Haaksbergse Kunst- en Natuurfietsroute 2017. Foto: PR
Haaksbergse Kunst- en Natuurfietsroute 2017. Foto: PR Foto:

Gerard Leferink brengt kunst en natuur bij elkaar in fietsroute

HAAKSBERGEN – Met de derde editie van de Haaksbergse Kunst- en Natuurfietsroute is bedenker Gerard Leferink nog druk geweest. Als het weekeinde achter de rug is doet de 77-jarige glaskunstenaar een stapje terug. "Ik moet rekening houden met m'n gezondheid en de jaartjes beginnen te tellen. De organisatie van zo'n kunst- en fietsroute kost veel energie, maar is voor de komende jaren in goede handen."

Komend weekeinde (zaterdag 1 en zondag 2 juli) zijn 30 kunstenaars op 13 verrassende locaties langs een 20 kilometer lange fietsroute te vinden. Die route loopt grotendeels het buitengebied van Haaksbergen waar natuur en kunst bij elkaar komen. De kunstvormen zijn zeer uiteenlopend. Zes jaar geleden kwam het idee op bij Gerard Leferink en geholpen door kunstschilder en lijstenmaker Dick Bekkers gaf hij de eerste editie gestalte. Leferink trok door het buitengebied op zoek naar geschikte locaties om kunstenaars hun werk te laten tonen. Die formule viel in goede aarde en trok veel belangstelling. "De locaties zijn zo'n beetje dezelfde als bij de vorige editie. De eigenaren van de diverse locaties stellen spontaan geheel belangeloos hun erf en tuin beschikbaar. Die spontaniteit geeft aan dat men het een mooi initiatief vindt. De kunstenaars komen uit de wijde omtrek; van Doetinchem tot Ootmarsum. En ook onder hen is de animo groot."
De mensen die het werk van Leferink oppakken zijn Marja van Grafhorst, Hilly Wissink en Gerard van der Werf. Van der Werf gaat in de toekomst de route uitstippelen en Wissink en Van Grafhorst zullen de contacten met kunstenaars leggen en de veiling van kunstwerken verzorgen. Dick Bekkers blijft de pr doen. Leferink: "Daarmee is de kunstroute in goede handen. Over twee jaar ben ik 79 en het is daarom beter dat anderen dit werk voortzetten."
Schilderkunst, beeldhouwwerk, glaskunst, keramiek, sieraden; het is slechts een greep uit het verrassende aanbod van de vele uiteenlopende creatieve uitingen deze twee dagen. De opbrengst komt dit jaar ten goede aan de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen. "Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers van deze organisatie kunnen wij deze route organiseren", laat Dick Bekkers weten. In de foyer van theater de Kappen wordt een veiling gehouden waar de mensen vanaf zaterdagochtend 10.00 uur een bod op de door deelnemende kunstenaars aangeboden kunstobjecten kunnen uitbrengen. De veiling is dan zondagmiddag aan het einde van het evenement om 17.00 uur. De start is bij de Livio-locatie het Wiedenbroek aan de Wiedenbroeksingel in Haaksbergen. Hier is tevens de startbrochure verkrijgbaar (kosten 2,50 euro). Voor info en reacties: info@dickbekkers.nl.


Haaksbergse Kunst- en Natuurfietsroute 2017. Foto: PR