Subsidie dorsphuizen

Vervolg voorpagina

Maatwerk
De noodzaak om als gemeente maatwerk te bieden is gelegen in het feit dat dorpshuizen de exploitatie sluitend krijgen, maar dat onvoldoende gereserveerd is en wordt voor onderhoud volgens de meerjarenonderhoudsplanning. Maatwerk is echt maatwerk, dus op het specifieke dorpshuis toegesneden. Van dorpshuizen wordt ook verlangd dat zij hun financiële steentje bijdragen aan onderhoud. In de subsidiebeschikking wordt opgenomen dat besturen ook daadwerkelijk het onderhoud volgens de meerjarenonderhoudsplanning uitvoeren.
Dorpshuis Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud Structurele subsidie. De Zunnekamp in Geesteren krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 93.600 euro (al besloten) en een structurele subsidie van 16.750 euro. 't Stieltjen in Haarlo krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 18.300 euro (al besloten) en een structurele subsidie van 13.000 euro. De Wanne in Beltrum krijgt een strructurele subsidie van 4.000 euro. Dorpshoes Gelster in Gelselaar krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 17.000 euro en een structurele subsidie van 2.500 euro. Dorpshuis 't Haarhoes in Noordijk krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 25.600 euro en een structurele subsidie van 6.500 euro. Dorpsaccommodatie Rietmolen in Rietmolen krijgt een structurele subsidie van 18.000 euro.
Deze maatwerkoplossingen zijn een uitwerking van een eerder door de raad aangenomen motie 'maatwerk voorzieningen'.


Kandidatenlijst CDA

BERKELLAND - De kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 van het CDA Berkelland is tijdens de ledenvergadering op woensdag 22 november 2017 bij zaal Dute in Beltrum vastgesteld en bestaat uit 20 personen. Bij de eerste zeven kandidaten zijn vier nieuwkomers en in de top zeven staan drie vrouwen en vier mannen. Alle kernen zijn vertegenwoordigd. Op nummer 1 staat de al in juni gekozen lijsttrekker Gerard Hilhorst (Gelselaar). Wethouder Patricia Hoytink (Ruurlo) staat op 2 en raadslid Marjan Bolster (Eibergen) op 3. Nieuwkomers zijn op 4 Theo Helmers (Beltrum), 5 Maikel van der Neut (Neede), 6 Martine Tenhagen (Rietmolen), 7 Frank Jonk (Borculo), 8 Willy Erinkveld (Geesteren), 11. Marco Arink (Beltrum), 12 Rebecca Meijerink (Haarlo) en op 13. Bert Koens (Eibergen). De zittende raadsleden Wim de Ruiter (Neede) en Stefan Bos (Rekken) nemen de plekken 9 en 10 in. Van de huidige raadsleden keren Martin Bouwmeesters (Beltrum), Dinant Rohaan (Neede) en Patriek Piepers (Rietmolen) niet terug in de raad, zij hebben zich niet opnieuw kandidaat gesteld.


Gratis huwelijk
ontmoedigen

BERKELLAND - Huwen zonder ervoor te betalen is populair. De gemeente is wettelijk verplicht de mogelijkheid van kosteloos huwen aan te bieden. Om inwoners die het financieel niet makkelijk hebben zo toch de mogelijkheid te bieden om te kunnen trouwen. Daar werd veel gebruik van gemaakt, zonder dat er dus een vergoeding tegenover stond voor de gemeente. Die uitvoering van het huwelijk werd daarom per 1 januari 2016 zo sober mogelijk gemaakt. Alleen het bruidspaar en maximaal 2 getuigen kunnen erbij aanwezig zijn. En toespraken zijn niet mogelijk, slechts het ja-woord is nodig en toegestaan.

Door Rob Stevens

Als tussenvorm werd het flitshuwelijk geïntroduceerd. Behalve maximaal vier getuigen mogen hier ook vier personen extra bij aanwezig zijn. En een korte toespraak is dan ook mogelijk. Kosten? Afhankelijk van de dag, honderd (dinsdag of woensdag) of tweehonderd euro (donderdag of vrijdag). Ter vergelijking, de kosten voor een 'normaal' huwelijk bedragen ongeveer het viervoudige. De animo voor het kosteloos huwelijk en geregistreerd partnerschap is groot. Er zijn tegenwoordig zelfs wachtlijsten. Zo groot dat de gemeente denkt dat er vaak oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt, niet door de doelgroep waar de wetgeving voor bedoeld was. Terwijl soms voor mensen huwen op korte termijn noodzakelijk is. Voor een geboorte of hypotheekacte bijvoorbeeld. Het aantal kosteloze huwelijken komt voor 2017 op 36 uit, bijna de helft meer dan vorig jaar. Het aantal flitshuwelijken daalt licht evenals het geregistreerd partnerschap. Daarom probeert men deze vorm van huwelijksvoltrekking minder aantrekkelijk te maken. Door per 1 januari volgend jaar te verhuizen van de populaire woensdagmorgen naar de dinsdagmorgen, een dag dat veel mensen aan het werk zijn.


Mirthe en Regina eerste en tweede prijs

GEESTEREN - Afgelopen zaterdag heeft Mirthe Ebbekink met haar pony Passion in Gorssel meegedaan aan een springwedstrijd. Ze nam deel aan de klasse BB en reed twee mooie foutloze rondes, dit leverde haar een eerste prijs op. Regina Kappert nam afgelopen zaterdag deel aan de dressuurwedstijd in Haaksbergen met haar D pony Easter Blitz Bb. Ze startte en de klasse M1 en kreeg van de jury 192,5 punten. Dit leverde haar een tweede prijs op. Beide combinaties komen uit voor de Hamelandse ponycub uit Geesteren