De watergraven Kuks en Pieper (rechts) verrasten Dorothee Feller met een boeket bloemen. Foto: PR
De watergraven Kuks en Pieper (rechts) verrasten Dorothee Feller met een boeket bloemen. Foto: PR Foto:

Nieuwe stap in samenwerking waterschappen met Duitsland

REGIO - Indachtig het Nederlandse gezegde 'Zeg het met bloemen' verrasten dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel en watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen Dorothee Feller, voorzitter van de Bezirksregierung Münster, vandaag met een fris boeket. Ze overhandigden het tijdens een symposium in Münster dat in het teken stond van grensoverschrijdende samenwerking ten behoeve van betere waterkwaliteit in de Oude IJssel, Berkel, Boven-Slinge en enkele grensbeken in Overijssel.

Het symposium was georganiseerd door de Nederlandse waterschappen en de Bezirksregierung Münster en is een nieuwe stap in de samenwerking tussen de waterschappen en regionale en lokale Duitse overheden. Omdat het water zich niet aan (lands)grenzen houdt hechten partijen aan beide zijde van de grens steeds meer waarde aan die samenwerking.

De afgelopen jaren zijn daardoor al concrete resultaten bereikt. Zo heeft de Duitse overheid meer geld en mankracht beschikbaar gesteld voor onderhoud en versterking van Dijkring 48, de grensoverschrijdende dijk langs de Rijn in Duitsland en de Boven-Rijn en Pannderdensch Kanaal. Doordat er vaker onderling wordt samengewerkt kan bij calamiteiten ook sneller en effectiever actie worden ondernomen.

Een nieuw thema voor de samenwerking betreft de waterkwaliteit in onze grensbeken. Deze is in de afgelopen decennia weliswaar verbeterd, maar er is nog steeds een overbelasting met bijvoorbeeld stikstof en fosfaat en zware metalen. Door onderzoek komen ook nieuwe verontreinigingen in beeld, waaronder medicijnresten. Inspanningen aan Nederlandse zijde van de grens om de kwaliteit te verbeteren hebben alleen zin als dat ook in Duitsland gebeurt.

"Naast overeenkomsten zijn er ook flinke verschillen in de organisatie en regelgeving van het waterbeheer in Duitsland en Nederland. Dat maakt het niet altijd even makkelijk, maar onderlinge samenwerking blijft nodig om verdere verbetering van de waterkwaliteit mogelijk te maken", aldus dijkgraaf Hein Pieper over het belang van het maandag gehouden symposium.