Zewdi uit Eritrea aan het werk met haar eigen jas. Foto: Rob Weeber
Zewdi uit Eritrea aan het werk met haar eigen jas. Foto: Rob Weeber

Naailes voor statushouders

NEEDE - Het begon met een toevallig aanbod van een naaimachine en een daaropvolgende vraag van een statushouder naar naailes. Dat triggerde een aantal mensen om naailes te gaan aanbieden aan de statushouders In Neede. En dus werden de handen uit de spreekwoordelijke (nog niet genaaide) mouwen gestoken en met behulp van de gemeente en het Voormekaar Team een oproep gedaan voor naaimachines. Inmiddels zijn er acht naaimachines geschonken er wordt er iedere dinsdag naailes gegeven. De ene week in de ochtend en de andere week in de avond. Voor de eerste week meldden zich zes vrouwen en zes mannen.

Door Rob Weeber

Irene Nijboer en Willy Wijlens zijn de dames die de lessen op dinsdagochtend voor hun rekening nemen. Willy is naar eigen zeggen creatief en autodidact. Irene heeft in vroegere jaren de modevakschool gevolgd en meer dan tien jaar les gegeven. Zij kijkt er niet van op dat zich ook mannen aangemeld hebben voor de lessen. "Er zijn bijvoorbeeld mannen uit Syrië die in een gordijnenfabriek hebben gewerkt of in de schoenenindustrie.
Zij hebben dus al een voorsprong op de mensen die nog nooit een naaimachine aangeraakt hebben. Wat we precies gaan doen in de lessen, hangt ook een beetje van de deelnemers zelf af. In ieder geval gaan we ze de basis leren, zoals knoopsgaten maken, rits inzetten, recht stikken, goede hoeken maken, patroon lezen et cetera.
Verder vormt het herstel van kleding een belangrijk onderdeel. Veel kleding die de mensen dragen komt uit het kringloopcircuit en is hier en daar wat versleten. Zij nemen deze kleding mee naar de les."

WIN heeft een klein budget voor enkele basisbenodigdheden, zoals naalden en spelden. Verder hoopt men dat mensen hun zolder willen nakijken en zaken als restanten stof, knopen en patroontijdschriften willen schenken.

De eerste deelnemer die ochtend is Zewdi uit Eritrea. Zij is 29 jaar en woont al drie jaar in Neede. Ze heeft haar lievelings jas meegenomen die niet helemaal meer goed sluit. De twee dames bekijken de jas met professioneel oog en overleggen met haar wat eraan te doen is. Ze besluiten onder meer wat extra drukknopen te bevestigen. De jas is eigenlijk aan vervanging toe, maar voor Zewdi te belangrijk om weg te doen. Even later krijgt Zewdi de eerste uitleg over enkele basishandelingen die ze zelf mag proberen. Uiteraard onder toeziend oog van de dames.
De naailessen worden gegeven aan de inlooplocatie van WIN in Neede, Koeweidendijk 2. De ochtendlessen zijn op dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur. De avondlessen van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen die naaispullen over heeft en er niets mee doet, wordt van harte uitgenodigd deze af te geven aan de Koeweidendijk 2.


Carnavalsfeest in Vlearmoesdorp

NEEDE - Neede wordt van 22 tot en 27 februari weer omgedoopt worden tot 'Vlearmoesdorp'. Het carnavalsfeest zal in die dagen weer in volle hevigheid losbarsten.

Woensdagavond 22 februari wordt in Grandcafé de Hofmaat het 'Kleintje Gala' georganiseerd. Deze avond is speciaal bedoeld voor de oudere inwoners van Neede en mensen die niet bij de gala-avond in januari aanwezig konden zijn. In een gevarieerd programma wordt het publiek tussen 19.30 uur en 21.30 uur volop vermaakt. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de entree is gratis.
Vervolgens wordt op donderdagavond 23 februari het 'Carnaval zonder beperkingen' gehouden in de residentie café restaurant de Olde Mölle. Vanuit de hele regio komen carnavalsvierders (met een beperking) naar Neede om één van de mooiste avonden van het seizoen te beleven. Om 19.00 uur arriveren de eerste gasten en om 19.30 uur gaat het feest van start. Deze avond duurt tot 21.30 uur.
Op vrijdag 24 februari wordt het jongerencarnaval gevierd in de tent aan de Oranjelaan. Om 20.00 uur is de tent open en om 21.00 uur gaat het feest van start. Om 00.30 uur eindigt deze feestelijke avond voor de jeugd uit Neede en omstreken. Voor alle bezoekers onder de 18 jaar geldt de afspraak; NIX onder de 18. Hierop zal gecontroleerd worden en legitimatie is verplicht.
Zaterdag 25 februari trekt vervolgens de kinderoptocht weer door ons dorp. Een kleurrijke stoet van kinderen en hun ouders trekken door de winkelstraat en aansluitend wordt er een carnavalsfeest gevierd in de tent aan de Oranjelaan. De optocht start om 14.00 uur.
Dan worden op zondag 26 februari de straten vrijgemaakt voor de grote optocht. Al jaren trekt een kwalitatief hoogwaardige optocht door Neede, en wordt Neede weer op de kaart gezet. De optocht start om 13.30 uur en aansluitend is de tent wederom geopend voor een groot feest.
Op maandag 27 februari wordt het traditionele Dweilen gehouden, waarbij vanaf 12.00 uur onder aanvoering van de Vlearmoesband de kroegen en eetgelegenheden in Neede bezocht worden. Het programma start om 12.00 uur bij de residentie café-restaurant de Olde Mölle en zal eindigen in de tent aan de Oranjelaan. Om 11.45 uur vertrekt er een bus van de tent richting de Olde Mölle en om 13.00 uur kan men ook met de bus richting café de Rooi'n Vos. Info bij Ria Ruiterkamp tel, 06-53548807.


www.ncgdevlearmuze.nl