Een dwergvleermuis. Foto: PR.
Een dwergvleermuis. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Korte introductiecursus vleermuizen door IVN

BARCHEM – Vrijwel iedereen heeft wel eens een vleermuis gezien. 's Avonds in de tuin, op straat of in het park. In de schemering komen ze tevoorschijn om als ware luchtacrobaten achter muggen en motjes aan te jagen. Voor sommige mensen een fascinerend tafereel, voor anderen een schrikbeeld.

Het gezegde 'onbekend maakt onbemind' gaat zeker voor vleermuizen op. Weinig mensen beseffen dat vleermuizen hele bijzondere dieren zijn en een belangrijke plaats in onze natuur innemen. Natuurorganisatie IVN-NMA Noord-Midden Achterhoek organiseert daarom dit jaar daarom een korte introductiecursus over vleermuizen. De cursus bestaat uit een theorieavond, waarin soorten, gedrag en andere wetenswaardigheden aan de orde komen. Ook is er een avondexcursie waarbij men deze bijzondere dieren met een batdetector gaat opsporen en waarnemen. De datum van de theoretische cursus is donderdag 7 september in dorpshuis 't Onderschoer in Barchem van 19.30 tot 22.00 uur. De excursie vindt afhankelijk van het weer maandag 11 september vanaf 21.00 uur plaats (reservedatum is donderdag 14 september). De locatie van de excursie wordt ter zijner tijd bekend gemaakt. Kosten zeven euro voor IVN leden, niet leden betalen negen euro. Opgave voor 24 augustus via cursus.ivnnma@gmail.com.


Pasruiters eerste in Wezep

NEEDE - Het junioren zestal is in Wezep op de Gelderse Kampioenschappen eerste geworden. Een super resultaat mede doordat het senioren zestal reserve kampioen zijn geworden. Ook het verenigingsteam boekte zeer goede resultaten door derde te worden.Ze mogen straks strijden op het NK. Ook de zestallen mogen naar het NK dus gaat er een aanzienlijke stoet aan ruiters en amazones met hun paarden naar Ermelo. Individueel werd Wouter Hermelink vierde met Genève in de klasse L1 dressuur en Harm Rexwinkel werd dertiende met Floor in het B springen. Yvet Nijhof is met Kwint van Orchids in Oudkaspel gestart in een eventing wedstrijd en zij startte in de klasse M. Yvet haalde een derde prijs.