Jan en Johan zijn 65 jaar vrienden. Foto: Rob Stevens
Jan en Johan zijn 65 jaar vrienden. Foto: Rob Stevens Foto:

'Briljanten' kameraden

EIBERGEN - Regelmatig bericht het Achterhoek Nieuws over jubilea met een randje van goud, smaragd of diamant. Dat gaat altijd over echtparen. Maar wat te denken van een 'briljanten' kameraadschap van 65 jaar tussen twee vrienden? Jan Tenkers en Johan Meulenkamp uit Eibergen kennen elkaar al 65 jaar.

Door Rob Stevens

Jan en Johan zijn even oud, allebei 83. Johan is in Holterhoek geboren, bij Kerkloo. Jan in Rekken. Johan heeft altijd een kleine boerderij gehad. Daarnaast heeft hij in de uitvaartzorg gewerkt. Eerst tien jaar in Eibergen, daarna dertig jaar bij DELA. Jan is altijd meubelmaker bij stoelenfabriek Landeweer geweest.
Ze hebben elkaar als jongens leren kennen op de voorjaarkermis in Eibergen. Bij Café Wormeester, waar een bandje speelde en zij heen gingen 'om te dansen'. Daar kwamen beiden met elkaar in gesprek. Sindsdien zijn ze elkaar altijd blijven ontmoeten. In het begin op de zondagen, bij hun ouders. De vriendschap bleef ook toen bij Johan Riek in zijn leven kwam, en bij Jan Rikie. De vrouwen trokken door hun vriendschap bijna als vanzelf ook met elkaar op. Johan: "We hebben gruwelijk veel gefietst met elkaar. Eerste Jan en ik met zijn tweeën, later ook met onze vrouwen erbij." Johan is al 21 jaar alleen. Jan's vrouw is twee jaar geleden overleden. Ze heeft tien jaar in De Molenberg in Groenlo geleefd. Hij fietste er elke dag naar haar toe. Johan woont sinds twee jaar in de Meergaarden. Hij is slecht ter been, fietsen doet hij al vier jaar niet meer. Jan woont nog op zichzelf aan de Borculoseweg. Hij bezoekt Johan nog regelmatig. Donderdag hebben ze allebei een feestje van Johan's buurman op zijn oude adres.
Op de vraag of ze nog bijzondere dingen hebben mee gemaakt met elkaar is hun antwoord: "Och, mooie en slechte dingen. Zoals dat gaat in een mensenleven." Johan: "Maar we hebben een mooie tijd gehad." Niet, Jan? Jan: "Zo is dat!"


Zangdienst in teken van de bevrijding

EIBERGEN - In de Oude Mattheüs in Eibergen is op zondag 7 mei weer een zangdienst. Deze dienst staat nu helemaal in het teken van de bevrijding. De Werkgroep Zangdiensten heeft weer een mooie liturgie samengesteld. Naast het repertoire dat gewoonlijk in een zangdienst gezongen wordt, hebben de liederen nu het thema bevrijding. Aan deze dienst werkt mee het koor Bel Canto uit Eibergen. Naast koorzang is er ook samenzang met koor en gemeente. 'From the time you say goodbye' van Vera Lynn, is een lied dat het koor onder andere in deze dienst ten gehore zal brengen. Het bekende refrein mag door de gemeente meegezongen worden. De werkgroep heet belangstellenden van harte welkom in deze bevrijdingsdienst, die om 19.00 uur begint.