De boomkikker als symbool voor de kwaliteit van het Achterhoekse cultuurlandschap. Foto: Jan Stronks
De boomkikker als symbool voor de kwaliteit van het Achterhoekse cultuurlandschap. Foto: Jan Stronks Foto:

Bewust van natuur en landschap

BERKELLAND - Berkelland behoort tot de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland met een oppervlakte van zo'n 285.000 km2 en een inwoneraantal van bijna 45.000.

Door Rob Weeber

In de loop van de geschiedenis hebben we onder invloed van wonen, werken en recreƫren het natuurlandschap omgevormd tot cultuurlandschap en stuiten de begrippen milieu, landschap en gebruik voortdurend op elkaar. De herhaalde ruilverkavelingen, waaronder in het gebied rond Beltrum, hebben het landschap een rechtlijnig karakter gegeven, weg van het oude Kampenlandschap met heggen en houtwallen en bochtig lijnenspel. Het heeft ook gevolgen gehad voor de omringende flora en fauna. Veel soorten zijn verdwenen of hebben de grootste moeite om zich in stand te houden. Ondanks alles echter zijn we tot elkaar veroordeeld en de vraag is dan ook hoe we naar de toekomst toe voldoende ruimte voor de natuur houden zonder dat dit botst met de belangen op het gebied van wonen, werken en recreƫren. Dit vraagstuk stond afgelopen vrijdagochtend centraal in Neede in de door ecoloog Jan-Luc van Eijk van de gemeente Berkelland georganiseerde bewustwordingsdag voor natuur en landschap in Berkelland. Uitgenodigd waren inwoners en ondernemers.
Onder leiding van dagvoorzitter Leontien Witjes van de Stichting Staring Advies gaven een aantal deskundigen hun visie vanuit verschillende invalshoeken. Daarna werden twee veldwerkplaatsen in Neede bezocht en werd de dag afgesloten met een discussie over de vraag wat alle betrokkenen, gemeente, inwoners, ondernemers en gebiedspartners, gezamenlijk kunnen doen voor natuur, landschap en biodiversiteit. Lees verder op pagina 15