Mevrouw De Deugd-Pieterse bij de Chevrolet Apache 40. Foto: Rob Weeber
Mevrouw De Deugd-Pieterse bij de Chevrolet Apache 40. Foto: Rob Weeber Foto:

Bijzondere wens in vervulling

Nationale Ouderendag Berkelland

NEEDE/BORCULO - Afgelopen vrijdag was het de Nationale Ouderendag. In heel Nederland werden zo'n 1500 wensen van ouderen vervuld. Iedere gemeente kon namens het Nationaal Ouderenfonds deelnemen aan het vervullen van wensen van oude mensen. Het comité in Berkelland bestond uit initiatiefnemer Stichting de Berkellandse Uitdaging, de gezamenlijke Voormekaarteams, de Seniorenraad Berkelland, Livio en de Zonnebloem Eibergen, Borculo en Haarlo. In de afgelopen weken hadden zij de wensen verzameld en doorgespeeld aan het Nationaal Ouderenfonds.

Door Rob Weeber

Tevens hadden ze voor ouderen uit Neede en omstreken, die geen wens hadden ingestuurd, een feestprogramma in Grand Café De Hofmaat samengesteld. De deelnemers werden getrakteerd op muziek van de band 'Last of the Moodchers" en kregen een snacklunch aangeboden die door het plaatselijke bedrijfsleven beschikbaar was gesteld. Een gesprek met de aanwezige vertegenwoordigers van het Nationaal Ouderenfonds, Marcel Harms en Manon van Dijk, leerde dat er nog steeds veel eenzaamheid onder ouderen heerst. In zijn toespraak wees Marcel Harms dan ook op de noodzaak om vrijwilligers te werven die niet alleen op de Nationale Ouderendag, maar het hele jaar door iets willen doen tegen die eenzaamheid. Vooral jonge vrijwilligers zijn welkom. Het verschil in leeftijd heeft volgens Harms een positieve invloed op de ouderen.

Marleen Kosterink van de Stichting de Berkellandse Uitdaging had zich bijzonder ingezet om een speciale wens te realiseren. De 84-jarige mevrouw De Deugd-Pieterse uit Borculo wilde heel graag een keer met een boot, huifkar of brandweerauto mee. Het maakte haar niet uit wat het werd, maar het was wel een grote wens. Het werd de rit met een brandweerauto.

Vrijwilligers Herman en Jan van de Stichting Brandweermuseum Borculo haalden haar en haar kleinzoon vrijdagmiddag thuis op in een oude Chevrolet Apache 40 brandweerauto uit 1962. Deze had ooit dienst gedaan in de gemeente Abcoude. Daarna ging het naar het gemeentehuis waar met loeiende sirenes de komst werd aangemeld. Namens de gemeente ontving mevrouw Pieterse een boeket bloemen. Vervolgens kreeg ze een rit door de omgeving aangeboden en na afloop was er koffie met gebak in het museum. Mevrouw Pieterse had naar eigen zeggen de dag van haar leven. "Als je ouder bent, dan heb je meer tijd om te fantaseren", sprak ze, "en zo kwam ik op het idee." Ze vond de rit wel zes keer geweldig. "Dat ik dat verdiend heb", sprak ze geëmotioneerd. Zij is geboren in Ridderkerk, maar kwam in 1977 naar de Achterhoek. De reden was de astmatische aandoening van haar man. Gezonde lucht in een schone omgeving was het advies van de arts destijds. En dus verhuisden ze naar de Achterhoek.