De kroon viert 50-jarig bestaan. Foto: Rob Stevens
De kroon viert 50-jarig bestaan. Foto: Rob Stevens Foto:

Schietvereniging De Kroon bestaat vijftig jaar

Receptie op
13 mei

EIBERGEN - Schietvereniging De Kroon bestaat 50 jaar en viert dat 13 mei met een receptie. In haar bestaan is de schietvereniging uit Eibergen een paar keer van locatie gewisseld. Gerrit te Spenke is een van de schutters die er eigenlijk al vanaf het begin bij was. Gerrit: "Veel schietverenigingen hebben hun thuisbasis bij een café. Zo zijn wij ooit ook begonnen bij Café Berendsen, later Café De Kroon, de plek waar de schietvereniging naar vernoemd is. Daarna werden nog een paar locaties aangedaan totdat in 1978 het perceel aan De Mors in beeld kwam. Daar zitten we nu. In een door leden in Stroe op de Veluwe gedemonteerde legerbarak die hier weer is opgebouwd."

Door Rob Stevens

Gerjan Hasselo is voorzitter van De Kroon. Gerjan: "We hebben nu zo'n twintig leden. Jeffrey Mentink traint apart met vier jeugdleden. Ons gebouw lijkt misschien wat groot voor dat aantal. Maar die ruimte hebben we wel nodig. Gedurende de maanden januari tot en met april hebben we namelijk de Buurt- en Straatschietcompetitie. En van september tot en met december is er de Vereniging en Bedrijfschietcompetitie. Daar komen per competitie zo'n 180 schutters uit Eibergen en buurtschappen op af. Van alle leeftijden, de jongste schutters zijn ongeveer vijftien jaar en dit jaar was de oudste schutster negentig.
Teams nemen het dan in poules tegen elkaar op. Er wordt geschoten met een 'luchtbuks' en het is de bedoeling dat men op drie wedstrijdkaarten zo hoog mogelijke aantallen schiet. Elk team bestaat uit minimaal 4 personen.

Om de week wordt tegen een ander team 'geschoten', vanaf een steunpunt. Het is altijd een sportieve strijd tussen de teams met een grote gezamenlijke feestelijke prijsuitreiking."

De schutters van De kroon schieten zelf in competitieverband georganiseerd door de G.E.B. (Groenlo, Eibergen, Borculo en Barchem). Dan wordt uit de losse hand geschoten. Na elk schot wordt van kaart gewisseld. Een goede schutter schiet anders gewoon weer door hetzelfde gat. Een schot in de roos, waar het kogeltje van 4,5 millimeter precies tussen de cirkellijn past, levert tien punten op.

De vereniging heeft zichzelf verwend met zes nieuwe luchtgeweren. Het gaat om de Hammerli type AR20, een wedstrijd luchtgeweer, met een 300 bar perslucht systeem (ter vergelijk: op een autoband staat drie bar), een aluminium kolf met ruime instelmogelijkheden en een fijne match trekker. Een cadeautje van de vereniging voor zichzelf, ter gelegenheid van het jubileum. De meeste leden hebben overigens een eigen geweer.
Ter gelegenheid van het jubileum geeft de vereniging 13 mei een receptie. Dat is in de 'Nieuwe Linde' (naast café De lindeboom) van 15.30 tot 18.00 uur. Niet lang daarna komt er nog een feestavond voor de leden alleen. Waar dat is wordt nog even geheim gehouden.
Het clublokaal en de schietbaan van De kroon is gevestigd op de Mors 17 in Eibergen. De Kroon beschikt over twaalf schietbanen met een automatisch transport van schietkaarten. Voor wedstrijden beschikt men over een optische kaartlezer zodat er geen discussie mogelijk over de uitslag van het schot. Vergelijkbaar met de 'Hawkeye' bij tennis. De clubavond is op de maandagavond vanaf 20.00 uur.


www.svdekrooneibergen.nl