Het eerste 1e elftal uit de historie van de club  Foto: PR
Het eerste 1e elftal uit de historie van de club Foto: PR

Jubileumboek honderd jaar voetbal in Eibergen

EIBERGEN - Op 24 april 1918 vindt er in Eibergen een fusie plaats tussen de niet-officiële voetbalverenigingen Oranje Nassau Club, Concordia en Togido, het begin van FC Eibergen. Samen trekken zij vanaf dat moment op om het voetbal in Eibergen in goede banen te leiden onder de nieuwe naam De Zwaluwen en melden zich aan bij de voetbalbond. Zo gaat de datum 24 april 1918 de boeken in als het officiële begin van het voetbal in Eibergen. Het bestuur is inmiddels gestart met de voorbereidingen op dit eeuwfeest. Onder meer in samenwerking met de Historische Kring Eibergen (HKE) verschijnt er een jubileumboek, uitgegeven in een fraaie uitvoering (A4-formaat, harde kaft en full color), dat circa 200 pagina's dik wordt.

De Zwaluwen kan echter niet tot de competitie worden toegelaten 'wegens de ongunstige trein- en tramverbindingen'. Pas in het seizoen 1920-1921 wordt er voor het eerst meegedaan met de competitie aan de Geldersche Voetbalbond (GVB). Ook moet er, om mee te mogen spelen, een andere naam worden aangenomen omdat er al een andere voetbalclub bestaat met de naam De Zwaluwen. De nieuwe naam wordt Eibergsche Boys later gewijzigd in Eibergse Boys.
Als later ook binnen het voetbal de verzuiling een rol gaat spelen wordt er op 31 mei 1934 csv SSSE (Sport Staalt Spieren) en op 14 juni 1945 rksv DES (Door Eenheid Sterk) opgericht. Op 1 april 1971 fuseren Eibergse Boys met DES zich tot Sportclub Eibergen en op 1 juli 2006 vindt de fusie van Sportclub en SSSE plaats. Sindsdien vormen deze twee verenigingen samen het huidige FC Eibergen
FC Eibergen dat de oprichtingsdatum van de oudste club hanteert, bestaat dus op 24 april 2018 honderd jaar.
De historie van FC Eibergen en zijn voorgangers kent vele hoogtepunten en uiteraard waren er ook minder mooie periodes. De redactie van de jubileumuitgave is op zoek naar zoveel mogelijk historisch materiaal, zoals eerder uitgebrachte jubileumbladen, clubbladen, oude krantenknipsels, statistische informatie en foto's. Dit materiaal wordt gebruikt om een compleet beeld te kunnen geven van honderd jaar voetbal in Eibergen
Degene die in bezit is van dergelijk historisch materiaal kan contact opnemen met Hans Hanning: e-mail: hanningh21@gmail.com en telefoon 0545-473574 of Johan Schot: j.schot@fceibergen.nl en telefoon 06-23931710.

Foto
OP de foto hierboven staat het eerste 1e elftal uit de historie van de club dat 1919 een demonstratiewedstrijd speelde, toen er nog geen competitie gespeeld kon worden wegens de genoemde ongunstige 'trein- en tramverbindingen'. Het oude Eibergse glorie elftal toen nog onder de naam de Zwaluwen bestaat uit: staand van links naar rechts: G. Schepers, K. Geverink, G.J. Abbink, W. Schepers en J. Maas en knielend van links naar rechts: G. Vaags, H. Maas, R. Maas (keeper met bal), G. Olthof, A. Floors en H.J. Dieperink.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met de voorzitter van de organisatie eeuwfeest FC Eibergen: Johan Schot, telefoon: 06-2393110.


Fred te Woerd wint felle strijd om Berkelland Biljartbokaal

EIBERGEN/NEEDE - Er werd fel gestreden afgelopen weekend om de Berkelland Biljartbokaal, tijdens het Biljartkampioenschap ABC Toernooi. Er werd gespeeld in Eibergen, maar de finale werd afgewerkt bij café De Olde Mölle in Neede.

Er waren zondag nog vier kanshebbers: Fred te Woerd met 10 punten. Appie Firing met 10 punten, Herman Florijn met 8 punten en Gerrit Muis ook met 8 punten. Met nog een ronde te gaan wint Fred te Woerd van Gerrit Muis en wint Herman Florijn van Appie Firing. Hiermee is Fred te Woerd de nieuwe kampioen.

De einduitslag van deze dertiende biljartfinale zijn als volgt:1 Fred te Woerd 12 punten, 2 Herman Florijn 10 punten, 3 Appie Firing10 punten, 4 Gerrit Muis8 punten, 5 Jaap Vreeken 6 punten, 6 Marcel Ernst 4 punten, 7 Peter Roggeveld 4 punten, 8 Gerjan Kuiperij 2 punten.