Vrijwilligers Els, Jolanda, Bert, Chantal, Sander Masselink van Lidl Neede, Antoinet en Annie met de cheque. Foto: Rieta van der Linde
Vrijwilligers Els, Jolanda, Bert, Chantal, Sander Masselink van Lidl Neede, Antoinet en Annie met de cheque. Foto: Rieta van der Linde Foto:

Cheque voor Moestuin de Berg

NEEDE - Stralende gezichten bij de vrijwilligers van wijkmoestuin de Berg in Neede. Met hun inzending voor een waterpomp met speelbielzen hebben ze € 1.000,- ontvangen van de plaatselijke Lidl. Rayonmanager Gerald Kamp en supermarktmanager Sander Masselink hebben vrijdagmorgen de cheque overhandigd in de moestuin.

"Voor ons is dit echt veel geld", laat Antoinet Bolster initiatiefnemer van de moestuin weten. "We zijn zo blij met deze donatie", vertelt penningmeester Chantal van Zon. "Dit biedt mogelijkheden om onze wensen te realiseren. Het is allemaal heel eenvoudig begonnen met aardappelen poten achter de school in deze woonwijk. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en hebben we een mooi resultaat geboekt met deze tuin op de huidige locatie. De gemeente heeft een prachtige kweekkas gesponsord. De NLdoet-dag heeft een overkapping opgeleverd in samenwerking met de aannemer die hier in de wijk aan het werk is. En nu deze cheque. Super!", vertelt Bolster enthousiast.

"Meer dan 20 wensen zijn ingeleverd bij de Needse vestiging van Lidl", vertelt Sander Masselink. "Een prachtige score. Al deze ideeën zijn naar het hoofdkantoor gestuurd. Hier is een eerste selectie gemaakt. Medewerkers van de vestiging in Neede hebben zelf bepaald welk lokaal doel als winnaar uit de bus zou komen", legt de supermarktmanager uit. "De functie van de moestuin om een ontmoetingsplaats te zijn tussen de bewoners en een sociale samenhang te creëren en zorgdragen voor leefbaarheid in de wijk heeft ons zeer aangesproken. Ook de grote doelgroep waarvoor de tuin bestemd is heeft meegeteld in de beoordeling. Het is mooi om te zien hoe alle buurtbewoners, leerlingen van dr. Ariens Daltonschool en de vrijwilligers samen optrekken in dit project", legt Masselink uit.

Cake en pindakaas
"Lidl staat al 20 jaar midden in de maatschappij. Met de actie Lidl helpt lokaal! treedt de supermarkt meer naar buiten. De klant staat centraal, maar door de opzet van deze actie kun je zo voor een lokaal project iets betekenen voor klanten en de samenleving" legt rayonmanager Kamp uit.

"Woensdag hebben vrijwilligers van de moestuin samen met leerlingen en ouders van de Dr. Ariens Daltonschool gekookt met groente uit de tuin. En aangevuld met onder andere cake en pindakaas van de Lidl", laat Bolster weten.
Op zaterdag is de moestuin open van 9.30 tot 12.30 uur. "Met de opbrengst van de verkoop van groente en bloemen kunnen we zaden en ander materiaal aanschaffen", vertelt Antoinet.

"Dus als je op zaterdag minder groente verkoopt in de winkel, dan weet je nu dat ze bij ons zijn geweest", grapt vrijwilliger Bert de Boer. "Extra leuk is dat steeds meer mensen onze tuin weten te vinden voor een praatje en een kop koffie", aldus de initiatiefnemer.


Leden PCOB Neede komen bijeen

NEEDE - De eerste ledenbijeenkomst van de PCOB Neede is op 20 september. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en de entree is 3 euro, inclusief drinken en hapjes.

In de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de 'naobers' van een boer die een varken had geslacht, op 'slachtvisite' kwamen. Er werd dan genoten van de heerlijkheden die waren gemaakt. Johanna Reurink uit Neede komt samen met enkele leden van de 'Historische Vereniging Oud Noordijk' hierover vertellen. Ook laten zij ons een aantal bijpassende hapjes proeven. Wie vervoer nodig heeft, kan contact opnemen met Gerrit Sloetjes tel. 0545-565314.


Forse brand in woning in Neede

NEEDE - De hulpdiensten zijn donderdag 14 september uitgerukt voor een woningbrand aan de Wethouder H.J.ten Raestraat in Neede. Bij aankomst van de brandweer stond de bovenverdieping vol al vol rook. De brandweer schaalde direct op naar middel-brand. De brand in de woning was snel onder controle. Wat de oorzaak van de brand is is nog niet duidelijk. De bewoonster had rook ingeademd en is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.


College stelt Structuurvisies Wonen vast voor Neede, Borculo en Ruurlo

BERKELLAND - Op welke plaatsen in de kernen Neede, Borculo en Ruurlo kan tot 2025 worden gebouwd? Op deze vraag geven de Structuurvisies Wonen 2017 – 2025 voor deze kernen antwoord. Het College van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft de structuurvisies vastgesteld en ter goedkeuring aangeboden aan de gemeenteraad.

De structuurvisies geven richting aan het ruimtelijk beleid van de gemeente en duidelijkheid aan initiatiefnemers van bouwplannen over de status van locaties.

Door onder andere de bevolkingsontwikkelingen is een actuele visie op het onderdeel Wonen noodzakelijk. De vorige structuurvisie van heel Berkelland dateert uit 2010. De gemeente heeft nu gekozen voor een benadering per hoofdkern. Voor Borculo, Neede en Ruurlo is daarom een Structuurvisie Wonen opgesteld. Voor de hoofdkern Eibergen is dat in 2016 al gebeurd. Deze is goedgekeurd door de gemeenteraad.

Kwaliteit en leefbaarheid
Eind 2016 is de Lokale Woonagenda Berkelland 2016-2020 vastgesteld. In deze agenda is ruimte om tot 2025 het woningbestand te laten groeien, namelijk met 192 woningen. Dit kan door te bouwen, te renoveren, te slopen en door transitie van bestaand stedelijk vastgoed naar woningen.
Met dit complete pakket moet de woonkwaliteit en de leefbaarheid in de kernen ten minste op niveau blijven en waar mogelijk zelfs stijgen. Voor wat betreft de aantallen nog te realiseren woningen per kern sluiten de Structuurvisies aan bij de Woningmarktmonitor 2017. Op 20 juni is door de gemeenteraad besloten, dat de hierin vermelde indicatieve trend van de woningvoorraad de basis is voor de ontwikkeling van de woningvoorraad per gebied.

De huidige woningbouwlocaties zijn veel omvangrijker dan deze beschikbare ruimte. De nu door het College vastgestelde Structuurvisies geven houvast bij het bijstellen. Eerder zijn de Ontwerpstructuurvisies Wonen voor de drie kernen ter inzage gelegd. Hierop zijn 11 zienswijzen ingediend. Het College heeft vervolgens enkele passages in de visies verduidelijkt. Er was geen aanleiding om het ontwerp te wijzigen.

Het College biedt de Structuurvisies Wonen 2017 – 2025 ter vaststelling aan de gemeenteraad aan. Op 4 oktober worden de Structuurvisies behandeld door de commissie Bestuur en Ruimte. Vervolgens worden de Structuurvisies op 17 oktober besproken door de gemeenteraad.

Foto: GinoPress