Henny en Gerrit in actie bij de oudpapierinzameling. Foto: PR
Henny en Gerrit in actie bij de oudpapierinzameling. Foto: PR Foto:

Vrijwilligers Crescendo in het zonnetje gezet

REKKEN - Voor muziekvereniging Crescendo in Rekken werken meerdere vrijwilligers mee om geld in te zamelen om de vereniging in stand te houden. De rol van de supportersvereniging van Crescendo is hiervoor van groot belang.

Twee van de vele vrijwilligers hebben onlangs hun taken neergelegd in verband met hun hoge leeftijd.
Na vele dienstbare jaren stopten Henny Hietbrink (77 jaar), 21 jaar actief geweest met papier inzamelen en Gerrit Antvelink (76 jaar), 16 jaar. Dit papier ophalen gebeurt in Rekken met vele vrijwilligers op een tractor met wagen waar de zware dozen met mankracht ingeladen worden.

Het papier kan ook naar loonbedrijf Winkelhorst in Rekken gebracht worden, waar een container hiervoor klaar staat. Beide heren zorgden er tevens voor dat het papier bij Winkelhorst keurig in de container gepakt werd, om er zoveel mogelijk papier in kwijt te kunnen. Alles bij elkaar veel zwaar handwerk met bijbehorende zweetdruppels. Op gepaste wijze heeft de supportersvereniging hen hiervoor bedankt. Een kop koffie met gebak en een bos bloemen waren de kers op de taart op hun laatste 'werkdag'.


College kiest voor
welzijnswerk nieuwe stijl

Van aanbod- naar vraaggericht werken

BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat het welzijnswerk in Berkelland een nieuwe weg in moet slaan. De samenleving moet het aanbod bepalen, niet de organisatie zelf met een min of meer vast aanbod. In de recentelijk opgestelde Maatschappelijke Agenda Berkelland, waarbij naast welzijnsinstelling Betula ook 150 inwoners waaronder jongeren werden betrokken, zijn de bouwstenen voor een nieuw beleidskader geformuleerd. En welke rol Betula daarbij zou kunnen spelen.

Door Rob Stevens

Net als op ander beleidsterreinen is het vertrekpunt dat inwoners het (al dan niet aangejaagde) initiatief hebben, de gemeente faciliteert. Daarbij passen nieuwe, vaak tijdelijke, organisatievormen. En ook een ander vorm van financiering. Een inkooprelatie met opdrachtnemers in plaats van een subsidierelatie. Niet de organisatie, maar de activiteiten bepalen de ondersteuning die een organisatie krijgt. Dat betekent dat op termijn van een aantal jaren de gemeentelijke subsidierelatie tussen de gemeente en Betula verdwijnt. Net zoals dat eerder gebeurde met de muziekschool en de bibliotheek. Wethouder Marijke van Haaren, portefeuillehouder, benadrukt dat de gemeente hecht aan een zorgvuldig traject. Betula kan een van de partijen zijn die in de toekomst 'mee bieden' op de inkooptrajecten van welzijnsactiviteiten. De vier medewerkers van Betula die momenteel al bij het gemeentelijk Voormekaar team gedetacheerd zijn, zullen bij de gemeente in dienst komen. De huidige activiteiten van Betula, zoals de maaltijdvoorziening en de klussendienst zullen worden gecontinueerd. De 'ontmoetingsfunctie' wordt mogelijk op een andere plek georganiseerd. Voor de huidige afnemers van deze diensten zal er dus niets veranderen. Heimen Feteris is directeur - bestuurder van Betula. Hij benadrukt ook dat er geen enkele reden is voor mensen om zich ongerust te maken over de diensten van Betula. "De subsidie relatie met de gemeente zal inderdaad op termijn stoppen. Maar de maaltijdvoorziening, de klussendienst, de vervoersdienst, de uitleen van hulpmiddelen en de ontmoetingsfunctie zullen gewoon blijven bestaan. De behoefte aan continuering van deze activiteiten is er. Het is belangrijk dat dat voor onze klanten duidelijk is. Betula blijft gewoon doorgaan."