Henk en Daaltje 60 jaar getrouwd. Foto: Rob Stevens
Henk en Daaltje 60 jaar getrouwd. Foto: Rob Stevens Foto:

Fietsen, genieten en rummikuppen

EIBERGEN - Het echtpaar Abbink-Hengeveld uit Eibergen was vorige week 60 jaar getrouwd. Henk is 83 en Daatje 82. Zoals gebruikelijk bij een dergelijk jubileum bezocht de burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, het bruidspaar. Hij feliciteerde hen namens de gemeente en bood een boeket bloemen aan.

Door Rob Stevens

Henk had zich goed voorbereid op bezoek. De aanwezige pers kreeg keurig twee getypte bladzijden met het levensverhaal van het paar uitgereikt. Henk en Daatje waren elkaar tijdens dansavonden al wel eens tegen het lijf gelopen. Maar het duurde toch nog even voor het wat werd tussen het paar. Er ontstond pas echt verkering in 1954, tijdens de verloving van zijn broer en schoonzus. De laatste en Daatje waren vriendinnen. Henk was metselaar van beroep. De beroepsziekte metselaarseczeem maakte daar een eind. De arts zei: "Zoek maar een ander beroep". Hij begon toen aan een studie voor opzichter in de weg- en waterbouw. Zijn toenmalige werkgever de firma Odink, het latere Van Wijnen, had een project aangenomen voor de bouw van een groot rioolwaterzuivering in Raalte. Henk kon er als assistent-uitvoerder aan de slag. Daatje was vrijwilliger bij de Welfare, een onderdeel van het rode Kruis. Welfare verzorgde handwerkactiviteiten voor bejaarde dames.
Het paar heeft nogal wat omzwervingen gemaakt, veroorzaakte door wisselingen in Henk's werk. Ze hebben in Raalte, Ermelo, Hengelo en Leusden gewoond om uiteindelijk, toen Henk van de VUT gebruik kon maken, in Eibergen neer te strijken. Eerste aan de Muggenborg en sinds 2003 aan de Nieuwstraat in een appartement. De Achterhoek dus, niet zo gek. Daatje komt oorspronkelijk uit Haaksbergen, Henk uit Rekken. Grote tegenslag heeft het paar in hun leven niet gekend. Daatje is als jongste de laatst levende uit een gezin met acht kinderen. Maar dat noemt ze: "Normale sterfgevallen." Ze speelt wekelijks Rummikub met vier dames. Henk klimt dan op de fiets samen met nog wat heren van de toerclub 'Fiets en geniet'. Het echtpaar heeft twee kinderen, twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Het diamanten jubileum werd zaterdag gevierd bij Erve Kots.