En bij een feestje hoort een drankje. Foto: Susanne ten Have
En bij een feestje hoort een drankje. Foto: Susanne ten Have Foto:

Nat begin voor Septemberfeest Borculo

BORCULO - Het septemberfeest is boven alles een feest van en door alle inwoners van Borculo. Mede dankzij Stichting Nationale Feest en Herdenkingsdagen en de helpende handen van 400 vrijwilligers kunnen de bewoners weer terugblikken op een geslaagd feest. Met festiviteiten zoals de lichtroute, de kermis, een allegorische optocht en het vogelschieten.

Door Susanne ten Have

Dit jaar viel er ook een jubileum te vieren, want de feesttent staat dit jaar voor de 25ste keer op de Veemarkt. Het is druk op de zaterdagavond in Borculo. De vlaggen met het Borculose wapen wapperen aan de huizen. Auto's rijden stapvoets door de straten. Sommige staan even stil. Niet voor niets want de wijkbewoners van Borculo zijn druk in de weer geweest om dit jaar een prachtige lichtroute op te zetten. De mooiste tuinen staan bijna letterlijk in het zonnetje. Elfjes vliegen door de lucht, kabouters kruipen uit hun paddenstoel. En vliegers, vuurtorens en bonte kleuren fleuren de donkere straten op. Een bijzonder tafereel. Dit jaar besloot de organisatie om de lichtroute op de zaterdagavond en vrijdagavond niet door het centrum te laten lopen in verband met het feestend publiek daar. Maar wie met de auto de pijlen volgde was al snel een aantal uren onder de pannen. Woensdag trapte Stichting Nationale Feest en Herdenkingsdagen de feestelijkheden in Borculo traditioneel af met de viswedstrijd voor de jeugd. Toch begon het feest matig. Door het slechte weer is besloten de wijkspelen op de donderdag eerder te stoppen dan de planning was.
In overleg met de buurtbewoners is de winnaar van de wijkspelen door middel van loting gekozen. De Heure mag zich de winnaar noemen van de wijkspelen. Ook bij het vogelschieten en –gooien gooide een flinke onweersbui roet in het eten. Geen feest zonder een jeugdprins en prinses moest de organisatie gedacht hebben. Middels een loting is Jorit Amerongen gekozen tot de nieuwe schuttersprins en Ella Schutte is schuttersprinses. Bij de mannen kroonde de organisatie Ramon Onis tot schutterskoning. Bij de vrouwen gooide Shirley ten Ven het laatste stuk van de vogel eraf.
Zaterdag is de dag van de allegorische optocht. Onder leiding van Muziekvereniging Volharding trekken wagenbouwgroepen, scholen en kinderen door de straten van Borculo. Bij de grote wagens sleepte wagenbouwgroep Mooi dat 't zo kan de eerste prijs binnen. Zij beelden het thema 'Witwaspraktijken' uit. Op de tweede plek eindigde de groep KrisKras, met 'De tijd vliegt'. In de categorie kleine wagens vielen kregen De Vennekids de hoogste prijs met het thema 'Ik hou van Holland'. En van de loopgroepen kreeg Elsje met 'Zonder koning(s) geen parade de eerste plek toegekend door de jury. Maar ook de mooie versierde straten en tuinen strijden om de eerste prijs. Van de straten die ook op de lichtroute lag was volgens de jury de Nobelstraat de mooiste van Borculo. In het thema fantasierijk Nobelia, brengen zij elfjes, trollen en kabouters weer tot leven. Jan en Janny Everts aan de Dr. Scheijlaan mogen ook trots zijn. Zij hebben volgens de jury de mooiste verlichte tuin van Borculo.
Voorzitter Wicher Soek neemt na 25 jaar vrijwilligerswerk te verrichten voor Stichting Nationale Feest- en Herdenkinksdagen afscheid. Hij draagt de voorzittershamer over aan Hanjo Willems.