De grootste inspiratiebronnen vormden voor de kinderen het werk van Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Foto: PR
De grootste inspiratiebronnen vormden voor de kinderen het werk van Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Foto: PR Foto:

Opening expositie Kunst in de Kinderschoenen

De Stijl inspiratiebron voor leerlingen basisscholen

RUURLO – Eindelijk was het vrijdag dan zover. De afgelopen weken is er door zo'n 110 kinderen van groep zeven van de vier basisscholen in Ruurlo hard gewerkt bij de KunstKring Ruurlo. In de stijl van 'De Stijl', een kunststroming die dit jaar precies honderd jaar geleden ontstond, werden prachtige kunstwerken gemaakt.

De grootste inspiratiebronnen vormden het werk van Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Natuurlijk waren de Rietveld-stoeltjes en de 'Victory Boogie-Woogie' daarbij de meest dankbare onderwerpen.

Ook was er een project waarbij de kinderen eerst een schilderij maakten op een plankje, waar ze vervolgens met spijkertjes en gekleurd draad een mooi patroon op aanbrachten.
Heel bijzonder waren de linnen tassen die aan weerszijden waren beschilderd met 'Stijl'-figuren. Van al deze creaties maakten de leden van de Expositiegroep van de KunstKring Ruurlo een prachtige tentoonstelling. Barbara Bodegom heette de kinderen, ouders en andere belangstellenden in het Kulturhus welkom en vertelde het een en ander over 'De Stijl'.
Daarna was het de beurt aan leerlingen van WonderWijs die, op piano begeleid door Sylvia Klaverstijn van het SegnoCollectief, een Mondriaans dansje uitvoerden, uitgedost met maskers en vierkanten, cirkels en driehoeken in de kleuren rood, geel en blauw.

Joke Pot, wethouder van de gemeente Berkelland, vertelde dat zij opnieuw verrast werd door de prachtige kunstwerken. Met hulp van Senna, Juliet en Marieke werd de expositie officieel geopend door het onthullen van drie platen, waarop in kleurige letters de woorden 'De Stijl , Mondriaan en Rietveld waren geschilderd.

Daarna was het tijd voor de bezichtiging van alle mooie werken, die nog tot en met 6 december te zien zullen zijn op de bovenverdieping van het Kulturhus.


Zwolle loopt uit in
klootschietcompetitie

RUURLO – Na de regenachtige vijfde competitiewedstrijd in de Achterhoekse klootschietcompetitie staat het eerste team van Zwolle (Groenlo) nog steviger op de eerste plaats in de eerste klasse. Zij waren duidelijk de beste op het thuisparcours. Respelhoek 1 uit Geesteren passeert 't Broek uit Ruurlo 1 op meters dat op haar beurt ternauwernood 't Broek 2 op meters voor bleef.

Zwolle 1 vergrootte het verschil tot tien schoten met Klein Dochteren 1 uit Lochem. Terwijl de score van 53 schoten van Klein Dochteren zeker niet onverdienstelijk is komen ze momenteel te kort tegen de nummer een Zwolle 1. Achter de koplopers zijn de plaatsen omgewisseld.
't Broek 1 heeft de derde plaats moeten afstaan aan Respelhoek 1, dat nu 35 meter voor staat op de mannen uit Ruurlo. Eibergen 1, dat vierde staat, ziet Zwolle 2 en Onderlingen 1 uit Haarlo dichterbij komen met een mindere score van 61 schoten, terwijl Onderlingen 1 een zeer goede score neerzet van 56 schoten. Daarmee werd Onderlingen 1 knap derde van de eerste klasse.
't Broek 2 kwam slechts achttien meters te kort om van het eerste te winnen. Met deze goede score weten ze wel Klein Dochteren 2 voorbij te streven. Klein Dochteren 2 staat nu negende en Zwolle 3 vergat te profiteren van het thuis voordeel en blijft onderaan staan met een score van 63 schoten.

In de tweede klasse was er een grote verrassing. Onderlingen 2 wist met groot verschil te winnen en weet daarmee de strijd om de eerste plek weer aan te gaan. Het verschil bedraagt nu slechts een schot tot de nummer een Respelhoek 2.
Heksenkring 1 uit Barchem zette een redelijke score van 68 schoten neer en verstevigde hiermee de zevende plek. Dijkhoek 1 uit Borculo stelt wat teleur met een score van 71 schoten en een bijbehorende laatste plaats in de tweede klasse.

Over veertien dagen kan de Heksenkring gebruik maken van het thuisvoordeel aangezien de volgende competitie in Barchem zal zijn. Hopelijk dan met wat beter weer.