Repetitie voor De Passie in de Sint Caeciliakerk in Rietmolen. Foto:  Rob Weeber
Repetitie voor De Passie in de Sint Caeciliakerk in Rietmolen. Foto: Rob Weeber Foto:

De Passie 2017 in de Sint Paulusparochie

RIETMOLEN/VORDEN/GROENLO - Pasen nadert en dat betekent weer volop aandacht voor het lijdensverhaal van Jezus. De aanloop naar de kruisiging en wederopstanding heeft menig componist en tekstschrijver door de eeuwen heen geïnspireerd, met als uitschieter wellicht wel Bach met zijn Mattheus en Johannes Passion. Maar naast de klassieke uitvoeringen zijn er ook moderne varianten, zoals de landelijke cross mediale The Passion. Dichter bij huis wordt dit jaar voor de vierde keer De Passie opgevoerd door de parochie HH, Twaalf Apostelen uit Vorden. In 2016 sloot de Paulusparochie aan, de Sint Caeciliakerk uit Rietmolen. Dit jaar doet ook de H. Calixtus Basiliek uit Groenlo mee, eveneens behorend tot de Paulusparochie.

Door Rob Weeber

De Passie legt dit jaar niet de nadruk op het gehele lijdensverhaal van Jezus, maar richt zich vooral op de zeven kruiswoorden, de laatste, meest heilige woorden die Jezus vanaf het kruis sprak voordat hij stierf. Johnny Bomers is samen met onder meer Ludo Dove en voorganger Brigitte Koopman lid van de Paulus-Passie projectgroep voor Rietmolen en vertolkt als solist tevens de rol van Pilatus. "Het belooft weer een waar spektakel te worden. Als de voorstelling begint, is het kruis al binnen. Het wordt vooraf plechtig naar binnen gedragen en krijgt een prominente plaats achter het koor. De Passie is een unieke combinatie van hedendaagse en Bijbelse teksten en beelden en zang. Onze vaste dirigent Frank Sterenborg heeft alle liederen bewerkt voor het koor dat in Rietmolen uit 58 man bestaat en in Groenlo zelfs uit negentig. Het zijn stuk voor stuk Nederlandstalige popsongs die qua tekst uitstekend binnen het thema passen, zoals De Wereld van Rob de Nijs of Geef mij je angst van André Hazes. Ook de sfeer in de kerk is aangepast. Vorig jaar bijvoorbeeld overheerste de kleur paars. De kerk zat toen vol met 550 mensen en we moesten helaas sluiten. Ik verwacht ook dit jaar weer een maximale opkomst."

Zeven kruiswoorden centraal in uitvoering van de Passie

Thematisch gezien zijn de zeven kruiswoorden verbonden met de vluchtelingencrisis. Dit is zeer fraai en indringend in woord en beeld weergegeven in het programmaboekje. Ieder kruiswoord (Bijbelse tekst) gaat gepaard met een hedendaagse foto over vluchtelingen. Het legt heel knap de relatie tussen beide gebeurtenissen vast, die weliswaar twee eeuwen uit elkaar liggen, maar desalniettemin inhoudelijk niet veel verschillen. Het gaat om het leed door de mens veroorzaak versus de hoop op een betere situatie. Het eerste kruiswoord gaat over genade. Volgens de Bijbel spreekt Jezus de woorden 'Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat ze doen'. Deze tekst is verbonden met de wereldberoemde foto van het jongetje in de ambulance in Aleppo na het bombardement. Zijn hoop is op hulp en veiligheid gebaseerd. Het laatste kruiswoord, 'Vader, in uw handen beveel ik mijn geest', gaat over de totale overgave. De foto die is gekozen, laat een boot vol vluchtelingen op volle zee zien. Zij hebben zich totaal overgegeven aan de situatie in de hoop in een betere situatie terecht te komen.

De voorstellingen zijn op dinsdag 11 april 20.00 uur in de H. Calixtus Basiliek in Groenlo, op donderdag 13 april 20.00 uur in de Caeciliakerk in Rietmolen en op 14 april 15.00 uur en 19.40 uur in de Christus Koningkerk in Vorden. Het programmaboekje is te koop voor 2 euro. De entree is gratis, waarbij Rietmolen maximaal 550 mensen kan herbergen en Groenlo 1100.