Michel Stoverink en Gerrie Schäperclaus. Foto Rob Stevens
Michel Stoverink en Gerrie Schäperclaus. Foto Rob Stevens Foto: Verona Westera

Sportfederatie zoekt extra inkomsten

BERKELLAND - De Sportfederatie Berkelland (SFB) heeft bij de gemeente aan de bel getrokken. Het wegvallen van Clubvooruit, als medehuurder van het pand aan de Kluivergang waar de SFB gehuisvest is, en het achterwege blijven van inflatiecorrectie op de jaarlijkse subsidiebijdrage, zettende federatie financiering onder druk.

Door Rob Stevens

De SFB heeft nu voor vier fte zogenaamde combinatiefunctionarissen in dienst. Deze vormen een verbinding tussen onderwijs en sport of onderwijs en cultuur. Zij worden voor minimaal 20% betaald met geld dat 'uit de markt wordt gehaald', 40% komt van het rijk en 40% dient de SFB zelf financieel bij te dragen uit de reguliere gemeentelijke subsidiegelden die ze al ontvangen. De raad heeft voor de komende jaren in een kadernotitie haar beleid geformuleerd wat betreft de inzet van deze functionarissen in de samenleving. Het is de bedoeling dat instellingen, waaronder de SFB, hierop met projectvoorstellen 'inschrijven'. De SFB vreest echter het risico dat ze financieel lopen omdat hun begroting relatief klein is en omdat in Berkelland het hele subsidiebedrag van de SFB hiervoor moet worden ingezet. Sommige gemeenten nemen zelf die 40% volledig voor hun rekening.
Gerrie Schäperclaus van SFB: "We hebben nu vier combinatiefunctionarissen in dienst. Deze worden vooral ingezet op het breukvlak 'school en sport'. Er zijn bijvoorbeeld verenigingstrainers die gymlessen op scholen verzorgen. We hopen zo jongeren aan het sporten te krijgen. En ook voor ouderen is sport van belang. Die inzet betaalt zich op een ander vlak weer terug. Bijvoorbeeld omdat ouderen langer gezond zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Mede door de inzet van SFB ligt de sportparticipatie in Berkelland gemiddeld hoger dan elders in het land. We hebben bij de gemeente om een oplossing voor onze financieel krappe positie aangedrongen. Bij een kleine organisatie als de onze, drukken huisvestings- en overheadkosten relatief zwaar op de begroting."

De gemeente stelt zich ten opzichte van de SFB echter formeel op. De inflatiecorrectie geschiedt volgens landelijke normen en voor het wegvallen van de medehuurder moet de SFB zelf een oplossing zoeken in de vorm van een andere locatie of bezuinigingen. Gerrie Schäperclaus geeft aan dat de SFB bij afnemers, veelal scholen, hun diensten in rekening brengt. Dat genereert extra inkomsten. Ze heeft hoopt op een uitbreiding van het aantal combinatiefunctionarissen dat wordt ondergebracht bij de SFB. Elke functionaris die aan hen wordt toegekend levert extra budget op via VWS en de gemeente. Op basis van een gesprek vorige week op het gemeentehuis heeft ze enig vertrouwen dat er nog wat extra budget vrij komt. Dat kan wellicht als door de SFB min of meer 'branchevreemde activiteiten' kunnen worden opgevoerd voor de inzet van combinatiefunctionarissen. Bijvoorbeeld door sport in te zetten als middel om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden. Of omdat door middel van sport mensen weer een vast ritme in hun leven opbouwen en zo als werknemer weer interessant worden voor werkgevers.
December vorig jaar is de raad geïnformeerd over maatschappelijke trends, feiten en de maatschappelijke betekenis van sport en bewegen, kunst, cultuur, zorg en welzijn. Ook de organisaties die mikken op de inzet van combinatiefunctionarissen zoals de Sport Federatie Berkelland, Bibliotheek Oost Achterhoek, Muziek en KunstWijs en BeweegWijs gaven toen een presentatie.