In het midden de aftredende bestuursleden Alice Hilligers en Piet Posseth en naast hen het nieuwe bestuur, links Fieke van der Werf en Rob Verheggen en rechts Ageeth Reitsma en Bert Westhuis. Niet aanwezig Piety Nijland. Foto: PR
In het midden de aftredende bestuursleden Alice Hilligers en Piet Posseth en naast hen het nieuwe bestuur, links Fieke van der Werf en Rob Verheggen en rechts Ageeth Reitsma en Bert Westhuis. Niet aanwezig Piety Nijland. Foto: PR Foto:

Bestuurswisseling Amnesty Berkelland

BERKELLAND - Op dinsdag 22 augustus vond de bestuurswisseling plaats van Amnesty Borculo. Niet alleen trad het nieuwe bestuur aan, maar tevens werd de naam van de Amnesty werkgroep aangepast in Amnesty Berkelland.

De bestuursleden Alice Hilligers, Piety Nijland en Piet Posseth zijn afgetreden. Het nieuwe bestuur bestaat uit Fieke van der Werf en Rob Verheggen, Ageeth Reitsma en Bert Westhuis.
Het is het voornemen van het nieuwe bestuur om alle bestaande activiteiten van Amnesty Borculo voort te zetten en tevens aansluiting te maken met de activiteiten in de andere plaatsen binnen Berkelland. De belangrijkste activiteiten zijn de schrijfmarathon op 9 december, de handtekeningacties in de kerken, de acties rond de Dodenherdenking op 4 mei, de Internationale Vrouwendag op 8 maart, de gastlessen op de scholen in Berkelland, het Westerborkproject voor het basisonderwijs en de jaarlijkse collecte in maart. Daarnaast wil men op lokale evenementen present zijn met handtekeningenlijsten.
Op 22 september wordt in Borculo een filmavond gehouden voor iedereen die belangstelling heeft voor het werk van Amnesty.
De film die vertoond wordt is Mandela: The Long Walk To Freedom. Informatie hierover volgt.


Voorstel subsidie voor dorpshuizen Geesteren en Haarlo

Incidentele en jaarlijkse subsidie voor Zunnekamp en 't Stieltjen

BERKELLAND - Veel van de dorpshuizen in Berkelland verkeren in financiële nood. De exploitatie krijgt men meestal nog wel met de nodige moeite rond. Wat er echter bij in schiet is het onderhoud. Er wordt geen geld gereserveerd voor een deugdelijk onderhoudsplan. De gemeente heeft daarom besloten bij te springen omdat ze de waarde van de dorpshuizen voor de leefbaarheid van de kleine kernen wel ziet.

Wethouder Joke Pot: "Wat betreft de subsidie wordt wel maatwerk betracht. De situatie verschilt nu eenmaal behoorlijk per dorpshuis. Zo moet bijvoorbeeld het dak van de gymzaal bij dorpshuis de Zunnekamp worden vervangen. Geesteren en Haarlo zijn een eerste aanzet tot maatwerkadviezen voor álle dorpshuizen in Berkelland. Deze twee waren het meest urgent, de andere volgen later." Het Nibag heeft de technische staat van de dorpshuizen bekeken en aangegeven wat er op korte én langere termijn aan onderhoud noodzakelijk is. Tegelijkertijd heeft DKK Gelderland een vitaliteitsscan uitgevoerd met suggesties om de vitaliteit van de dorpshuizen te verbeteren. De gemeente verwacht dat de dorpshuizen hiermee aan de slag gaan, het is zelfs een voorwaarde voor de subsidie.

Het college stelt de raad mede op basis van de onderzoeken voor dorpshuis de Zunnekamp in Geesteren bij te springen met 96.000 euro en dorpshuis 't Stieltjen in Haarlo met 18.300 euro. "De eenmalige subsidies zijn bedoeld om een inhaalslag te maken", vertelt Joke Pot. Daarnaast krijgen beide instellingen een vaste jaarlijkse subsidie van respectievelijk 15.000 en 13.000 euro. De subsidies worden jaarlijks toegekend en geëvalueerd. Mocht er in de exploitatie van de dorpshuizen negatief dan wel positief wat veranderen dan kan dat aanleiding zijn de subsidie aan te passen.

Gymzalen
Dorpshuizen met een gymzaal bevinden zich in een speciale positie. De lasten van een gymzaal leggen een groot beslag op de exploitatie terwijl de opbrengsten daar niet tegen op wegen. Dorpshuizen met een gymzaal worden ook geacht meer te reserveren voor groot onderhoud maar kunnen dit in de praktijk niet realiseren. Het is een wettelijke taak en daarmee een gemeentelijke verantwoordelijkheid om gymzalen beschikbaar te stellen voor bewegingsonderwijs op basisscholen; dit rechtvaardigt een afwijking van de beleidslijn dat de gemeente geen exploitatiesubsidies verleend.

De kosten van die energiebesparende maatregelen komen grotendeels voor rekening van de dorpshuizen. Voor de financiering kijken dorpshuizen naar fondsenwerving, eigen middelen en/of een Svn-lening.

Duw in de rug
Door de door Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland uitgevoerde vitaliteitsscan hebben de besturen van dorpshuizen concrete handvatten om de vitaliteit en financiële stabiliteit van de dorpshuizen te verbeteren.

Vervolg
Gedurende de zomer wordt gestart met het opstellen van de meerjarenonderhouds-plannen en vitaliteitsscans voor de overige vier dorpshuizen in Beltrum, Rietmolen, Gelselaar en Noordijk. Dit moet leiden tot maatwerkoplossingen en besluitvorming daarover voor 1 januari 2018.