Een Zambiaanse vrouw bij een waterpomp. Foto: PR
Een Zambiaanse vrouw bij een waterpomp. Foto: PR Foto:

Jam kopen voor een waterput in Zambia

NEEDE - Op de Jammarkt op woensdag 23 augustus in Neede wordt door de commissie ZWO van de Protestantse Kerk Neede op actie gevoerd om geld in te zamelen voor de waterputtenactie van Wieke Biesheuvel. Er wordt jam verkocht, waarvan de opbrengst naar de actie gaat.

Wieke Biesheuvel is columniste bij Libelle en haar man werkt in Zambia als chirurg. Wieke heeft een team samengesteld, en dit bestaat uit vier mensen. Zij weten inmiddels alle ins en outs van pompen installeren en onderhouden. Zij regelen alles, van het materiaal tot de boormaatschappij waar Wieke al vier jaar mee werkt. Ondertussen zijn er 54 waterputten geslagen.

De gebruikers van de pompen worden ook geïnstrueerd om zelfstandig te zorgen voor de pompen na de garantieperiode. Hen wordt aangeraden om een watercommissie te benoemen, zodat ze een potje kunnen vormen voor eventuele reparaties. De meeste dorpen doen dat. Een pomp gaat normaal gesproken zeker twaalf tot vijftien jaar mee.
Een pomp zelf kost 1.000 euro. De commissie ZWO heeft ongeveer de helft van het benodigde bedrag voor een pomp binnen van eerdere acties en de rest zou prima kunnen van de opbrengst van de Jammarkt. Het boren van de waterputten gebeurt altijd van augustus tot november, want dan is het regenseizoen voorbij.
De commissie ZWO zegt: "We hopen dus dat ze na de Jammarkt aan de slag kunnen met 'onze' pomp! Mocht u niet in de gelegenheid zijn om jam te kopen en wilt u toch meehelpen, dan kunt u ook een bijdrage overmaken naar Diakonie Protestantse Gemeente Neede onder vermelding van Waterpomp Zambia op banknummer NL55RABO 0347 0008 51."