Buurtvereniging 'Um de Jaeger heeft het waterkunstwerk in samenspraak met Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Berkelland in 2005 geadopteerd. Foto: Jan Hendriksen.
Buurtvereniging 'Um de Jaeger heeft het waterkunstwerk in samenspraak met Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Berkelland in 2005 geadopteerd. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Buurtbewoners maken
waterkunstwerk 'winterklaar'

RUURLO – Het waterkunstwerk 'Verdronken Land' aan de Stationsstraat is door leden van Buurtvereniging 'Um de Jaeger' vorige week weer 'winterklaar' gemaakt. De herfstbladeren en het onkruid werden verwijderd en de waterpomp gedemonteerd. Volgend jaar als de klok van wintertijd- naar zomertijd wordt verzet zal het kunstwerk door de buurtbewoners weer in werking worden gesteld.

Door Jan Hendriksen

Normaliter worden de werkzaamheden voor het 'winterklaar' maken steevast op de laatste zaterdag van oktober, als de klok van zomer- naar wintertijd wordt verzet, uitgevoerd. "Maar het kunstwerk was nog steeds in trek bij het publiek. Zeker omdat de talloze bezoekers aan museum More die via de Stationsstraat naar het centrum van Ruurlo wandelen of met de Museum- Express langs komen blijven staan kijken om het kunstwerk te aanschouwen", zo verklaart Ap Schepers van Buurtvereniging Um de Jaeger. Door de inschakeling van een tijdklok wordt het kunstwerk in de zomertijdperiode dagelijks 's morgens om negen uur in werking gezet. 's Avonds schakelt het zich automatisch uit. De buurtvereniging vernoemd naar het voormalige hotel-café 'Um de Jaeger' heeft het waterkunstwerk in samenspraak met Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Berkelland in 2005 geadopteerd. Het was voor de buurtbewoners een doorn in het oog dat het kunstwerk niet meer in werking was en sterk verpauperde. Het kunstwerk werd in juni 1999 door Waterschap Rijn en IJssel aan de voormalige gemeente Ruurlo geschonken ter herinnering aan de waterschappen Baakse Beek en IJsselland die waren opgegaan in Waterschap Rijn en IJssel. Beide voormalige waterschappen waren namelijk jarenlang met hun kantoren aan de Groenloseweg en het Kerkplein verbonden aan Ruurlo.
Het kunstwerk bestaande uit roestvrijstalen pilaren, goten en elf bakken die het water uitstortten op het betonnen middengedeelte met teksten als onder meer 'Verdrogen', Kriegt gebrek', 'Laagwater', 'Het Land', 'De Weide', 'In de beek', Rogge vlas', Löp over', 'Verdrinken' en 'Leu en beesten' werd vervaardigd door de Enschedese kunstenaar Wout Zweers.
In de eerste jaren fungeerde het kunstwerk naar behoren. Al snel werd het een speelplek voor kinderen en van bewoners van het voormalige asielzoekerscentrum dat rond de eeuwwisseling in 'Um de Jaeger' was gevestigd. Omdat het water uit de naastgelegen retentie vijver werd gepompt besloot de gemeente het kunstwerk buiten werking te zetten omdat het gevaar voor de volksgezondheid zou opleveren.
Door Buurtvereniging 'Um de Jeager' werden een nieuwe waterpuls en waterbassin geplaatst zodat er grondwater voor het kunstwerk kon worden rondgepompt. "Want we mochten het water niet uit de retentie vijver oppompen. Daarvoor krijgen we nu jaarlijks een bijdrage van de gemeente Berkelland waarvan we vorig jaar onder meer een nieuwe waterpomp hebben geïnstalleerd", aldus Ap Schepers die vorige week samen met de buurtbewoners Rita Bettink, Dini en Derk te Brinkhof, Esther Tortellero, zijn vrouw Jannie en met Annemarie Heezen de 'winterklaar' klus klaarden.