Jenneke Brunnekreeft. Foto: Rob Stevens
Jenneke Brunnekreeft. Foto: Rob Stevens Foto:

Kunstenares Brunnekreeft viert jubileum met expositie

EIBERGEN - Jenneke Brunnekreeft is in oktober veertig jaar werkzaam als professioneel kunstenaar. Ze viert dat jubileum met een overzichtsexpositie bij Galerie te Lintelo in Haaksbergen. De burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, opent de expositie zondagmiddag 22 oktober om 15.00 uur. De tentoonstelling geeft een beeld van haar expertise. Er worden zo'n vijftig schilderijen tentoongesteld en een zelfde aantal aan porseleinen/keramische werkstukken.

Door Rob Stevens

Jenneke combineerde een opleiding tot plateelschilderes bij 'De Porceleyne Fles' in Delft met in de avonduren een studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Bij de eerste opleiding leerde ze keramiek beschilderen met 'Delfts Blauw'. In 1982 keerde ze terug naar haar geboortestreek en begon als zelfstandig kunstenares in Enschede in haar Atelier Zwierige Penseel. Sinds 1999 woont en werkt Jenneke in het buitengebied van Eibergen.

In haar hedendaagse werk zijn nog steeds beide technieken vertegenwoordigd. Het schilderen op porselein heeft haar landelijk al veel eerste prijzen opgeleverd.
Op de website van Jenneke is de slogan 'Inspired by nature' te vinden. Jenneke: "Ik ben opgegroeid in Beckum. Op de boerderij, met liefde en respect voor de natuur. Pas later besefte ik hoe me dat heeft gevormd. Ik heb in die periode de natuur leren waarnemen en waarderen. In mijn werk vind je dat terug.
Jenneke: "Met mijn eigen atelier ging een droom in vervulling. Ik gaf schilderlessen, onder andere in kalligrafie. In opdracht schilderde ik jubileumborden, geboortetegels, aquarellen en grote arresleden. De schilderlessen werden erg goed bezocht, maar mijn werk veranderde er ook door, ik maakte steeds meer portretten, tegeltableaus, aquarellen en olieverfschilderijen. Toen ik in 1999 verhuisde naar Eibergen heb ik bakens verzet. Het aanbod in lessen werd gehalveerd, ik kreeg zo meer tijd om zelf te schilderen. Ik nam lessen bij beroemde kunstschilders, wat mijn werk op een hoger niveau bracht. Nu, 40 jaar later, schilder ik waar ik als meisje van droomde, ik wilde altijd portretschilderes worden`, aldus de kunstenares.

`Mijn werk kun je typeren als realistisch. Ik probeer iemand fysiek zo natuur getrouw mogelijk te schilderen èn het karakter van het model te tonen. In een geschilderd portret moet je kunnen zien of iemand een beetje brutaal is, vrolijk, vastberaden, charmant, stoer, elegant, avontuurlijk, tevreden of verliefd. Ook na tien jaar moet je iemand op diens uitstraling nog in een schilderij herkennen. Dat is mijn uitdaging."
De collectie bevat recent werk èn belangrijke werkstukken die in opdracht werden geschilderd. Enkele schilderijen zijn inmiddels verkocht en voor deze gelegenheid even opgehaald om de expositie volledig te maken. Op de website www.jennekebrunnekreeft.nl zijn veel van haar geschilderde landschapen, dieren en portretten te vinden. Ook die van een van haar meest favoriete dieren, de witte pauw die nog steeds bij haar om het huis loopt. Veel van de schilderijen zijn al lang verkocht. Jenneke: "Ik ben vooral blij dat ik ze ooit heb gemaakt. Dat ik ze dan verkoop vind ik ook niet erg. Als werkstukken maar op de goede plek terecht komen, bij iemand die er elke dag blij van wordt en er energie van krijgt. Dat is uiteindelijk ook de reden dat mensen een schilderij kopen."
De expositie wordt zondag 22 oktober om 15.00 uur geopend en is daarna tot en met 12 november wekelijks van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Galerie te Lintelo is te vinden aan de Spoorstraat 38 in Haaksbergen.


www.jennekebrunnekreeft.nl