Kranenburgse kerstfair

KRANENBURG - Op zondag 10 december van 11.00 tot 17.00 uur houdt het Kranenburgs Belang haar jaarlijkse kerstfair op het terrein voor het klooster en het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101.

Tijdens de kerstfair zijn diverse kraampjes te vinden met handgemaakte sieraden, ansichtkaarten, kerststukken, tassen, sjaals, keramiek en nog veel meer. Voor de inwendige mens zijn er onder andere bonbons, soep en broodjes. Warmend aan een van de vuurkorven kan men bovendien genieten van warme chocolademelk of glühwein. Verder is er kerstmuziek, zullen midwinterhoornblazers van zich laten horen en brengt het koor 'Schouder aan Schouder' uit Ruurlo van 14.00 tot 16.00 uur kerstliederen ter gehore. Ook kun je een bezoek brengen aan het Heiligenbeeldenmuseum dat open is met een nieuwe tentoonstelling van kerststallen.

Wie wat beweging wil, kan meedoen aan de kerstwandeling. De route is ongeveer 12 kilometer lang, met een pauze en versnapering onderweg. Starten kan tussen 13.00 uur en 14.00 uur bij de kraam van Kranenburgs Belang.


Wim Klein Willink is
lijsttrekker VVD

BERKELLAND - Wim Klein Willink is de lijsttrekker van de VVD Berkelland voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Het politieke virus is al lang aanwezig; mijn vader is actief geweest als raadslid en wethouder voor de VVD. De laatste tijd begon het steeds meer te kriebelen vandaar mijn kandidaatstelling." De kandidatenlijst voor VVD Berkelland is dinsdagavond vastgesteld in de algemene ledenvergadering. De lijst bestaat uit 27 personen met als lijstduwer: VVD Gedeputeerde Jan Markink.


Achterhoek vernieuwt
visie op sociaal domein

ACHTERHOEK – De acht Achterhoekse colleges van burgemeester en wethouders hebben deze week ingestemd met de vernieuwde visie op het regionale sociaal domein. Kernthema voor de komende jaren is: samenwerken.

De vernieuwde visie 'Samenwerken om elkaar te versterken' is een vervolg op de visie die de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk in 2013 met elkaar hebben vastgesteld. Die visie richtte zich op de transitie. Oftewel, de overdracht van taken en verantwoordelijkheden van rijksoverheid en provincies naar gemeenten (de decentralisaties). Deze nieuwe visie richt zich op de transformatie. Oftewel, de fase waarin het gaat om het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de transitie.

Effectieve en efficiënte samenwerking
Het uitgangspunt van de Achterhoekse gemeenten is dat iedereen meedoet en zijn/haar steentje bijdraagt, naar eigen kunnen. De gemeenten willen komende jaren daarom meer participatie, vitaliteit en zelfredzaamheid van de inwoner realiseren. Maar ook minder bureaucratie, meer slimme combinaties om reële resultaten te bereiken, een beperktere rol van de overheid en vermindering van de inzet van overheidsgeld. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat deze effecten haalbaar zijn, mits er effectief en efficiënt wordt samengewerkt. En dan niet alleen als gemeenten onderling, maar ook met en tussen de andere partijen in het sociaal domein.

Nieuwe rolverdeling
In het visiedocument waarmee alle colleges hebben ingestemd, staat de nieuwe benodigde rolverdeling tussen inwoners, maatschappelijke instellingen en de overheid omschreven. Zo is de rol van inwoners om zelf regie te hebben op hun zorg en ondersteuning. Inwoners moeten komende jaren zoveel mogelijk zelf gaan bepalen wat goed voor hen is. De Achterhoekse gemeenten leggen komende jaren de focus op de kanteling naar preventie en op innovatie in het aanbod van ondersteuning. Een andere rol van gemeenten wordt het aan elkaar knopen en integraal verbinden van de diverse domeinen (zorg, werk, onderwijs, etc.). Om dit alles te bereiken, gaan de gemeenten meer gestructureerd samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop. Organisaties in het sociaal domein hebben komende jaren de opdracht om aan te sluiten op de veranderende vraag uit de samenleving en daar flexibel op in te spelen. Hun rol is te zorgen voor effectievere hulpverlening en een verlaging van kosten. Voor deze organisaties betekent dit meer onderlinge samenwerking, in plaats van onderlinge concurrentie. En met de gemeenten moet een voortdurende wisselwerking ontstaan.

Aan deze vernieuwde visie hebben alle relevante partijen in het Achterhoekse sociaal domein bijgedragen, zoals vertegenwoordigers van inwoners (onder andere Wmo-raden), aanbieders van zorg en ondersteuning, wethouders en ambtenaren. Overigens richt de vernieuwde, Achterhoekse visie zich voornamelijk op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdhulp. Volgens de gemeenten is in de toekomst verbreding naar andere beleidsterreinen mogelijk, zoals naar de Participatiewet. Echter, de Achterhoekse colleges kiezen ervoor om eerst de regionale samenwerking op Wmo en Jeugd succesvol te laten verlopen.

De vernieuwde visie wordt komende maand voorgelegd aan de acht Achterhoekse gemeenteraden. Nadat zij hebben ingestemd, is de visie definitief. Het visiedocument is onder meer te vinden op www.sociaaldomeinachterhoek.nl.