor de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift 'De Stijl', dit jaar precies 100 jaar geleden. De belangrijkste leden van deze groep waren Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld.

"De Stijl wordt gezien als één van de belangrijkste Nederlandse bijdragen aan de kunst, en als een revolutie in de vormgeving", zo laat Lieneke Tanis van KunstKring Ruurlo weten die het scholenproject samen met Ineke Lammers coördineerde en begeleidde. De kinderen gingen aan de slag met allerlei soorten materiaal, vooral geïnspireerd door de stoel van Gerrit Rietveld maar ook het werk van Piet Mondriaan kwam aanbod. Met zijn abstracte kunst, primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel is hij het grote voorbeeld voor De Stijl. En dat leverde verrassende, inspirerende en kleurrijke werkstukken van de kinderen op.

Straatbeeld
Het ultieme doel van 'De Stijl' was dat alle kunstdisciplines in elkaar zouden versmelten tot een totaalkunstwerk. "De Stijl drukt – zonder dat we het weten- nog altijd een stempel op het moderne straatbeeld en de beeldcultuur. Tot op de dag van vandaag inspireert De Stijl kunstenaars, architecten en designers, als ook reclamemakers en popartiesten. In vorm en idee is De Stijl bovendien verankerd in het DNA van het wereldberoemde Dutch Design. Beroemde voorbeelden zijn Gerrit Rietvelds rood-blauwe stoel, de Bruynzeelkeukens van Piet Zwart, Jan Wils' woonwijk Papaverhof en Jan Duikers Nirwanaflat in Den Haag", aldus Tanis.

Doelstelling
Het doel van Kunst in de Kinderschoenen is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Lieneke Tanis: "Op deze wijze laten we de kinderen zien en ervaren dat 'kunst' niet moeilijk of ver weg hoeft te zijn, maar leuk, uitdagend en dat ze er veel van kunnen leren en ervan genieten. Dat ze zelf ook met hun handen mooie en onverwachte dingen kunnen maken. Op een speelse en creatieve manier proberen we als Kunstkring op deze wijze de mogelijkheden van kinderen te stimuleren en te bevorderen." Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de enthousiaste inzet van een grote groep vrijwilligers.

Opening
Vanaf 24 november zal het resultaat van hun inspanningen te zien zijn in een expositie op de bovenverdieping van het Kulturhus, De expositie zal vrijdag officieel om 13.30 uur in de grote zaal van 't Kulturhus geopend en geheel verzorgd worden door een aantal leerlingen. Frank Sterenborg van het Segno Collectief zal het geheel muzikaal omlijsten. Na de opening heeft iedereen de gelegenheid de tentoonstelling op de bovenverdieping te bezichtigen. De kinderen maken dan een puzzeltocht langs de expositie. De winnende school van de puzzeltocht wint de wisselbeker. De expositie 'Kunst in de Kinderschoenen' is tot en met woensdag 6 december te zien tijdens de openingsuren van 't Kulturhus.


Nieuwe dirigent bij Volharding

BORCULO - In het begin van 2017 gaf de voormalige dirigent Joris Lumeij aan te gaan stoppen met dirigeren bij Volharding in verband met een verhuizing naar het zuiden van het land. De dirigentencommissie moest daarvoor op zoek naar een nieuwe dirigent en dat is met succes geslaagd. Vanaf 1 september dit jaar staat Jan-Aart Ponstein bij Volharding op de bok.

Jan-Aart Ponstein werd in 1990 geboren in Elburg en begon al op vroege leeftijd met het spelen van trompet. Met het sluiten van de Klassieke afdeling op conservatorium Enschede vervolgde hij zijn trompetstudie wat dichter bij huis, op het conservatorium in Zwolle. Als bijvak volgde hij HaFaBra-directie bij Alex Schillings.

Dit 'bijvak' beviel hem zo goed dat hij na zijn trompetstudie meteen aan een Bachelor bij Alex Schillings is begonnen, waar hij op dit moment nog steeds studeert. Naar verwachting wordt deze directie-opleiding medio 2019 afgerond.