Henk Meulenkamp en Patricia Hoytink-Roubos. Foto: Rob  Stevens
Henk Meulenkamp en Patricia Hoytink-Roubos. Foto: Rob Stevens Foto:

Einde aan ouderentijdperk Meijersveld in Neede

NEEDE - NEEDE - De Beuk en de Els gesloopt.

Vervolg voorpagina

De wooncapaciteit voor ouderen is in Neede op peil, volgens Meulenkamp. Het automatisme 'sloop en nieuwbouw' is niet altijd meer aan de orde. De inzet van de wooncorporatie is om de specifieke vraag naar woningen en het aanbod in het woningbezit van ProWonen in balans te brengen. Om zo structurele leegstand in Eibergen en Neede te voorkomen. Men wil verloedering voor zijn, maar ook weer niet te vroeg woningen slopen, zodat er teveel druk op de woningmarkt ontstaat. Met de gemeente Berkelland wordt besproken welke invulling op vrijkomende locaties gewenst is. ProWonen is sociaal huisvester en helpt mensen die niet zelf in hun huisvesting kunnen voorzien omdat het inkomen of een fysieke en/of verstandelijke beperking dit niet toelaat. ProWonen beheert daarvoor achtduizend woningen in de Achterhoek.
Bewoners van De Beuk en De Els is een goed bestaand alternatief in het centrum aangeboden. Er zal voorlopig gras groeien op de plek waar ooit eerst weiland was en later het bejaardentehuis Meijersveld verscheen, compleet met vijver en aanleunwoningen.

Parochies Sint Paulus slaan
handen ineen tijdens vastentijd

NEEDE - Dit jaar steunen de parochies van Sint Paulus met de vastenactieopbrengsten een project van de stichting 'Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst' (GKMT) in Zambia. De stichting is in 2001 opgericht door Ton Korsten-Korenromp uit Jabeek en sindsdien heeft de stichting meer dan 25 projecten tot een goed einde gebracht.

Hoewel de toegang tot het lager onderwijs door de Zambiaanse overheid sterk wordt gestimuleerd, zijn er nog altijd kinderen die van onderwijs verstoken blijven in Mpongwe. Bovendien verlaten veel jongeren het onderwijs na de lagere school omdat er dan betaald moet worden voor de lessen. De uitval in groep 7 en 9 is groot. Ook jongeren die een middelbare school hebben afgesloten, hebben tot nu toe weinig toekomstperspectief. In het district met zo'n 100.000 inwoners is er geen school waar jongeren een vakopleiding kunnen volgen. Dit is nu veranderd met de komst van de School voor Landbouw en Techniek.
Een school in hun eigen district met eigen internaat, bibliotheek, computerruimte, waar jongeren de gewassen van eigen land eten. Een school waar jongeren niet alleen een vak leren, maar ook die ondernemingsvaardigheden verwerven, waarmee ze een eigen bedrijfje kunnen starten. Een school waar jongeren uit zeer arme families de mogelijkheid krijgen om aan de armoede te ontsnappen.

Gibson
Een goed voorbeeld hiervan is Gibson, 25 jaar. Hij heeft een bedrijfje op 2 vierkante kilometer. Daar staan 200 plastic zakjes gevuld met zwarte aarde met daarin allerlei plantjes: zijn eigen kwekerij. Gibson heeft in 2016 de driejarige opleiding Organische Landbouw afgesloten. Hij heeft geleerd hoe hij zijn eigen kwekerijtje verder kan uitbreiden en hoe hij een ondernemingsplan kan opzetten om zijn producten op de plaatselijke markt te verkopen. Daar is hij volop mee bezig. Hij is sinds kort onze grootste leverancier van planten en bomen voor de school. Jongeren zoals Gibson vormen de basis voor een duurzame economische ontwikkeling in dit district.

Een uniek project
De school heeft een duidelijke visie op duurzaamheid wat betreft bouw, onderwijs en zelfvoorzienendheid. Er wordt nauw samengewerkt met het HBO in Limburg en in Zambia. Het Ministerie van Onderwijs in Zambia heeft de school eind 2016 geaccrediteerd. Sinds haar start, eind 2011, biedt het project al vier jaar werkgelegenheid aan een veertigtal lokale mensen. Er wordt vanaf 2013 les gegeven in biologische landbouw en tuinbouw, timmeren en metselen.
Om de school volwaardig te kunnen laten functioneren en andere opleidingen mogelijk te maken is de aanleg van elektriciteit van groot belang. De opbrengst van de Vastenactie 2017 is bestemd voor de aanleg en installatie van elektriciteit.
Meer informatie staat op de site.

www.mpongwe.nl

De Beuk wordt gesloopt. Foto: Rob Stevens