Jongeren in gesprek met jongeren

BERKELLAND - Het is menigeen een doorn in het oog: hangjongeren. In elke kern van Berkelland zijn er wel plekken waar jongeren elkaar opzoeken. Soms geeft dat overlast in de vorm van lawaai, troep of vernielingen. En ergernis dus. De gemeente liet 'Mijn School', een zelfstandig onderdeel van het Graafschap College, onderzoeken wat er in jongeren omgaat, wat men graag ziet veranderen. Een behoefteonderzoek dus. En in een eerdere werksessie met wijkagenten, zorg coördinatoren van het voortgezet onderwijs en Voormekaar-medewerkers werd ook relevante informatie ingewonnen. De resultaten van beide initiatieven worden vertaald in nieuw jongerenbeleid.

Door Rob Stevens

'Mijn School' begeleidt jongeren die afhaken in het reguliere onderwijs bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. Een aantal van die jongeren hebben het onderzoek uitgevoerd. Zij gingen in gesprek met jongeren. Waaronder Colinda en Saber. Colinda houdt van koken en eten. Een passie die ze op den duur graag zou willen combineren met jongerenwerk. En ook Saber ziet voor zichzelf in de toekomst een maatschappelijke taak weggelegd in de sociaal-culturele sector.
Gewapend met vragen en een portie nieuwsgierigheid stapten beiden gewoon op jongeren af en kwamen zo met hen in gesprek. In de sportschool, het café en de plekken op straat waar jongeren elkaar opzoeken. Colinda: "Jongeren gingen heel graag met ons in gesprek. Velen van hen weten ook heel goed wat ze het liefst in hun directe omgeving veranderd zouden willen zien. Het blijkt dat bijna iedereen graag een eigen plek in het dorp wil hebben waar activiteiten voor hun leeftijdsgroep georganiseerd worden. Er is hier gewoon voor jongeren weinig te doen. Dat is ook de reden dat velen hun toekomst in de stad gaan zoeken." Saber: "De gemeente is bezig met het aanstellen van een jongerenwerker. Een van onze aanbevelingen is jongeren zelf ook bij die aanstelling te betrekken. Het moet wel iemand zijn die zij ook zien zitten."
De verantwoordelijk wethouder, Marijke van Haaren, is blij met het onderzoek. "Er ligt een beleidsvoorstel voor een jaar een ton beschikbaar te stellen voor preventief jongerenwerk. Daarvan wordt op korte termijn een jongerenwerker aangesteld. Er zijn allerlei problemen ontstaan, mede door het wegvallen van voorzieningen. Comazuipen, wietgebruik, vandalisme, geluidsoverlast, etc. De jongerenwerker wordt ingezet om te bekijken wat structureel nodig is. Deze krijgt een verbindende rol tussen jongeren onderling en andere inwoners. Met als inzet jongeren nieuwe perspectieven en mogelijkheden te bieden. Per geval moet bekeken worden wat nodig is en wie daarbij welke rol heeft. Er wordt beleidsmatig te weinig preventief gedacht. Met het gevaar dat als het goed gaat, op voorzieningen weer wordt bezuinigd. Die lijken dan niet meer nodig. Dan kun je weer opnieuw beginnen. De gemeente, de gemeenschap en niet in de laatste plaats ouders, moeten zich verantwoordelijk voelen voor 'onze jeugd'."