Saartje wordt gestuurd om het wild op te halen. Foto: Marcel van Rooijen
Saartje wordt gestuurd om het wild op te halen. Foto: Marcel van Rooijen Foto:

Saartje in top-tien van beste jachthonden 2017

RUURLO – Het is de Labrador Saartje van voorjager Peter Vorderman uit Ruurlo afgelopen maandag 13 november tijdens de Nimrod niet gelukt het felbegeerde AA-diploma te behalen. Maar met een eervolle achtste plaats op deze jaarlijkse meesterproef van de jachthondenwedstrijden voor apporterende honden, is ze wel geëindigd binnen de top-10 van beste Nederlandse jachthonden van 2017 in deze discipline. "Een resultaat waar ik supertrots op ben, geweldig.", glundert Vorderman.

Door onze redactie

Het was een drukte van belang afgelopen maandag 13 november rondom het fraaie Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch (Limburg), waar de prestigieuze Nimrod 2017 werd gehouden. Zo'n 3000 liefhebbers uit alle hoeken van Nederland waren naar Herkenbosch (Limburg) gekomen om het werk van de achttien tophonden te kunnen zien. Want alleen de echte toppers zijn welkom, van ieder jachthondenras waren de best presterende honden uitgenodigd om deel te nemen en dat is maar voor weinigen weggelegd. Er waren drie pittige proeven uitgezet met elk drie apporten, totaal negen stuks wild die moesten worden gevonden en onbeschadigd naar de baas gebracht. De wedstrijd is gebaseerd op de echte jachtpraktijk, alleen het wild dat werd gebruikt was al dood. V

orderman vertelt enthousiast hoe dat ongeveer in zijn werk gaat: "Zo klonk een schot in de verte en diende Saartje een eend op te zoeken, die achter een dichte houtwal en rietkragen in de kasteelgracht was beland. Ze moest volledig zelfstandig werken, want ze was op die afstand volledig uit mijn zicht. Verder moest de hond op afstand naar het beginpunt van een fazantensleep (geurspoor) worden gestuurd, vanwaar ze de sleep van een paar honderd meter met diverse bochten zelfstandig moest volgen om de fazant te vinden. Ook moest ik Saartje over een afstand van bijna tweehonderd meter naar een gans sturen, waarvan alleen ik wist waar hij ongeveer lag ergens aan de waterkant. Het valt niet mee om een hond over die grote afstand precies naar het juiste punt te dirigeren, dat vergt veel samenspel tussen baas en hond. Maar dat is ons best snel gelukt."

Maar zes van de achttien voor de Nimrod uitgenodigde jachthonden brachten alle apporten binnen, wat een voorwaarde is om het AA-diploma te veroveren. Dit is het hoogst haalbare predicaat in de jachthondensport in deze discipline en is alleen te behalen op de Nimrod. Een hond mag ook maar één keer in zijn/haar leven uitkomen op deze prestigieuze wedstrijd en dient zich hiervoor in zware voorrondes te kwalificeren.

Op de vraag of hij misschien toch wel teleurgesteld was dat hij het AA-diploma niet heeft gehaald, vertelt Vorderman: "Een klein beetje wel natuurlijk, want daar ga je voor. Er had beslist meer in gezeten, wat pech hebben we helaas wel gehad. Zo vertelde een keurmeester (jurylid) me na afloop dat als ik Saartje 1 minuut meer tijd had gegeven om ergens een konijn te zoeken, ze het zeker zou hebben gevonden en binnen gebracht. Ze bleek er al vlakbij te zijn toen ik haar terug floot om naar een ander apport te sturen, maar dat kon ik niet zien. Ook is ze drie keer vlakbij de duif geweest die ze in heel dicht riet moest zoeken, maar kennelijk net iets boven de wind, waardoor ze de duif niet rook. Jammer, jammer, jammer. Maar eigenlijk liep onze wedstrijd helemaal niet slecht en ik kijk met een heel goed gevoel terug op deze fantastische dag. Het is al een geweldige eer om daar te (mogen) staan en dan als enige niet-fieldtrial labrador ook nog te eindigen op de achtste plaats en daarmee te behoren tot de top-10 van de beste Nederlandse jachthonden van 2017 in deze discipline, is natuurlijk helemaal geweldig. De ruim 6,5 jaar intensieve training die eraan vooraf zijn gegaan, want je krijgt een hond echt niet vanzelf op dit niveau, hebben daarmee hun vruchten meer dan afgeworpen".