Wüllen heeft nog een fraaie spieker. Foto: PR
Wüllen heeft nog een fraaie spieker. Foto: PR Foto:

125 jaar weekmarkt reden voor feestje

HAAKSBERGEN - Het is bijna niet voor te stellen als men op woensdag over de markt in het centrum van Haaksbergen loopt. Maar de weekmarkt bestaat echt 125 jaar. Woensdag 25 oktober wordt dit heugelijke feit tijdens de weekmarkt van die dag uitbundig gevierd. Van 8.00 tot 17.00 uur is er een extra grote weekmarkt met een spectaculaire stuntverkoop, een historische weekmarkt die het beeld weergeeft van de markt vele decennia geleden en er zijn oude ambachten.

'Op de markt is je gulden een daalder waard!', riepen de marktkooplui jarenlang vanuit hun kraampjes. Een rondje over de markt leert dat die leus ook na het inleveren van het gulden-tijdperk nog steeds opgaat. En daarmee is meteen het bestaansrecht van deze vorm van ambulante handel verklaard. De markthandelaren gaan een bijzondere dag van de 25ste oktober maken. In plaats van alleen de gebruikelijke ochtend, duurt de markt de hele dag en wil het marktmanagement voor deze gelegenheid ook de collega-winkeliers bij het jubileum betrekken door ze een stand aan te bieden. Dorpsomroeper Karel van de Kate neemt het publiek mee naar vroeger tijden. Verder ligt marktwaar op verschillende plekken voor een feestprijsje uitgestald op de boerenkar.


Prijzen voor Molenruiters

REKKEN - De Molenruiters uit Rekken hebben afgelopen weekend meegedaan aan concoursen. Bij de springwedstrijd in Brummen behaalde bij de pony's klasse B Mayke Leusink met Heurby een eerste prijs. Met haar andere pony Magic werd ze tweede. Bij de paarden: Paarden klasse M was er een tweede plek voor Chantal Leusink met Gino. Klasse Z/ZZ werd Chantal Leusink met Edeling vijfde.


Dialectdag Culturele Grenscontacten

ACHTERHOEK - De Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland nodigt uit voor de 53e Dialectdag op zaterdag 28 oktober in Wüllen. Het thema van de dag is 'Die verkehrte Welt' ofwel 'De omgekeerde wereld'

Mundus inversus/Mundus perversus. Reeds de Romeinen kenden een soort van carnaval, waarbij ze tijdens de feestdagen ter ere van de God Saturnus de wereld op zijn kop zetten. Terechtstellingen werden uitgesteld, slaven en hun meesters wisselden van rol en vierden gemeeschappelijk het feest waarbij ze allen vrijelijk mochten spreken. In de middeleeuwen vierde men narrenfeesten. Lager geplaatste geestelijken namen rang en privileges over van de hogere geestelijkheid. Kerkelijke gebruiken werden geparodieerd. De bestaande orde werd belachelijk gemaakt, het varken slachtte de slager, de haas schoot de jager, de dader werd het slachtoffer…en als toppunt: vrouwen namen het landsbestuur over.

Carnaval is nog steeds het feest om de zinnen te verzetten, even de zware druk van het dagelijks leven te vergeten met humor en satire. En bijna altijd gebeurt dat in de taal van het 'gewone volk', de streektaal, de moderspraoke. De taal die ook tijdens deze Dialectdag het grensoverschrijdende, verbindende element is.
Aan het programma werken onder meer mee: Ferry Broshuis, schrijver/columnist uit Groenlo, Henk Harmsen, journalist uit Stokkum, Martin Tenspolde van de karnevalsverein Klein-Köln Wüllen 1850 e.V. en Elke Hackfort van Heimatverein Wüllen. Na de middag organiseert de Heimatverein voor belangstellenden een rondleiding door Wüllen. De Dialectdag komt mede tot stand dankzij een subsidie van Euregio en is een samenwerking van Dialectkring Achterhook en Liemers, Kulturkreis Schloss Raesfeld e.V., Kult Westmünsterland, Kreisheimatpflege Borken. Bijzondere medewerking verleent Karnevalsverein Klein-Köln Wüllen 1850 e.V. De Dialectdag vindt plaats bij Gaststätte Höstenpumpe, Marktplatz 1 in Ahaus-Wüllen. De dag begint om 10.00 uur. Er is ontvangst met koffie/thee vanaf 9.30 uur. Deelname aan het ochtendprogramma inclusief bijbehorende drankjes kost 12,50 euro. De middagexcursie is gratis. Aanmelden bij Diana Abbink, abbinkdiana@gmail.com of tel. 06-12 02 53 84.