Levende Advents kalender gestart

RUURLO - De werkgroep Eredienst van de PKN Ruurlo-Barchem organiseert een 'Levende Adventskalender'. In de Adventstijd, van zondag 3 december tot en met zondag 24 december, wordt dagelijks ergens in de gemeente een open huis gehouden, waar belangstellenden samen koffie/thee kunnen drinken en met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Van de Achterhoek wordt altijd gezegd, dat het er allemaal zo 'gemeudelijk' aan toe gaat. Dit mag dan waar zijn, maar ook hier is de tijd niet stil blijven staan. Soms valt dit goed uit, maar niet altijd. Het zou bijvoorbeeld wel eens zo kunnen zijn dat in deze tijd mensen minder aanspraak hebben. In de decembermaand is men hier misschien wel extra gevoelig voor. Mede daarom verzorgt de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem in de Adventstijd elke dag een open huis. Er is geen thema, de gesprekken lopen zoals het gaat, soms luchtig, soms dieper, net wat er op tafel komt. De laagdrempelige ontmoeting staat voorop. Het is voor iedereen, kerkelijk en niet kerkelijk. De insteek is dat mensen van alle gezindten, maakt niet uit wat je geloof is, elkaar kunnen ontmoeten.
Op onderstaande adressen zijn belangstellenden hartelijk welkom en wordt men ontvangen voor een kopje koffie of thee en een gezellig samen zijn in de adventstijd. De tijden zijn: in de morgen van 10 uur tot 11.30 uur en in de middag van 14.30 uur tot 16.00 uur.
3 december in de morgen: Dorpskerk 11.00 u – 12.30 u, Kerkplein 1, Ruurlo.
4 december in de morgen: fam. Geurink, Borculoseweg 40, Ruurlo. 4 december in de middag: fam. Berg, Eekvenne 8, Barchem.
5 december in de middag: fam. Timmerman, Henri Dunantlaan 6, Ruurlo.
6 december in de morgen: fam. Mackaay, Boomgaard 13, Ruurlo. 6 december in de middag: fam. Van Gijssel, Haarskamp 55, Ruurlo.
7 december in de morgen: fam. Van der Hoogt, Van Tuyll van Serooskerkenweg 41, Ruurlo. 7 december in de middag: fam. Heezen, Boomgaard 35, Ruurlo.
8 december in de morgen: 't Dorpshuis, Dorpsstraat 74, Ruurlo. 8 december in de middag: fam. Van der Heij, Joostenkamp 6, Ruurlo.
9 december in de morgen: fam. Boulogne, Loolaan 66, Ruurlo.
10 december in de morgen: Dorpskerk 11.00 – 12.30 u, Kerkplein 1, Ruurlo.
11 december in de morgen: fam. Oltvoort, Ruurloseweg 13, Barchem. 11 december in de middag: fam. Van Hemert, Veldhoekseweg 7, Veldhoek(Hengelo).
12 december in de morgen: 't Dorpshuis, Dorpsstraat 74, Ruurlo. 12 december in de middag: fam. Rensenbrink, Van Tuyll van Serooskerkenweg 38. Ruurlo.
13 december in de morgen: fam. Wenneke, Vellerdijk 7, Ruurlo. 13 december in de middag: fam. Dielemans, Hessenweg 6a, Ruurlo.
14 december in de morgen: fam. Wenneke, Vellerdijk 7, Ruurlo. 14 december in de middag: fam. Winkelhorst en Hesselink, Nijverheidsstraat 8, Ruurlo.
Met vragen kan men terecht bij Jannie en Rijk Spronk, tel. 06-51555467.


December, feestmaand, maar hoe zijn deze
tradities ontstaan?

RUURLO - Voor de decemberlezing heeft Old Reurle Thea Kroese uit Vroomshoop, uitgenodigd, zij is oud-presentatrice bij RTV Oost, oud-directrice van het Van Deinse Instituut en geeft lezingen over geschiedenis, volkskunde en religie. Ze weet veel van de oude Twentse keuken en heeft enkele kookboeken geschreven. Thea Kroese is ook bekend van haar verhalen in het Sallands-Twents dialect en van haar kennis van de oude Twentse en Sallandse gebruiken.

Aan de hand van vertellingen zal zij de luisteraars meenemen naar de wereld rond de zonnewende in december. Hoe weten wij al die verhalen/feiten? Dat komt omdat men de gewoonte had elkaar-zeker op de lange winteravonden- verhalen te vertellen. En die verhalen geven mensen een kijkje in de taal en cultuur van die winterperiode. Bijvoorbeeld: waarom vieren we nieuwjaar op 1 januari, terwijl december eigenlijk onze tiende maand is (decennium betekent tien en november-neuf is negen enz.) Wat heeft het getal 13=ongeluksgetal te maken met de donkerste tijd van het jaar? Waarom rode kool eten met Kerst en Oud en Nieuw? Weet u wel dat het verzenden van Nieuwjaarskaarten veel te maken heeft met de Gijsbrecht van Amstel van Joost van den Vondel? Kent u de legende van Gregorius de 13de? Wat is trouwens een legende, een sage, een fabel, een sprookje of een mythe? Kerst-Weihnachten, Juul of joelfeest, wiehern, mirreweenterhoorn, de kerstboom, het zijn allemaal begrippen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Hoe? Dat vertel zij u.
De lezing wordt gehouden bij De Sprankel aan de Domineesteeg in Ruurlo. Aanvang 20.00 uur.


WonderWijs haalt papier

RUURLO - CBS WonderWijs haalt op zaterdag 9 december oud papier op vanaf 9.00 uur. Het papier graag in dozen of gebundeld aan de weg klaarzetten. Geen plastic of lege zuivelpakken bij het oud papier voegen. Ook kan papier worden gebracht in de containers die opgesteld staan aan de Spoorstraat, op het industrieterrein direct naast de spoorlijn. Inzameldata CBS WonderWijs in 2018: 13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 april, 12 mei, 9 juni, 7 juli, 11 augustus , 1 september, 13 oktober, 10 november en 8 december. WonderWijs dankt iedereen voor de bijdragen.