Marke Mallem Dag en wandelkaart.Afbeelding PR Marke Mallem
Marke Mallem Dag en wandelkaart.Afbeelding PR Marke Mallem Foto:

Wandelen door Marke Mallem

EIBERGEN - Zaterdagmiddag 16 september is de Marke Mallem Dag. Die dag laat Marke Mallem zien wat er de afgelopen jaren allemaal is veranderd op en rond de 40 hectare aan oevers en percelen van de Berkel bij Eibergen. En er is veel gebeurd.

Door Rob Stevens

Een aantal deskundige sprekers zal op markante plekken in het gebied iets vertellen over de historie en ontwikkelingen. Of over dat wat er nog staat te gebeuren tussen de stuw ter hoogte van het Muldershuis en de brug in de Stokkersweg in de nabije toekomst. Maar Marke Mallem hoort die dag ook graag van ondernemers, eigenaren, bewoners en gebruikers van het gebied of zij nog ideeën en suggesties hebben. Hoe de belevings- en natuurwaarde van het gebied nog verder verbeterd kan worden.
De Marke Mallem Dag begint om 13.00 uur in de fraai gerenoveerde Kastanjefabriek aan de Haaksbergseweg 16 in Eibergen. Vandaaruit wandelt men onder leiding van bestuursleden van de Marke Mallem groepsgewijs langs de Markestenen. Streekhistoricus Bert Smeenk vertelt over de historie van de joodse begraafplaats. Bij de voetgangersbrug worden de plannen rond de Berkelbeach aldaar verduidelijkt. En iemand van Noaber 18 zal bij de Stokkersweg een beeld schetsen van de toekomstige situatie ter plekke, met de nieuwe brug over de N18 en de erachter gelegen 'Spiral Hill'. Tussen "Erve Vunderink" en het Vogelbroedgebied bij de Stokkersweg pendelt de trein Bello. Men kan hier op het gemak over de nieuwe verbindingsweg de werken aan de nieuwe N18 bekijken.

De afgelopen jaren is de Marke veranderd. De verbinding tussen het centrum van Eibergen en de Mallumsche Molen en het Muldershuis is sterk verbeterd met de komst van de voetgangersbrug en de onderdoorgang bij de N18. Een nieuwe schaapskooi geeft onderdak aan de schapen die worden ingezet voor beheer van het retentiegebied. Bij de Stokkersweg is een vogelbroedgebied ontstaan. Dat is allemaal niet vanzelf gegaan. Bij het gebiedsbeheer zijn bewoners en gebruikers nauw betrokken. Markestenen met infoborden geven een beeld van het verleden van het gebied.
Marke Mallem wil naast een evaluatie van de periode vanaf 2010 ook met bewoners vooruit kijken en inventariseren welke nieuwe doelen gesteld kunnen worden en hoe de burgerparticipatie kan worden versterkt.

Zaterdag wordt in het gebied gewandeld aan de hand van de nieuw ontwikkelde Markestenenroute. Deze wandelroute langs de Berkel verbindt alle vijf Markestenen. Deze wandelkaart, met informatie over de meest markante punten, biedt Marke Mallem gratis aan alle inwoners aan.

Deelnemers worden verzocht als het even kan met de fiets te komen. Het programma begint om 13.00 in de Kastanjefabriek en zal daar ook gezamenlijk eindigen om 16.00 uur.


Bibliotheek boekt certificeringssucces

EIBERGEN - De Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft voor de derde maal op rij de landelijke certificering binnengehaald. De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken heeft onlangs voor vier jaar haar goedkeuring gegeven aan de bibliotheken in Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van Nederlandse Openbare Bibliotheken. De stichting is een onafhankelijke organisatie en hanteert een objectief systeem van kwaliteitszorg en certificering en het onderhoud daarvan.

Op verschillende onderdelen wordt elke bibliotheek in Nederland doorgelicht. In de voorfase levert de organisatie documenten aan over onderwerpen als bijvoorbeeld beleid, HRM en jaarverslagen, waarna er een tweetal auditdagen volgt. Tijdens deze dagen voeren de auditoren gesprekken met directie en medewerkers, maar ook met externe partijen waarmee de Bibliotheek Oost-Achterhoek samenwerkt. Zo zijn er vertegenwoordigers van onderwijs en gemeentes bevraagd over hun bevindingen met de bibliotheek.

Bij deze auditronde is er met name gekeken naar de toekomstbestendigheid van de bibliotheek. Daarbij constateerden de auditoren dat de bibliotheek volop samenwerkt met het onderwijs en andere organisaties. Deze voorbereiding en auditdagen hebben als resultaat dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zich opnieuw gecertificeerd mag noemen. "En dit is, gezien het relatief lage subsidiebedrag dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek ontvangt, een knappe prestatie", aldus de auditcommissie.