Tom van Waardenburg (links) en zijn klasgenoot Sil Olijve. Foto: Susanne ten Have
Tom van Waardenburg (links) en zijn klasgenoot Sil Olijve. Foto: Susanne ten Have Foto:

Eibergse Kinderdagkamp eindigt met 'huwelijk'

EIBERGEN - Kinderdagkamp is een traditie in Eibergen. Ook dit jaar hielden de vrijwilligers van Stichting Kinderdagkamp (SKDK) weer een actieve week bomvol met activiteiten voor de Eibergse schooljeugd in de leeftijd van zes tot negen jaar. Dit maal draaide het verhaal rondom het rondtrekkend volk 'de goedkooplieden'. Zij riepen de hulp in van de Eibergse kinderen. Maar ook voor Sim Bart en Oasels, die met hun vliegend tapijt neerstorten in het Openluchttheater, kwam hun hulp in het fantasieland Wiebliefnistani zeer goed van pas.

Door Susanne ten Have

Verstopt tussen de bomen van het Slingerbos ligt Wiebliefnistani. Via een caravan krijgen bezoekers toegang tot het terrein. Het gezang dat tussen de bomen opkomt, verraadt de aanwezigheid van de 120 kinderen van de Eibergse basisscholen. Een week lang vertoeven zij in het bos rondom de scouting. Afgelopen week beleefden zij dankzij de inzet van de ruim dertig vrijwilligers een sprookje uit duizend en één nacht.

Medelijden
Op de laatste dag van het kamp zit de negenjarige Tom van Waardenburg en zijn klasgenootje Sil Olijve in de 'lounge hut'. Onder een tentendoek liggen op pallets kussens in verschillende vormen en maten. Het tweetal schuift er mee heen en weer. Ze zijn net terug van een veldtocht waar ze Fatima, de nieuwe geliefde van hoodfpersoon Sim Bart, bevrijden uit de handen van zijn kwade echtgenote Sultanja en haar Sultanische garde. Zijn gezicht zit onder de zwarte smeer. "De vrouw van Sim Bart is niet leuk, want hij moet van Sultanja altijd poetsen. Ik heb daarom wel medelijden met hem, ja", vertelt Tom over één van de hoofdpersonen uit het verhaal. De twee behoren tot de groep tapijtenmakers van de goedkooplieden. Hun zelfgemaakte spullen verkopen ze voor dennenappels, het liefst gouden, vertellen ze. "Maar ruilen voor andere spullen kan ook", vult Sil aan. "Het is een beetje hetzelfde als een rommelmarkt", vat vriendje Tom samen. Of ze moe zijn na een week lang kamp? "Nee hoor, dit is pas de eerste pauze. We krijgen er nog twee", antwoordt hij stellig. Dit jaar is hun laatste jaar dat ze mee mogen doen, vertelt het tweetal. En daar balen ze wel een beetje van. "Dat vinden we heel jammer. Het vliegend tapijt is leuk, daar kan je mee tokkelen. Maar de leiders zijn ook leuk, daar kun je samen mee voetballen", blikt Sil terug.

Huwelijk
Vanaf maandag tot en met vrijdag doen de dertig vrijwilligers er alles aan om de basisschooljeugd een leuke week te laten beleven in het Slingerbos. Maar op de woensdag was er toch een communicatieprobleem, vertelt Anika, één van de goedkooplieden en vrijwilliger. "De geest Ali Blabla kwam uit de wonderlamp, maar die kon door zijn hoge stemgeluid alleen met kinderen praten. Dus alle communicatie verliep via hen", legt ze uit. Voor de kinderen en de leiding komt alles goed, want Sim Bart trouwt uiteindelijk met zijn nieuwe vriendin Fatima. Alle kinderen en ook hun ouders zijn op de vrijdag uitgenodigd voor de bruiloft en de warenmarkt. Daarmee sluiten ze gezamenlijk de week af.

Volop vertier voor de kinderen. Foto: Susanne ten Have
Kinderen konden klimmen en klauteren. Foto: Susanne ten Have
Het vliegende tapijt in Wiebliefnistani. Foto: Susanne ten Have
Het vliegende tapijt in Wiebliefnistani. Foto: Susanne ten Have
Het vliegende tapijt in Wiebliefnistani. Foto: Susanne ten Have
De kinderen in Wiebliefnistan spelden mee in een verhaal. Foto: Susanne ten Have