Van links naar rechts: Willy Engelbarts (Rainbowband), Dean Jones (Lionslid), Tonnie Weikamp (Rainbowband), Gerrit Oonk (Lionslid) en Dennis Rondeel (Lionspresident). Foto: PR
Van links naar rechts: Willy Engelbarts (Rainbowband), Dean Jones (Lionslid), Tonnie Weikamp (Rainbowband), Gerrit Oonk (Lionslid) en Dennis Rondeel (Lionspresident). Foto: PR Foto:

IVN thema-avond: invasieve exoten

WINTERSWIJK - In het kader van de week van de invasieve exoten houdt IVN-Oost-Achterhoek op woensdag 21 juni de thema-avond: invasieve exoten. Die lezing vindt plaats in één van de zalen van de Zonnebrinkkerk aan de Zonnebrink in Winterswijk, van 20.00 tot 22.00 uur. De toegangsprijs is voor leden en donateurs drie euro en voor overige bezoekers vijf euro, inclusief een consumptie.

Exoten zijn planten en dieren die in Nederland niet van nature voorkomen. Zij zijn óf op eigen kracht óf, onbedoeld, door reizigers hierheen gebracht en hebben zich hier definitief gevestigd. Sommige soorten hebben zich netjes aangepast, maar vele andere soorten dreigen de bestaande planten en dieren te verdringen. Deze invasieve soorten kunnen op allerlei manieren schadelijk zijn: voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of de economie. Het is daarom belangrijk om de introductie zoveel mogelijk te voorkomen, de aanwezigheid van soorten te monitoren en waar nodig maatregelen te nemen om ze te verwijderen. Hierbij is verhoging van bewustwording en draagvlak, het delen van kennis en actieve participatie van groot belang. Daarom vinden tijdens de Week van de Invasieve Exoten diverse activiteiten door het hele land plaats rond het thema van deze week. In juni 2016 heeft voor de eerste keer in Nederland de Week van de Invasieve Exoten plaatsgevonden.
Dit jaar is de week van 16 tot en met 25 juni uitgeroepen tot 'de week van de invasieve exoten'. De initiator hiervan, Wilfred Reinhold, komt hierover, op woensdagavond 21 juni, een lezing houden. Hij komt onder andere vertellen over hoe om te gaan met die invasieve exoten.


Lions schenkt 2.500 euro aan Rainbowband

LICHTENVOORDE - De Rainbowband heeft nieuwe instrumenten nodig, een investering van duizenden euro's. De Lionsclub Groenlo-Slingelanden springt te hulp met een donatie van 2.500 euro.

De Rainbowband bestaat uit ruim veertig leden met een verstandelijke beperking die enorm veel plezier beleven aan het gezamenlijk muziek-maken. Dat plezier wordt voor verschillende muzikanten echter langzaam steeds minder; veel instrumenten zijn namelijk versleten en aan vervanging toe.
Omdat de band zelf geen middelen heeft, werd door de Rainbowband een beroep gedaan op onder andere de Lionsclub Groenlo-Slingelanden. Met succes: de serviceclub zamelt geld in met de organisatie van verschillende activiteiten – concerten onder andere – en steunt met dit geld vervolgens goede doelen in de regio zoals de Rainbowband.
Voor het inzamelen van het geld zetten de Lions een actie op touw tijdens de Kerstmarkt X-mas Experience in Groenlo. De leden van de goede doelen-club verkochten kerststerren, warme chocomelk en glühwein. Om de Rainbowband ook daadwerkelijk een steuntje in de rug te bieden, werd de opbrengst vervolgens verdubbeld door de Lions. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd de cheque onlangs overhandigd aan het bestuur van de Rainbowband.
De Lions Groenlo-Slingelanden wil behalve de Rainbowband nog veel meer goede doelen in de regio steunen. Om daarvoor geld bijeen te krijgen, wordt op vrijdag 23 juni van 16.00 tot 20.00 uur een Haringparty gehouden bij Hof van Eckberge in Eibergen.
Onderdeel van de party is een veiling, waarbij tal van items onder de hamer gaan. Denk onder andere aan een ballonvaart, een minuut winkelen in een supermarkt, een paar kuub hout en een geheel verzorgde barbecue voor vijftien personen. Als laatste item gaat een vaatje Hollandse nieuwe naar de hoogste bieder. Meer weten over dit fundraisingproject of kaarten bestellen kan via de site.


www.lionsharingparty.nl


Buitenspeeldag

BELTRUM - Kindercentrum 't Belhameltje en speeltuin D'n Geetelingshook in Beltrum houden gezamenlijk voor de tiende keer de Buitenspeeldag, op woensdag 14 juni. Deze dag is ook de landelijke Buitenspeeldag. Jantje Beton en Nickelodeon zijn de initiatiefnemers van dit jaarlijkse evenement. Een dag om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om de wereld buiten te ontdekken. Locatie: Speeltuin Beltrum, van 14.15 tot 16.30 uur. Toegang: Gratis. Info: Kim Kroekenstoel: tel. 06-426086020.