Bij De Bok is het zwoegen geblazen. Foto: Henri Walterbos
Bij De Bok is het zwoegen geblazen. Foto: Henri Walterbos

Deelnemers verkennen alvast parcours Beltrumse survival

Vervolg van de voorpagina

BELTRUM - Nog even, en dan gaan honderden survivalsporters op pad voor de Survival Beltrum. Tweede Kerstdag gingen enkele fanatiekelingen al op pad om het parcours te verkennen. Onze medewerker Henri Walterbos was er bij en tekende het op.

"Kijk eens wat goed. Je springt bijna al direct op de weg", prijst Stef Beunk een meisje, dat vervolgens met een glimlach verder loopt. "Over het algemeen doen meisjes dat trouwens sowieso beter dan jongens. Meisjes zijn vaak al bij gymnastiek." Trainer Tonnie Nahuis kijkt eveneens bewonderend toe hoe de jongeren zich houden op het drassige parcours, ondanks dat nog niet alle akkers en weilanden doorgeploeterd worden. "We hebben zeer gemotiveerde kinderen bij de trainingen, ruim 100 leden, overal vandaan. We hebben echt een regiofunctie gekregen, met kinderen uit Groenlo, Borculo, Gelselaar, Noordijk. Het neemt alleen nog maar toe."

Tweede Kerstdag gehaald
Ondanks dat het miezert, is het lekker vertoeven in de buitenlucht in het buitengebied tussen Beltrum en Borculo. Als lopers door de akkers en weilanden ploegen maakt een reiger een duikvlucht om uit een weiland zijn Tweede Kerstdag-maaltje al vast te verorberen. Enkele meters verder een fazant die relaxt langs de kant van de weg loopt. Blij dat-ie Tweede Kerstdag gehaald heeft. Bij 'de Bok', de meest befaamde hindernis van de Beltrumse Survival, staan de experts Frank en Wieke Klein Gebbink, Yorick Klein Gunnewiek en Stichting Survival Beltrum-voorzitter Mark Ribbers, vanaf de brug toe te kijken hoe de minder ervarenen zich soms letterlijk naar de andere kant van de Berkel zwoegen. Aanwijzingen gevend maar eveneens grappen makend richting de puffende deelnemers, die op kop in de touwen hangen. Het typeert de Beltrumse survival.

Warme douche
De deelnemers eindigen weer waar ze begonnen zijn, op het Mariaplein. De ouderen praten nog even na, de jongeren worden door ouders opgewacht om veelal in een warme auto huiswaarts te keren voor een warme douche. Sem Brummelaar vertelt dat hij het 'leuk' vond, maar ook dat het niet altijd even gemakkelijk was. "Het was best wel zwaar door de weilanden en over maïsvelden te lopen. De modder blijft aan je schoenen plakken. Dat is met voetbal heel anders. De hindernissen vielen wel mee, behalve de laatste, vlak voordat je Beltrum weer in gaat."


Alzheimer Café Berkelland in het teken van vrijheid en veiligheid bij dementie

BERKELLAND - De afdeling Achterhoek van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Borculo. Dat is bestemd voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. Men ontmoet lotgenoten en kan met elkaar in gesprek gaan over de dingen die men meemaakt of die iemand bezighouden. Het thema van deze maand is: Vrijheid en veiligheid bij dementie.

Iedereen die te maken heeft met dementie stuit op dilemma's rond vrijheid en veiligheid. Er volgen vaak lastige afwegingen: waar doe je goed aan en waaraan niet? Hoe bied je iemand met dementie veiligheid en bescherming en tegelijkertijd zoveel mogelijk vrijheid en zelfbeschikking?

Op deze avond wordt informatie gegeven over dit onderwerp. de aanwezigen gaan in gesprek over de dilemma's in de thuissituatie en in een woonzorgcentrum/verpleeghuis.

Het Alzheimer Café Berkelland is op dinsdag 10 januari in het Grand Café van het woonzorgcentrum Careaz J.W.Andriessen, Koppeldijk 40 in Borculo. Inloop en koffie vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.


alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland
tel. 06-13514411


Viering met mensen met een
verstandelijke beperking

EIBERGEN - In De Huve aan de Grotestraat in Eibergen vindt op zondag 8 januari een viering plaats voor en met mensen met een verstandelijke beperking. Thema van deze dienst is 'Wie wijzen ons de weg?' De dienst is laagdrempelig en daardoor ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Ds. Eveline Struijk-Boers is voorganger in deze viering die om 10.00 uur begint.