De winnaars van de bronzen en zilveren Needien tijdens de uitreiking van deze tweejaarlijkse prijs in de Grote Kerk. Foto: Susanne ten Have
De winnaars van de bronzen en zilveren Needien tijdens de uitreiking van deze tweejaarlijkse prijs in de Grote Kerk. Foto: Susanne ten Have Foto:

Needien: eerbetoon voor prestaties dorpsgenoten

NEEDE - In een volle Grote Kerk in Neede werd zaterdagavond de Needien uitgereikt aan de inwoners, die zich op welke wijze dan ook verdienstelijk wisten te maken. Hetzij op het gebied van sport, kunst of cultuur. En daar mogen ze best trots op zijn, vindt de organisatie van deze twee jaarlijkse prijs.

Door Susanne ten Have

Voor het eerst was er dit jaar de zilveren Needien. Met deze prijs eert de stichting die mensen die en bijzondere prestatie of bijdrage leverden aan de Needse samenleving. Stichting Speelweek mocht deze buitengewone onderscheiding in ontvangst nemen. Volgens de jury krijgt de stichting de prijs voor de wijze waarop zij al bijna dertig jaar een leuke week bezorgen aan kinderen met een verstandelijke beperking.
Ook was er dit jaar voor het eerst de categorie kunst. Want er wonen veel mensen die iets moois creƫren is de gedachte hierachter volgens de juryleden. Herman Wansing, Jo Huisman, Marieke Achterkamp en Tijs de Groot mochten tegelijkertijd op het podium komen. Lichtelijk geschokt neemt fotograaf De Groot de prijs in ontvangst. "Dit had ik echt niet verwacht, echt niet", zegt De Groot door de microfoon. "Ik ben al bekend in Neede en misschien ook al wel berucht maar nu ben ik ook beroemd", grapt hij erachter aan.
In de categorie cultuur waren drie kandidaten genomineerd voor de bronzen Needien. De Needse Motorclub, die onlangs hun zestigste verjaardag vierden, de Needse afvaardiging van de Open Monumenten Dag commissie.

Lees verder op pagina 15