Beatline. Foto: PR
Beatline. Foto: PR Foto:

Swinging Sixties dansavond met Beatline

NEEDE - De Achterhoeks/Twentse Coverband Beatline speelt op zaterdag 8 april in zalencentrum De Olde Mölle in Neede. De band brengt het programma Swinging Sixties. Het is een programma met veel herkenbare tophits uit de 60-er en begin 70-er jaren.

De mannen van Beatline zetten de zaal regelmatig op z'n kop met de onvervalste rock- en beatnummers uit de jaren 60 en 70. De vijf bandleden vertolken de muziek op authentieke wijze. Vele bezoekers hebben reeds bij vorige optredens genoten, gedanst en zich weer jong gevoeld door de muziek uit vervlogen tijden. Vanaf de eerste klanken is de dansvloer vaak al bezet met dansers. Uiteraard kan men ook gezellig een biertje, frisdrankje of een glas wijn drinken en met elkaar praten over die tijd en delen wat men zelf heeft beleefd in die jaren.
Er worden tijdloze monumentale hits gespeeld uit jaren zestig en begin jaren zeventig van onder andere Cliff Richard, Roy Orbison, Elvis, CCR, Status Quo, Sam The Sham, Kinks, Them, Rolling Stones, Beatles.
Zalencentrum De Olde Mölle is te vinden aan de Diepenheimseweg 21 in Neede. De zaal gaat open om 20.00 uur. De band start om 20.30. uur.

Entreeprijs voorverkoop: 7,50 euro (avondkassa 10 euro). Meer informatie over de band is te vinden op de website.

Meer informatie: zie advertentie in de Voorjaarsspecial.


www.beatline.nl


Onderwijsproject Globaland op MaxX onderwijs Neede

NEEDE - De onderbouwklassen van MaxX onderwijs in Neede nemen tijdens de Nationale Week van het Geld, op 29, 30 en 31 maart deel aan het driedaagse Globaland project, een spannend simulatiespel over de maatschappij en de wereld.

Het project staat in het teken van de virtuele wereld die Globaland heet. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vijf spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren.

Door middel van allerlei actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes zogenaamde Globa's, de munteenheid in Globaland. Zo zingen ze een rap of lied, voeren ze een toneelstuk uit of vertellen ze een verhaal door middel van een lego bouwwerk. Alle opdrachten gaan over mondiale problemen zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld. Tijdens de spelopdrachten worden leerlingen aan het denken gezet over deze problemen. Ook vormen ze een mening over de situatie in Nederland. Bovendien krijgen de leerlingen tips over hoe ze zich in kunnen zetten tegen deze mondiale problemen.

Het fictieve geld dat de leerlingen tijdens de praktische opdrachten verdienen, investeren zij in hun land. In vijf rondes krijgen ze de kans om alle ministeries te verbeteren én de bevolking tevreden te houden. De verdiende Globa's mogen ze telkens naar eigen inzicht verdelen: hoeveel belasting wordt er geheven, hoe wordt dit geld verdeeld over de ministeries en met elke groepen uit de klas wordt samengewerkt om internationale problemen op te lossen? De feedback op hun keuzes krijgen de leerlingen via grappige 'cartoonstickers' die zij op een grote poster plakken. De poster geeft aan wat de nieuwe situatie van hun land is in de volgende spelronde. Er wordt een ranglijst bijgehouden waarop de leerlingen kunnen zien hoe het gaat met hun land. Het project wordt feestelijk afgesloten in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen.

Globaland stelt zich ten doel scholieren van de onderbouw van de middelbare school bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Belangrijk hiervoor zijn de jongeren van Globaland die hun eigen enthousiasme voor het thema overbrengen op de scholieren. Het project brengt innovatief onderwijs. Naast veel kennis doen leerlingen verschillende competenties op zoals zelfstandig werken in groepen, brainstormen en discussiëren, creatief denken en werken, keuzes maken en reflecteren. Het project heeft de vorm van het bij jongeren zeer populaire simulatiespel en bevat alle ingrediënten die nodig zijn om leerlingen te enthousiasmeren: actie, avontuur, teamwork, multimedia, competitie en leuke prijzen.

Het Globaland project is onderdeel van Stichting Cross Your Borders. Deze stichting is in 2004 opgezet door een groep jongeren die zich betrokken voelt bij mondiaal onrecht. Sindsdien is het initiatief sterk gegroeid en nemen jaarlijks ongeveer 250 scholen deel aan diens onderwijsprojecten. Naast Globaland organiseert Stichting Cross Your Borders diverse andere onderwijsprojecten met betrekking tot mondiale problematiek en ondernemerschap.


www.crossyourborders.nl