Het was een feestje in wijk de Weemerhof in Neede. Foto: Rob Stevens
Het was een feestje in wijk de Weemerhof in Neede. Foto: Rob Stevens Foto:

Waar ooit de spoorlijn liep

NEEDE - Afgelopen vrijdag kwamen bewoners van de wijk Weemerhof in Neede bijeen. Om te vieren dat de herinrichting van het gebied tussen het onderwijsplein en de wijk was voltooid. Een schutting en beplanting scheidt beide delen. De wijk zelf is verrijkt met een prachtig eigen onderkomen voor de buurtvereniging, een speelbult voor de jeugd en een plek waar zomers jeu de boules kan worden gespeeld, of volleybal, en die 's winters bij gelegenheid onder water gezet kan worden om er te schaatsen. Wethouder en Needenaar Han Boer opende het complex met het traditionele doorknippen van een lint. Hij prees de buurtvereniging, die vorig jaar haar tienjarig bestaan vierde, als een van de meest actieve buurtverenigingen van Berkelland.

Door Rob Stevens

De nieuwe indeling van het gebied rond de schoorsteen als historisch monument en overblijfsel van de voormalige textielfabriek Ter Weeme & Zonen, was noodzakelijk vanwege de komst van het onderwijsplein. Een goede samenwerking tussen vertegenwoordigers van de wijk Weemerhof, het onderwijs plein en de gemeente Neede heeft tot een resultaat geleid waar iedereen tevreden mee is. Afgelopen vrijdag werd een en ander dus officieel in gebruik genomen. Dit met een toespraak van de voorzitter van de buurtvereniging en de wethouder gevolgd door een drankje, door leerlingen van praktijkschool maxX gefabriceerde hapjes en muzikale ondersteuning van het orkest De Vlearmuze.
Wouter Ebben vertelt dat de buurtverenigingen over gebruiksvoorwerpen beschikt die tot op heden bij Estinea lagen opgeslagen. Nu kan dat gewoon in het eigen buurthuis. De buurt is blij met de herinrichting. Arjan Emaus: "We hebben een actieve buurtvereniging. Ik geloof dat bijna 95% van de bewoners hier lid is van de vereniging. Het is een jonge buurt met veel kinderen die nu een mooie eigen speelplek ter beschikking hebben. De gemeente heeft ons geholpen met het verschaffen van materiaal maar de buurt heeft met die middelen vervolgens zelf alles aangelegd wat je hier nu ziet. De wijk bestaat uit 45 woningen met ongeveer 175 bewoners." Wouter: "Nog iets aparts. We zijn de buurt met de meest tweelingen, ik geloof zeven."
De plek waar de wijk nu ligt was ooit de locatie waar honderden Needenaren dagelijks naar hun werk gingen bij textielfabriek Ter Weeme & Zonen. Dit bedrijf begon in 1893 in Neede. De schoorsteen in de wijk is de levendige herinnering aan wat voor veel Needenaren heel belangrijk in hun arbeidzame bestaan is geweest. Met de herinrichting van de wijk zijn ook lichten geplaatst die de schoorsteen 's avonds in een sfeervolle gloed zetten. Op de plek van de wijk liep ooit de spoorlijn naar Winterswijk. Op 3 oktober 1937 werd deze spoorlijn gesloten voor personenvervoer. Tot 1975 heeft er nog wel goederenverkeer plaatsgevonden. Anders gekleurde stenen in het plaveisel voor het buurtgebouw geven aan waar de spoorlijn ooit liep. Mooi dat de naam van de wijk, de structuur in het plaveisel en de schoorsteen een link leggen met Needse historie.

HAn Boer knipt de linten door. Foto: Rob Stevens