Groente uit eigen tuintje. Foto: PR
Groente uit eigen tuintje. Foto: PR Foto:

Kinderen telen groente in een eigen stukje tuin

EIBERGEN - De Jeugdtuin Eibergen gaat na een periode van winterrust weer van start. Dat betekent dat kinderen weer wekelijks lol hebben van werkzaamheden in de jeugdtuin aan de Meidoornstraat of de dierentuin aan de Venneslatweg. In de jeugdtuin onderhouden kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar samen met begeleiders een eigen stukje tuin voor het telen van allerlei biologische groentesoorten en bloemen.

Door Rob Stevens

Op een stukje grond wordt naar eigen smaak de grond bewerkt, gezaaid en geoogst. De oogst, groenten of bloemen, mag mee naar huis worden genomen om familie te verwennen met zelf geteelde groente. In de dierentuin verzorgen en voederen kinderen de dieren. Ook houden de kinderen het park en de dierenverblijven schoon en netjes. En natuurlijk is het lekker om met dieren te knuffelen. In de dierentuin is een riante schuilhut gebouwd, voor als het regent of om gewoon gezellig met elkaar te verpozen. Voor kinderen met een (lichte) beperking zijn geschoolde begeleiders aanwezig.
Nieuw dit jaar is het aanbod dat kinderen van de Jeugdtuin op maandagmiddag gratis kunnen sporten onder begeleiding van een sportinstructeur. Dat is van 15.30 uur tot 16.30 uur in de Pickerhal. Kinderen kunnen op de woensdag- en zaterdagmiddag in de jeugdtuin òf dierentuin terecht voor vijf euro per maand, per onderdeel. Een tweede kind uit het gezin betaalt de helft van dit bedrag.


www.jeugdtuin-eibergen.nl, jeugdtuin@gmail.com, 0545-842216


Wethouder Pot moet haast maken

BERKELLAND - Het is voor dorpshuizen niet altijd makkelijk het hoofd boven water te houden. Twee jaar geleden naam de raad een motie aan om te kijken hoe dat zou kunnen verbeteren. Dorpshuizen en Kulturhusen staan wat betreft de exploitatie op eigen benen, de gemeente draagt financieel niet meer structureel bij. Met name onderhoud is een grote kostenpost. Dorps- en Kulturhusen zijn een belangrijke pijler voor de leefbaarheid van een (kleine) gemeenschap.

Door Rob Stevens

Van wethouder Joke Pot wordt het een en ander verwacht als het gaat om de ondersteuning van instellingen in dat proces. Maar de kritiek in de raadscommissie Bestuur en Ruimte was juist dat er sinds het indienen van de motie niet echt veel is gebeurd. De meeste fracties roepen daarom op tot actie. De wethouder geeft als verklaring voor de vertraging privéomstandigheden, die er de oorzaak van waren dat zij verkennende gesprekken in het voortraject aan anderen moest overlaten.

Ze zegt toe dat er nog voor de vakantie zogenaamde scans worden uitgevoerd bij de dorpshuizen in Haarlo en Geesteren. Na de vakantie zullen de andere Dorps- en Kulturhusen volgen. De scans moeten informatie opleveren over hoe de instellingen hun rol in de gemeenschap zien en hoe de exploitatie kan worden verbeterd. Voor elke organisatie ligt dat anders, maatwerk is dus vereist. De verbetering van de duurzaamheid van het gebouw kan een aandachtspunt zijn, maar ook nieuwe subsidiemogelijkheden en de inzet van extra vrijwilligers. En zo is er nog veel meer te verzinnen. De input voor deze scans zijn gesprekken tussen de onderzoeker, bestuurders en andere stakeholders in de dorpen.

De wethouder benadrukt, na een vraag van Paul Knuvers, dat deelname aan de scans op basis van bereidwilligheid is. Sommige besturen zullen deelname wellicht niet nodig achten. Bijvoorbeeld omdat deze, zoals ook Patrick Piepers van het CDA aangaf, eigenlijk zelf continu hun eigen organisatie al aan het scannen zijn op mogelijke verbeterpunten. De scans moeten nu informatie en input leveren over wat Dorps- en Kulturhusen betekenen en kunnen betekenen voor de leefbaarheid van hun gemeenschap, welke (aanvullende) subsidie mogelijkheden er zijn, wat hun sterke en zwakke kanten zijn en waar kansen en bedreigingen liggen.

De raad zal worden geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek en de daarop gebaseerde verbetersuggesties per instelling. Joke pot: "Deelname is op verzoek van bestuurders, het wordt dus niet opgelegd. Goed onderzoek in de vorm van deze scans is nodig voor een verantwoorde uitgave van gemeenschapsgeld. We gaan er nu versneld mee aan de gang."


Bijeenkomst voor erfbetreders

BERKELLAND - Vanuit bedrijfsadviseurs in de agrarische sector en hulpverleners uit de regio komen al langer signalen dat agrariërs en andere bewoners van het buitengebied lang wachten met het inschakelen van hulp, zowel bij bedrijfsproblemen als bij psychische problemen. De gemeente Berkelland wil preventief aan de slag met dit onderwerp en is daarom in gesprek gegaan met agrariërs. Op woensdag 19 april begint om 19.30 uur een bijeenkomst voor erfbetreders en andere belangstellenden bij café-restaurant Prinsen in Haarlo.

Erfbetreders constateren soms problemen, of hebben een vermoeden dat er problemen zouden kunnen zijn. Tijdens de bijeenkomst wordt erover gesproken wat men in zo'n situatie kan doen. Het is niet vreemd dat in deze ingewikkelde tijd een bedrijf niet vanzelf goed loopt. Maar als problemen te laat aangepakt worden lopen schulden hoog op, leiden relatieproblemen tot een breuk, worden kinderen de dupe of worden psychische problemen onnodig complex. Dit kan effecten hebben op het bedrijf, het gezin en de omgeving. Berkelland wil preventief aan de slag met dit onderwerp.

Daarnaast wil de gemeente ook met erfbetreders in gesprek over het signaleren van en reageren op problemen. In gesprek met avondvoorzitter Agnes Gunnewijk vertellen regionale erfbetreders over hun persoonlijke ervaringen. Ook zal agrocoach Paulien Hogenkamp haar ervaring met belangstellenden delen en aanwezigen van tips voorzien rondom het signaleren en reageren op het boerenerf.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit: 19.15 uur Ontvangst met koffie & thee, 19.30 uur Welkom door avondvoorzitter Agnes Gunnewijk en Marijke Van Haaren, wethouder gemeente Berkelland, 19.40 uur Ervaringen elders door Wilco Pasman, Stimuland 19.50 uur Wat signaleren we, wat doen we en wat kunnen we doen?
Door Paulien Hogenkamp, Agrarisch Consult & Coaching, 20:20 uur Pauze, 20:35 uur Forumdiscussie met erfbetreders, 21.30 uur Borrel en napraten. Opgave via: info@stimuland.nl, tel. 0529-478180.

Wortels uit de eigen tuin. Foto: PR