Knotwilgen in de winter. Foto: SLG,  Peter Eekelder
Knotwilgen in de winter. Foto: SLG, Peter Eekelder Foto:

Plant de knotboom terug in het landschap

ACHTERHOEK - Knoestige knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Ze werden door boeren geknot voor kachelhout en om stelen voor gereedschap te maken. Die gebruiksfunctie is verdwenen waardoor veel markante knotbomen in het landschap zijn verdwenen. Met de aanplantactie 'Knotten voor het landschap!', wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met bewoners in het buitengebied deze markante bomen terugbrengen in het landschap. Bij knotbomen denkt men aan knotwilgen, maar ook de es, de eik en de els zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Elke knotboom kent een specifieke plek in het landschap. Door een of meerdere knotbomen aan te planten, helpt men mee aan de herkenbaarheid van het landschap.

Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zich vóór 27 november opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl. De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : vier tot achttien euro per stuk. De uitdeeldag van de bestelde bomen is op vrijdag 8 december. Men kan dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt men op de uitdeeldag.
SLG stimuleert de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken. Het is de tweede keer dat SLG deze actie houdt. Afgelopen voorjaar zijn tweehonderd knotbomen door bewoners op hun terrein aangeplant.
Oude knoestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.