Ongeveer dertien organisatoren van evenementen waren aanwezig tijdens de netwerkbijeenkomst van de Cultuurzomer Achterhoek. Foto: Walter Hobelman
Ongeveer dertien organisatoren van evenementen waren aanwezig tijdens de netwerkbijeenkomst van de Cultuurzomer Achterhoek. Foto: Walter Hobelman

Achterhoekse evenementorganisatoren zoeken naar verbinding

ULFT - Weten van elkaars bestaan en elkaar ook daadwerkelijk kennen zijn twee verschillende dingen. Die conclusie is te trekken na een bijeenkomst die door Cultuurzomer Achterhoek is georganiseerd. Afgevaardigden van ongeveer dertien verschillende evenementen die jaarlijks in de Achterhoek plaatsvinden en zes overkoepelende organisaties zochten elkaar op 2 oktober op in de DRU Cultuurfabriek in Ulft om nieuwe verbindingen te leggen en door elkaar geïnspireerd te worden.

Door Walter Hobelman

Gastheer Gijs Haccou (eventmanager van de DRU Cultuurfabriek) benadrukte in zijn welkomstwoord het belang van de bijeenkomst. "Er gebeurt veel in de Achterhoek, we weten van elkaars bestaan, maar we kennen elkaar niet altijd even goed. Vandaag is een mooie gelegenheid om de synergie te zoeken en met elkaar te praten over kansen en mogelijkheden om het cultuuraanbod beter op elkaar af te stemmen. Goede evenementen in de regio zijn van belang om de leefbaarheid te versterken en de regio in de rest van Nederland te promoten."
Zes panelleden kregen de gelegenheid zichzelf te presenteren. De aanwezige organisatoren kregen daarmee een helder en overzichtelijk beeld van organisaties die mogelijk ondersteunend kunnen zijn bij het organiseren van evenementen. Liesbeth Schepers van de stichting Achterhoek Toerisme vertelde op welke manier haar organisatie samen met uitgever Achterhoek Nieuws, Studio Nieuwe Weide en het Cultuur- en Erfgoedpact ervoor zorgt dat het cultuuraanbod in de regio bij een breed publiek bekend wordt gemaakt. Zo verschijnt er jaarlijks in het voorjaar een speciaal cultuurmagazine met daarin een overzicht en achtergrondinformatie over allerlei evenement en activiteiten in de Achterhoek. Daarnaast wordt die informatie ook via social media verspreid. Het is een effectief middel, maar er zijn punten ter verbetering, blijkt uit de reacties uit de zaal. Wat zeker als positief wordt ervaren, is het beeld dat naar buiten wordt gebracht: "Het is de moeite waard om (als toerist of inwoner) in de Achterhoek te zijn."
Cultuur en erfgoed gaan steeds meer samen. Volgens Jette Jansen van Erfgoed Gelderland is dat een logische ontwikkeling. "Het koesteren en waarderen van erfgoed is de tegenhanger van globalisering. Steeds meer mensen zien het lokale/regionale erfgoed als een belangrijke bindende factor. Erfgoed en cultuur kunnen elkaar versterken door ze op creatieve wijze te combineren, zoals gelukkig steeds vaker gebeurt."
De bijeenkomst heeft zijn nut bewezen en de aanwezigen hopen op een vervolg. "Samen kunnen we laten zien dat het wél anders kan in de Achterhoek", concludeert Johan Godschalk van Cultuurmij Oost en de stichting Pak An bijvoorbeeld na afloop. "Er is hier in de regio heel veel voor elkaar te krijgen door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. Dat heeft deze bijeenkomst nog eens onderstreept."