Hoofd parcoursbouwer Harm Rexwinkel (r) en enkele vrijwilligers bij de opbouw.  Foto: Rob Weeber
Hoofd parcoursbouwer Harm Rexwinkel (r) en enkele vrijwilligers bij de opbouw. Foto: Rob Weeber Foto:

Bollert Brons in aantocht

GELSELAAR/NOORDIJK - In het laatste weekend van september staat traditiegetrouw weer het bekende paardenevenement van Berkelland Bollert Brons op de kalender. De aankomende editie zet het getal 59 op de teller. Afgaande op de afgelopen 10 jaar, is de verwachting groot dat ook dit keer de weergoden de organisatie gunstig gezind zijn. Wie er ooit is geweest, zal ongetwijfeld dat 'indian summer' gevoel herkennen, zo'n heerlijk nazomers weekend met volop zonneschijn, preuverie en actie.

Door Rob Weeber

Hoofd parcoursbouwer Harm Rexwinkel is samen met de vrijwilligers iedere maandagavond alweer in touw om de boomstammen en andere hindernissen klaar te maken voor de start. Na eerder assistent-parcoursbouwer te zijn geweest, nam hij in 2007 het stokje over. "De veiligheid, vooral bij het onderdeel cross, is sterk toegenomen. Iedere verantwoordelijke voor het parcours moet tegenwoordig gediplomeerd zijn. Daarnaast keurt een technisch afgevaardigde van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) het gehele parcours. Voor de Bollert Brons is dat Theun Platenkamp. We hebben dertig hindernissen waarvan er slechts een paar permanent zijn, zoals de bult en de waterbak. De rest wordt ieder jaar weer opgebouwd. Natuurlijk wil je steeds een aantrekkelijk en uitdagend parcours neerleggen, maar het is niet zo dat het alleen maar zwaarder moet. De ontwikkeling de laatste jaren zit hem meer in het technisch aspect van het parcours. De verkenning van het parcours voor de ruiters mag geen formaliteit zijn. Je moet ze juist zien te prikkelen in hun keuze. Ze moeten zich afvragen hoe ze de hindernis gaan nemen, op de snelle of minder snelle manier bijvoorbeeld. We zoeken dus naar stabiliteit in zwaarte, maar ontwikkeling in technische zin."

De hoogte van de hindernissen en de lengte van het parcours liggen officieel vast, afhankelijk van de categorie waarin de ruiter start. Voor de zwaarste klasse bij de paarden, de M-klasse, bijvoorbeeld mag het parcours tussen de 2500 en 3000 m lang en de hindernis maximaal 1 meter hoog zijn. De aankomende Bollert Brons heeft een lengte van 2,6 km. Voor de lichtste klasse bij de pony's, de B-klasse, mag het parcours tussen de 1500 en 2000 meter zijn en de spronghoogte maximaal 0,60 cm. De Bollert Bronsafstand bedraagt hier 2 km. De hoogte van de hindernissen variƫren met tien cm per deelnemende klasse. Sommige hindernissen moeten dus verstelbaar zijn omdat er diverse klassen overheen springen. Ook de snelheid van de paarden varieert. Gemiddeld legt de B-klasse pony's zo'n 500 meter per minuut af. Voor de M-klasse paarden ligt dit op ca. 540 meter. Een ander veiligheidsaspect is de zogenaamde breekboom. Deze kunststof ligger wordt ingezet bij de stijlsprong. Als het paard onverhoopt de boom raakt, dan breekt hij en voorkomt zo een val. Deze bomen worden ter beschikking gesteld door de KNHS.

Het evenement belooft volgens Rexwinkel weer een mooi en vooral ook fair spektakel te worden met zowel op zaterdag als op zondag 200 startende combinaties. Voordeel is bovendien dat op beide dagen alle drie de concoursonderdelen op een dag en vlak bij elkaar worden afgewerkt. Zo hoeft het publiek weinig tot niets te missen. De Bollert Brons start zaterdag 23 september op het gebruikelijke hoofdterrein aan de Aaftinksdijk 2 te Gelselaar. Op beide dagen bovendien is vanaf 11.00 de Herfst Fair geopend. De toegang is gratis, maar honden zijn niet toegestaan.