Voorzitter STAR ontstemd over verzelfstandiging TIB

RUURLO/BORCULO - "TIB (Toeristische Informatie Borculo) heeft zich van begin af aan niet aan de afspraken gehouden, wij hebben hen telkenmale op aangesproken", vindt René Swienink, voorzitter van de STAR (Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo) in een reactie op het artikel vorige week in deze krant. In het artikel gaf TIB aan als zelfstandig toeristisch bureau verder te gaan en niet langer onder de vlag van de VVV.

De overeenkomst tussen STAR en VVV Nederland loopt eind dit jaar af. TIB stelde in het artikel dat verlenging van de overeenkomst een aanzienlijke kostenverhoging zou betekenen, zonder extra's. Swienink bestrijdt dat en zegt dat ze juist goedkoper uit zijn in de nieuwe constructie. De kostenverhoging voor het VVV-lidmaatschap echter, maar ook de onvoldoende ervaren samenwerking binnen STAR, heeft geleid tot het besluit om zelfstandig verder te gaan, liet TIB weten.

Herbert te Velthuis van TIB legt uit dat de kosten wel degelijke hoger uitvallen. "We stapten in met vier partners: Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede. De kosten worden dan gedeeld door vier. Omdat Eibergen stopte moesten de kosten door drie gedeeld worden. Dat scheelde toch honderden euro's." Te Velthuis geeft aan dat de STAR dan wel de formulenemer was, maar dat de vier partners ieder hun eigen plan trokken. "Wíj hebben ons meer gefocust op Borculo Bruist. Met deze site konden we meer traffic genereren, maar we hadden de logo's en VVV-uitingen vermeld op de site, tot nu toe dan."
"TIB heeft zich vanaf het begin al niet aan de afspraken gehouden", meent Swienink. "In 2013 heeft STAR de licentie van de VVV Nederland gekocht. Daarmee kunnen we het logo voeren van de VVV, de vlag, de producten. Deze licentie is gekocht om het merk VVV te mogen voeren. De afdelingen Neede, Eibergen, Borculo en Ruurlo kregen allen een sublicentie. In een contract is vastgelegd dat men met het merk VVV naar buiten treedt." "Borculo hield zich daar niet aan", vervolgt de STAR-voorzitter. "We hebben ze er meerdere keren op aangesproken en uiteindelijk VVV Nederland ingeschakeld om te gaan praten met TIB."
In 2015 werden alle contracten in het land door VVV Nederland opgezegd en werd een nieuw concept gepresenteerd. "Hierbij was het niet nodig het hele VVV-pakket te kopen, maar konden we modules aanschaffen. Dus alleen de VVV-producten die we gebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld zelf een website ontworpen en betalen we niet voor het VVV-concept van een website." Opgeteld bleek STAR hiermee goedkoper uit dan in 2013, toen de eerste maal een contract afgesloten werd. "Eind november gaf TIB aan niet meer mee te doen. Vervolgens werd ik gebeld dat Borculo mee wilde doen, maar dan onder andere voorwaarden dan we gesteld hadden. Toen dat voor ons geen optie was haakte TIB definitief af", aldus de ontstemde STAR-voorzitter.


Lees verder op pagina 5